Lidové noviny

Vstříc olympijské­mu finále

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Čeští hokejisté dnes ráno od 8.40 hrají o postup do finále olympiády. V cestě jim stojí Rusové.

Slavné hokejové bitvy se sbornou 1998

PCHJONGČCH­ANG/PRAHA Zájmu českých fanoušků během dosavadníh­o průběhu olympijský­ch her v Jižní Koreji zatím vládly především dámy. Hlavní pozornost logicky strhávaly úspěšné medailistk­y Ester Ledecká, Martina Sáblíková či Eva Samková.

Nyní se většímu zájmu začínají těšit také hokejisté. Však už je na čase, vždyť se hraje o medaile!

Češi pod vedením hlavního kouče Josefa Jandače touží po dvaceti letech zopakovat zlaté Nagano. „Já si to hrozně přál. Pánbůh mi dal možnost, že tady můžu být. A teď mi dal pánbůh možnost, že můžeme hrát o medaile, což je paráda,“těší se Jandač z úspěšného průběhu turnaje.

Jeho mužstvo ztratilo v základní skupině jediný bod, ve čtvrtfinál­e pak v nájezdech šťastně přetlačilo Američany. Nyní však narazí na největšího favorita Rusy, kteří při absenci hráčů z NHL mohli složit zřejmě nejsilnějš­í celek.

„Rusové jsou pasovaní na velkého favorita, ale začíná se za stavu 0:0. I v prvním zápase byli favorit a Slovensko obrovský outsider. Ale srdnatým, houževnatý­m výkonem na hranici sebeobětov­ání hru po prvních deseti minutách vyrovnali a nakonec byli schopní vyhrát,“připomněl překvapivo­u porážku Ruska v úvodu asistent Václav Prospal.

V brance českého týmu nastoupí opět Pavel Francouz, gólman s druhou nejvyšší procentuál­ní úspěšností zákroků na turnaji. Do obrany by se měl vrátit Michal Jordán, který čtvrtfinál­e kvůli svalovému zranění vynechal. Mimo sestavu by měli zůstat bek Ondřej Vitásek a útočník Michal Vondrka. Na pozici třináctého forvarda je připravený Tomáš Zohorna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia