Lidové noviny

Dvojčata odvrátila další smutek

- ONDŘEJ KOPŘIVA

PCHJONGČCH­ANG/PRAHA Když už se ve finále ženského hokejového turnaje na ZOH v Pchjongčch­angu mezi Kanadou a Amerikou schylovalo k dalšímu triumfu javorových listů, nevídaným způsobem zasáhla do osudu utkání americká dvojčata. Za nepříznivé­ho stavu 1:2 šest a půl minuty před koncem nejprve Monique Lamoureuxo­vá-Morandová po zmatku kanadské střídačky vyrovnala, její sestra Joce- lyne Lamoureuxo­vá-Davidsonov­á pak o několik desítek minut později v samostatný­ch nájezdech proměnila ten rozhodujíc­í.

Tým USA tak z velké míry díky těmto dvojčatům odvrátil další velký smutek – vždyť americké hokejistky prohrály se svými rivalkami šest posledních vzájemných duelů, a především tři předchozí olympijská finále!

„Zdálo se mi, že soupeřky se chystají střídat. A také ano. Dostala jsem se do úniku a chtěla hlav- ně trefit bránu. Snažila jsem se zakončit nad lapačku, tam sice puk nešel, ale skončil v bráně. Ostatní nebylo v tu chvíli důležité,“popsala Lamoureuxo­vá-Morandová okamžik z 54. minuty, který udržel její tým ve hře. Za stavu 2:2 následoval­o prodloužen­í, jež rozhodnutí nepřineslo. Byla tak uchystána scéna pro její sestru Jocelyne. Ta je totiž expertkou na samostatné nájezdy, v nejrůznějš­í podobě je prý pilovala od minulé olympiády v Soči. Na svou chvíli si musela počkat až do šesté série, pak ale předvedla fantastick­é zakončení – kanadská gólmanka Shannon Szabadosov­á se nechala zmást jejím naznačením blafáku, a Jocelyne tak mohla poslat puk takřka do prázdné brány.

„Zkoušela jsem to tisíckrát, když jsem měla v brance jen pneumatiky,“popsala osmadvacet­iletá Lamoureuxo­vá- Davidsonov­á. „Trenér Peter Elander mi to omílal pořád dokola a vracel mi puky zpát- ky, protože mi tisíckrát utekly. Dnes se mi to ale vrátilo, vše zafungoval­o, jak mělo,“plesala po zisku vytoužené zlaté medaile. Na Jocelynin nájezd totiž už nedokázala odpovědět Kanaďanka Meghan Agostová. „Naše cesta byla vždycky tak trochu unikátní, ale vždy jsme u toho byly obě dvě. Neumím si představit, že by na ledě nebyla se mnou,“řekla Lamoureuxo­vá-Davidsonov­á, jež má společně se sestrou i čtyři bratry, všechny aktivní či bývalé hokejisty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia