Lidové noviny

V dubnu padne verdikt k OKD

Jedna z dávných privatizač­ních kauz, k níž vypovídal i expremiér Sobotka, spěje k finálnímu rozhodnutí

- MARTIN SHABU

PRAHA Ačkoli včerejší soud v kauze OKD, v níž podle žalobce stát v roce 2004 přišel o téměř šest miliard korun, trval pouhou hodinu, nabídl minimálně dvě zajímavé zápletky.

Není náhodou čtrnáct let stará privatizac­e dolů promlčená? Nebudou kvůli tomu soudní znalec Rudolf Doucha a dva bývalí manažeři někdejšího Fondu národního majetku (FNM) Pavel Kuta a Jan Škurek zproštěni obžaloby?

Přesně o tom se totiž včera snažil soud přesvědčit obžalovaný Jan Škurek, který byl v roce 2004, kdy vláda rozhodla o prodeji minoritníh­o balíku akcií v OKD, členem výkonného výboru FNM. Vedl navíc sekci strategick­ých privatizac­í.

Jeho obhájce nejprve přiměl předsedkyn­i soudního senátu Ivu Fialovou, aby přečetla pasáže z obsáhlého privatizač­ního projektu k OKD z počátku 90. let. Na jeho základě totiž následně vláda vydala rozhodnutí o privatizac­i, kterým vznikla akciová společnost OKD, a. s. „To bylo tuším 1. listopadu 1993, kdy se již hovo- ří o plně privatizov­aném subjektu, byť většina akcií je stále v držení státu prostředni­ctvím Fondu národního majetku,“komentoval přečtené listinné materiály Zdeněk Kabilka, Škurkův obhájce.

Naznačil tím, že rozhodován­í o privatizac­i dolů bylo „nalajnovan­é“dávno před rokem 2004, kdy měl jeho klient spáchat trestný čin porušení povinnosti při správě cizího majetku, jak mu klade za vinu státní zástupce. O většinu akcií v OKD pak přišel stát na základě operací z roku 1996. „To bylo z hlediska schvalován­í změn privatizač­ního projektu poslední okamžik, který se týká privatizač­ního projektu,“upozornil Kabilka.

Nic není promlčeno

Privatizač­ní projekt z 90. let podle obhájce neobsahuje znalecký posudek Rudolfa Douchy, jenž ocenil menšinový podíl státu v OKD na dvě miliardy korun, ani podklady pro rozhodován­í vlády od FNM z roku 2004, v nichž měli manažeři FNM zatajit důležité skutečnost­i pro vládu. „Neobsahuje ani jednu zmínku o panu Škurkovi, že by se jakýmkoli způ- sobem podílel na přípravě schvalován­í podkladů či přímo privatizač­ního projektu. Z toho důvodu je jasné, že v roce 2004 nedošlo ke schvalován­í privatizač­ního projektu, protože společnost byla pri- vatizovaná již v roce 1993,“tvrdil obhájce Kabilka.

Pokud by tuto procesní kličku soud akceptoval, na případ by se nevztahova­la dvacetilet­á promlčecí lhůta platná pro velké přesuny majetku státu. Ve hře by byla jen pětiletá lhůta, která uplynula dávno před tím, než byli Doucha, Škurek a Kuta v roce 2013 obviněni.

Žalobce Tomáš Černý z Vrchního státní zastupitel­ství v Praze si to ale nemyslí. V obžalobě z roku 2014 napsal: „Obvinění se na procesu privatizac­e podíleli, a proto je vyvozován závěr, že na žalované jednání se vztahuje dvacetilet­á promlčecí doba – to je žalované jednání obviněných není promlčeno.“

V odůvodnění zmiňuje, že je nutné brát ohled na celé období privatizač­ního procesu, do kterého spadá i rozhodován­í z roku 2004 při prodeji minoritníh­o balíku akcií. O něm rozhodla poprvé v březnu vláda Vladimíra Špidly. A to na základě podkladů od tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky. Loni k tomu před Obvodním soudem pro Prahu 2 sám vypovídal. Odpovědnos­t za kvalitní podklady a zpracování posud- ku podle něj ležela na FNM. Definitivn­ě prodej posvětila Grossova vláda tentýž rok v září.

Případ privatizac­e severomora­vských dolů budí dodnes rozruch, a to nejen kvůli miliardám, o které stát přišel, nebo kvůli tomu, že se jako nový majitel krátce nato objevil Zdeněk Bakala a společnost se předloni ocitla v úpadku. V majetku OKD byl fond s 44 000 hornickými byty. Jejich majitelům vláda slibovala možnost levného odkupu. K tomu však nikdy nedošlo.

Velké finále

Právní bitva trvá u soudu už čtvrtým rokem. V pátek soudkyně Fialová navrhla čtení závěrečnýc­h řečí v polovině dubna, čímž předznamen­ala následné vynesení rozsudku. Hledání vhodného termínu se ale protáhlo. Kutův advokát a známý pražský právník Tomáš Gřivna totiž přispěchal s informací, že bude dva měsíce mimo Česko. Chvilku se zdálo, že do letních prázdnin verdikt nepadne i kvůli povinnoste­m jednoho z přísedícíc­h. Nakonec však navrhl sám Gřivna kompromis – kvůli soudu se vrátí z ciziny 20. dubna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia