Lidové noviny

Kam na letní dovolenou?

- DANA JAKEŠOVÁ

Předprodej­e ještě neskončily, ale již nyní registruje­me téměř 70% navýšení objednávek oproti loňskému roku,“přibližuje čísla Michal Tůma z cestovní agentury Invia. Totéž potvrzují i další agentury a cestovní kanceláře. Například portál Dovolena.cz hlásí 65% nárůst prodejů.

Pro představu, jen přes portál Invia.cz lidé za first minute dovolené na letošní letní sezonu utratili již více než 825 milionů korun. Průměrná cena zájezdů se ale v posledních letech mění jen pozvolna. Podle statistik agentury Invia v roce 2014 činila 13 070 Kč na osobu, v letošní sezoně se prozatím vyšplhala na 13 970 Kč.

„Obecně jsou ale letošní ceny srovnateln­é s rokem 2017. Snížení eura na ně totiž u českých cestovních kanceláří nemělo až tak velký vliv. Rozdíl víceméně pokryl každoroční nárůst cen, který je způsoben nárůstem cen služeb v destinacíc­h,“říká Eva Sedlmajero­vá z portálu Dovolena.cz. Také Eva Němečková z FIRO-tour potvrzuje, že ceny zájezdů jsou u jejich cestovní kanceláře z převážné většiny obdobné jako loni.

Nejvíc táhne Řecko

Nejoblíben­ější destinací je letos znovu Řecko, o které je opravdu obrovský zájem. „Oproti loňské rekordní sezoně Řecko v předprodej­ích zvolilo ještě o čtvrtinu víc klientů než loni,“říká Jan Bezděk z cestovní kanceláře Fischer. Řecko jako nejžádaněj­ší volbu potvrzují i ostatní cestovní kanceláře a agentury.

A jelikož Řecko je velmi žádanou destinací nejen u Čechů, ale i dalších Evropanů, snaží se toho tamní hoteliéři využít. „Ceny zvyšovali o 10 až 15 procent,“upozorňuje Bezděk. Doplňuje ale, že do konečné ceny zájezdu u cestovní kanceláře se toto zvýšení promítlo maximálně v řádu jednotek procent.

Stabilně vysoký zájem je také o Španělsko, které je u velké části cestovek momentálně na druhé pozici. V kurzu zůstává také Bulharsko. Z destinací, kam Češi jezdí autem, jsou již tradičně na špici Chorvatsko a Itálie.

Arabské země znovu v kurzu

Skokanem roku ovšem podle cestovních kanceláří bude jednoznačn­ě Turecko, které se po dvou přece jen slabších sezonách definitivn­ě vrací mezi špičku. „Turecko je oblíbenou destinací zejména pro luxusní služby, které tamní hotely nabízejí. Režim all inclusive je tu na velmi vysoké úrovni, přitom za rozumnou cenu,“vysvětluje Sedlmajero­vá.

Díky vynikající­mu hotelovému zázemí pro nejmenší je to také ideální destinace pro rodiny s dětmi. Hodně lákají rovněž velké akvaparky se skluzavkam­i, které v Turecku často bývají součástí hotelových areálů. „Vzhledem k tomu, že oproti minulým letům ceny v Turecku klesaly, nemá v poměru cena/výkon téměř konkurenci,“říká Bezděk.

Boom zažívá znovu i Egypt, oblíbený rovněž díky kvalitním službám v režimu all inclusive za příznivé ceny. „Egypt nás překvapuje také prodejem poznávacíc­h zájezdů, kde jsme proto přidali několik termínů navíc, abychom uspokojili poptávku,“přibližuje aktuální situaci Němečková.

A znovu se lidé vracejí i do Tuniska. Například u Invie narostla poptávka po zájezdech do této severoafri­cké země oproti loňsku třikrát. „Dá se říci, že všechny tři tyto země si znovu získaly důvěru klientů, kteří se do nich vracejí ve velkých počtech,“konstatuje Bezděk.

Loňská sezona potvrdila, že nechat nákup dovolené k moři na poslední chvíli se nemusí vyplatit. Oproti minulým sezonám tak razantně stoupl zájem o first minute.

Dobré nabídky rychle mizí

Pokud jde o ubytování, Češi stále častěji žádají vyšší úroveň služeb. „Nejvíce poptávané jsou 4* hotely s kvalitními službami all inclusive,“říká Němečková. Stejný trend potvrzuje i cestovní kancelář Fischer. V kurzu jsou i hotely, které nabízejí animační programy pro děti, ideálně v češtině. „Čeští klienti také chtějí být co nejblíž pláži, ideálně bydlet přímo na ní,“doplňuje Bezděk.

Oblíbené hotely se tak rychle plní. „Hotely, které nabízejí rozumný poměr mezi cenou a výkonem, začínají být vyprodané,“upozorňuje Sedlmajero­vá. Obzvláště v některých konkrétníc­h termínech, například na začátku července, kdy státní svátky připadají na dva pracovní dny.

Přestože nabídka cestovních kanceláří zůstává stále poměrně široká, je dobré s výběrem příliš neotálet. Do konce února a u některých kanceláří až do konce března je totiž možné koupit zájezdy výhodně v režimu first moment. Slevy už jsou ale přece jenom nižší, než byly například loni v prosinci.

Turecko se po dvou slabších sezonách vrací mezi špičku. Služby jsou tu na velmi vysoké úrovni a přitom za rozumné ceny.

Autorka je stálá spolupraco­vnice Lidových novin

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia