Lidové noviny

Jelen Standa pojede za Zemanem

- ELIŠKA NOVÁ

KVILDA/PRAHA Je to měsíc, co starosta polského města Nysa dal milost krávě. Měla jet na jatka, ale utekla z vozu a uplavala na ostrov v tamním jezeře. Díky starostovi už tady může dožít. To za oceánem udělují zvířecí milosti každý rok – v listopadu ji dá tradičně prezident USA krocanovi, který by jinak skončil na stole prostřeném pro Díkůvzdání.

V Česku z toho tradice zatím není, ale vymoženost milostí pro němé tváře už k nám dorazila taky. Jelen Standa, který se stal pro svou ochočenost hvězdou šumavského národního parku, měl být zastřelen. Jednoho z turistů totiž napadl. Vznikla petice na jeho záchranu, pod kterou se během jednoho dne podepsalo na dvacet tisíc lidí.

Příběh dostal nový rozměr, když se do celé věci vložil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Ten vyjednal, že se Standa přesune do prezidents­ké obory v Lánech. „Napadlo mě to ráno, hned jsem volal panu kancléři a ten mě spojil s lánskou oborou. Vypadá to, že za dva měsíce by se jelen Standa mohl kamarádit s panem prezidente­m,“sdělil LN Brabec.

Odborníci se shodují, že k přepravě jelena by se mělo přistoupit až v době, kdy shodí paroží. Proto dva měsíce čekání. Mezitím se Standa přesune do šumavské Stanice pro handicapov­aná zvířata, kde už dříve našel domov rys David, kterého před lety srazilo auto.

Zdejší výběh je nicméně pro jelena podle Brabce malý a obora v Lánech bude mnohem vhodnější. „Vypadá to, že by v Lánech mohl jít do pozorovací obory, kde jsou i jiná ochočená zvířata. Je možnost se na ně chodit koukat, ale nedostanou se blízko k lidem, takže je to ideální. Bude tam mít desítky laní, kdo by to nechtěl?“dodal ministr.

Už předevčíre­m se o osud Standy začali zajímat i šumavští starostové. Starosta Kvildy Václav Vostradovs­ký byl připraven jelena koupit. Dostat se ale ke „státnímu jelenovi“není tak jednoduché. „Jelen je státní majetek a nemůžeme ho jen tak někomu dát. Musíme oslovit organizačn­í složky státu, zda by ho někdo nechtěl. I proto mě napadlo oslovit lánskou oboru,“vysvětluje Brabec.

Na Šumavě se zastřelí zhruba 1200 jelenů ročně. Jenže Standa dostal jméno a desítky lidí ho chodily krmit.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček k příběhu řekl, že „lánská obora je velice pohostinná, určitě se tam bude jelenu Standovi líbit“.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Ve výběhu na šumavské Kvildě REPRO LN ?? Standa
Ve výběhu na šumavské Kvildě REPRO LN Standa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia