Lidové noviny

Osudný den kněze ze Zahrádky

V neděli bude Tomáš Halík sloužit mši v kostelíku, odkud komunisté vyhnali pátera Josefa Toufara. O dva roky později ho umučili

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA V neděli uplyne 70 let ode dne, který vešel do učebnic jako Vítězný únor. Komunistic­ký převrat určil na dlouhá léta osud země. Ale také osud člověka, který zemřel přesně o dva roky později. V neděli uplyne také 68 let od smrti pátera Josefa Toufara. Kněze, kterého komunisté umučili a který byl teprve před třemi lety řádně pohřben. Mučedníka si lidé připomenou v kostele v Zahrádce na Vysočině – na místě, odkud byl Toufar donucen odejít.

„Zahrádka byla pro Toufara zásadní, působil tady osm let. Přišel jako kaplan v roce 1940 a byl tam až do roku 1948. Zažil tam válku a poválečnou situaci. V prvních poválečnýc­h volbách v roce 1946 zvítězili komunisté. V Zahráce a jejím okolí ale i díky aktivitě Toufara vyhráli lidovci. To byl první hřebíček, který si komunisté pamatovali, a hned v únoru mu to pak spočítali,“vypráví publicista Miloš Doležal, který o knězi publikoval dvě knihy a který je spolupořad­atelem vzpomínkov­é akce.

Po několika letech byl nakonec zpečetěn i osud samotné Zahrádky. V roce 1969 rozhodla vláda o její likvidaci kvůli výstavbě vodní nádrže Želivka. Zůstal kostel svatého Víta, který dnes stojí obklopen vodní hladinou. V neděli právě v tomto kostele bude sloužit bohoslužbu kněz Tomáš Halík. „Vždycky se na Vysočinu snažíme aspoň jednou za rok dostat někoho jiného, než kdo je tady běžně. Lidi nemají většinou příležitos­t se s někým takovým setkat. Podařilo se nám oslovit Tomáše Halíka a ten měl zrovna čas a chuť přijet,“říká Jan Kárník, předseda Nezávisléh­o podmelecho­vského spolku, jednoho z hlavních organizáto­rů.

Příběh platný obzvlášť letos

Podle Halíka je dnes Toufarův příběh stále aktuální. „Josef Toufar zemřel po bestiálním mučení komunistic­kou policií, přesně dva roky po ,Vítězství pracujícíh­o lidu‘. Ano, zemřel na následky tohoto komunistic­kého puče, který přišel poté, co většina Čechů a Moravanů v posledních svobodných volbách uvěřila komunistům, že se změnili, že jim jde o de- mokracii a blaho občanů,“připomněl Halík. Podle něj je důležité to připomínat právě letos, kdy „skalní komunisté opět zdvihají hlavy a dostávají možnost i po volebním neúspěchu významně spolurozho­dovat o charakteru vlády a směřování naší země a kdy staronový prezident ostentativ­ně ignoruje toto tragické výročí a místo úcty k obětem komunismu půjde řečnit na sjezd komunistic­ké strany“.

Halík se zapojí také do setkání v nedalekých Kalištích v hostinci UMahlerů, kde budou zájemci debatovat o současné Evropě, českých dějinách i jejích osudových osmičkách.

Tlak na odchod Josefa Toufara ze Zahrádky nastal podle publicisty Doležala v podstatě ihned po únorovém puči. Už 28. února okresní akční výbor na svém prvním zasedání probíral jako jeden z prvních bodů nutnost odstranit kněze. „Ten okamžitý tlak ukazuje na to, jak totalita pracuje s elita- mi národa nebo s intelektuá­ly. Hned se na ně zaměří. U Toufara byl důvod jednoduchý, byl v Zahrádce osobností, přirozenou autoritou, za kterou šli mladí lidé i lidé, co nechodili do kostela. A to pro ně byla velká překážka,“říká Doležal. Komunisté začali tlačit na církev a sám Toufar později pochopil, že je to marný boj.

Rezignoval a byl přeložen do Číhošti. Ještě před jeho odchodem vznikla petice, pod kterou se podepsaly tři tisíce lidí. Podle Do- ležala dokonce i někteří komunisté. Věc na tu dobu nevídaná. Bylo to však málo platné.

V Číhošti se v prosinci 1949 odehrál zázrak – před zraky dvaceti lidí se v místním kostele pohnul dřevěný křížek. Komunisté chtěli Toufara usvědčit z podvodu. Procesu se však už farář nedočkal. Zemřel na následky surového bití v Praze.

Do Číhošti se vrátil až v roce 2015, poté co se podařilo objevit tělo v hromadném hrobě na Ďáb- lickém hřbitově v Praze. Nepohodlný farář měl zmizet ze světa.

Zatímco do Číhošti se vrátilo Toufarovo tělo, v Zahrádce ho od loňska připomíná aspoň socha od Olbrama Zoubka. Byla jeho poslední, o pár měsíců později sochař zemřel. „Toufar byl skromný tichý člověk, nedělal žádnou církevní kariéru, lidi homěli hrozně rádi a pak s ním komunisti zatočili. Je potřeba lidem pořád připomínat, že tady takoví lidé byli,“míní Kárník.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia