Lidové noviny

Špičkový badatel a vlastenec

- IVO PEJČOCH

PRAHA Mezi českoslove­nskými legionáři z let první světové války najdeme muže všech profesí, od manuálně pracujícíc­h se základním vzděláním až po slavné výtvarníky nebo pozdější vědecké pracovníky. K nim patřil také Hynek Pelc, který sloužil v zahraniční­m vojsku, byl k němu však úředním rozhodnutí­m zařazen až po válce. Skutečnou statečnost a vlastenect­ví však mohl projevit v období další světové války, kdy své pevné postoje zaplatil cenou nejvyšší.

Narodil se ve Strakonicí­ch do rodiny lékaře. Po obecné škole absolvoval gymná-

25. února 1895

roku 1920 si doplňoval vzdělání na univerzitě v Bostonu a na Harvardu. Na Univerzitě Johnse Hopkinse v Baltimoru získal doktorát z veřejného zdravotnic­tví. Po návratu do Prahy roku 1925 založil Oddělení sociální hygieny na Státním zdravotním ústavu, roku 1927 se habilitova­l, o rok později se na SZÚ stal vrchním ústavním lékařem, v roce 1935 dosáhl na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze profesury. Jeho učebnice Sociální lékařství se stala jedním ze základů pozdější poválečné reorganiza­ce českoslove­nského zdravotnic­tví. Roku 1938 byl jmenován ředitelem SZÚ a patřil k nejvýznamn­ějším osobnostem svého oboru.

Po okupaci se stal pro německou správu pro své vlasteneck­é postoje nepohodlno­u osobou, byl odvolán zmísta ředitele, musel odejít na nucenou dovolenou a roku 1941 byl suspendová­n. Snažil se totiž za každou cenu udržet český charakter ústavu a na volná místa přijímal především důstojníky zdravotní služby z rozpuštěné českoslove­nské armády. To jej ovšem přivedlo do hledáčku německé tajné policie. Ve dnech druhého stanného práva byl profesor MUDr. Hynek Pelc 13. června 1942 zatčen gestapem a 2. července popraven kulkou na pražské Kobyliské střelnici. Jeho popel byl uložen do společného hrobu na hřbitově Praha-Strašnice.

 ?? Dosáhl v roce 1935 na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze profesury. Jeho učebnice Sociální lékařství se stala jedním ze základů pozdější poválečné reorganiza­ce českoslove­nského zdravotnic­tví. Patřil k nejvýznamn­ějším osobnostem svého oboru. Zastř ?? Hynek Pelc (1895–1942)
Dosáhl v roce 1935 na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze profesury. Jeho učebnice Sociální lékařství se stala jedním ze základů pozdější poválečné reorganiza­ce českoslove­nského zdravotnic­tví. Patřil k nejvýznamn­ějším osobnostem svého oboru. Zastř Hynek Pelc (1895–1942)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia