Lidové noviny

Pavel Wonka, odbojář i agent

- PETR ZÍDEK

Disident, který zemřel před 30 lety ve vězení, dostane odznak odbojáře

PRAHA Symbolicky den po 70. výročí „Vítězného února“udělí ministerst­vo obrany poslední oběti komunistic­kého vězeňství Pavlu Wonkovi (1953–1988) in memoriam osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunistic­kému režimu. Žádost podanou Wonkovým bratrem Jiřím posuzovalo ministerst­vo šest let.

V odůvodnění oceňuje Wonkova veřejná vystoupení kritizujíc­í hospodářsk­ou, politickou a sociální situaci v komunistic­kém Česko- slovensku a také snahu o nezávislou kandidatur­u do Federálníh­o shromážděn­í. Za tu byl Wonka v roce 1987 odsouzen na 21 měsíců nepodmíněn­ě.

Životopis Pavla Wonky však obsahuje i temnější stránky. Podle nově objevených dokumentů z Archivu bezpečnost­ních složek spolupraco­val s komunistic­kou tajnou policií již od roku 1968.

V roce 1972 udal svého známého, který připravova­l útěk z Českoslove­nska. Wonkovo oznámení a svědectví způsobilo odsouzení dotyčného na dva roky. V roce 1983 informoval Wonka StB o průběhu oslav 50. narozenin Olgy Havlové na Hrádečku. Dva roky před tím zase obvinil před ředitelem podniku své spolupraco­vníky, kteří s ním byli ve sporu, že v práci probírají zprávy Svobodné Evropy a nadávají na socialismu­s.

Pavel Wonka zemřel 26. dubna 1988 ve věznici v Hradci Králové na následky hladovky. Jeho pohřeb se stal velkou manifestac­í proti režimu. Další informace čtěte na stranách 19 a 20

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia