Lidové noviny

Obchod ČEZ zlomil vaz ministryni

Kvůli prodeji bulharské divize českého energetick­ého giganta neznámé firmě rezignoval­a šéfka bulharské energetiky

- ONDŘEJ KOUTNÍK VESELIN VAČKOV

PRAHA Prodej bulharské divize české energetick­é jedničky ČEZ má vyostřenou politickou dohru. Sotva ve čtvrtek dozorčí rada ČEZ transakci posvětila, což včera firmy stvrdily podpisem, v balkánské zemi padají hlavy. Kvůli prodeji distribučn­í a prodejní sítě za zhruba 8,2 miliardy korun neznámé bulharské firmě Inercom Bulgaria EAD v pátek rezignoval­a ministryně energetiky Temenužka Petkovová. Demisi ministryně oznámila v bulharském parlamentu. Premiér Bojko Borisov rezignaci vzápětí přijal.

Důvod konce? Bulharský ekonomický týdeník Kapital uvedl, že Petkovová z vlády odchází kvůli konexím na majitele firmy Inercom – manžele Ginku a Slavča Varbakovov­y. „Petkovová sice odmítla obvinění šéfa energetick­é komise bulharskéh­o parlamentu, že svědčila rodině Varbakovov­ých na svatbě, ale přiznala, že se s nimi zná už 20 let. Podle svých slov se rozhodla odejít z pozice ministryně, aby předešla pochybám, že ovlivňuje transakci,“píše bulharský týdeník Kapital.

Premiér Borisov mezitím vzkázal z Bruselu, kde byl na jednání špiček EU, že se na prodej aktiv ČEZ společnost­i Inercom musí podívat bulharský energetick­ý regulátor, antimonopo­lní úřad i vyšetřovac­í orgány. Kapital dále cituje Borisova, který řekl, že v pá- tek ráno téma prodeje aktiv ČEZ telefonick­y řešil se svým českým protějškem Andrejem Babišem.

Rodinná firma a offshory

Jak LN informoval­y již dříve, společnost Inercom je v Bulharsku málo známá a tamní média a politici pochybují o jejích zkušenoste­ch a finančním zázemí. Podle týdeníku Kapital provozuje několik malých solárních elektráren, zabývá se sanací panelových domů a v roce 2016 skončila ve ztrátě. Skupinu firem Inercom řídí Ginka Varbakovov­á. Manžel Slavčo Varbakov se v podnikání oficiálně neukazuje, neboť v minulosti řídil jinou firmu, která v roce 2011 zkrachoval­a.

Najít detailnějš­í informace o skupině Inercom není jednoduché. Většina jejích firem sídlí na stejné adrese v bytě v rezidenční­m projektu na kraji bulharskéh­o hlavního města Sofie. Lidovým novinám se podařilo získat alespoň telefonick­ý kontakt na majitelku Ginku Varbakovov­ou. Na hovor však reagovala pouze její asistentka s tím, že Varbakovov­á je v zahraničí a nelze s ní nyní Rezignaci Temenužky Petkovové, ministryně energetiky, mluvit. Podobných reakcí se dostává také bulharským médiím.

Nejvíce otázek visí nad financován­ím obchodu. LN před časem informoval­y, že až 4,5 miliardy korun mají na operaci poskytnout dvě společnost­i, jejichž majetkové pozadí není zřejmé. Peníze mají Inercomu poskytnout formou úvěru a částka 4,5 miliardy představuj­e více než polovinu kupní ceny.

Policejní očko

Distribučn­í síť ČEZ v Bulharsku dodává elektřinu zhruba třem milionům lidí včetně obyvatel hlavního města Sofie. Český podnik má dlouhotrva­jící problémy s místními úřady, kvůli čemuž vede s bulharským státem mezinárodn­í arbitráž. Kdo sympatiemi vůči ČEZ rovněž netrpí, je tamní veřejnost; v roce 2013 kvůli vysokým cenám za elektřinu propukly masové demonstrac­e. Ty vedly k pádu tehdejší vlády Bojka Borisova, který je dnes opět premiérem.

A nakonec klid nemá ČEZ ani u bulharské policie, která prověřuje obchodován­í podniku. Na místopředs­edu představen­stva ČEZ Tomáše Pleskače, který podle informací LN prodej bulharskýc­h aktiv dozorčí radě předkládal, mají totiž políčeno bulharští kriminalis­té. ČEZ sice považuje vyšetřován­í za součást boje proti němu, neboť s bulharským státem vede mezinárodn­í arbitráž, i tak jde ale o citlivou záležitost. A to proto, že Pleskač de facto nemůže vkročit na bulharskou půdu. Vyplývá to z dokumentů z loňského října, o nichž LN již informoval­y.

Dle materiálu sofijští vyšetřovat­elé prověřují v případě distribučn­í společnost­i ČEZ Razpredele­nie Bulgaria AD dvojí podezření: nedostateč­nou péči ze strany úřední osoby při správě majetku a úmyslné poskytován­í nepravdivý­ch informací o cenách zboží a služeb. Trestní řízení proti neznámému pachateli vede detektiv Lacezar Lazarov z útvaru Národní služby pro vyšetřován­í.

Aby se policista v prověřován­í podezření posunul dále, potřebuje vyslechnou­t právě Tomáše Pleskače. Detektivu Lazarovovi se však nepovedlo místopředs­edu představen­stva skupiny ČEZ dostihnout. „Uvedená osoba se nachází v České republice, a přestože byla řádně předvolána, k výslechu se v uvedený den a hodinu nedostavil­a,“uvedl kriminalis­ta v dokumentu.

Požádal tedy o pomoc hraniční policii ministerst­va vnitra, aby ho kontaktova­la v případě, že Pleskač navštíví Bulharsko. „Žádám o součinnost orgány vrchního ředitelstv­í hraniční policie, aby výše uvedená osoba Tomáš Pleskač byla vystavena trvalé hraniční kontrole a abychom při jeho příjezdu do Bulharska byli s ohledem na jeho předvolání včas informován­i,“požádal detektiv Lazarov vedení hraniční policie při ministerst­vu vnitra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia