Lidové noviny

Trump: Školy jsou snadné cíle

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Americký prezident Donald Trump v reakci na tragédii na střední škole ve floridském Parklandu navrhuje, aby učitelé zdatní ve střelbě nosili zbraně. Na ostře sledované konferenci konzervati­vců se také opřel do zástupce šerifa, který v době útoku stál venku a nezasáhl.

WASHINGTON/PRAHA Amerika se ještě nestačila vzpamatova­t z masakru ve floridském Parklandu, při němž minulý týden bývalý student zastřelil na tamní střední škole 17 lidí, a šéf Bílého domu už jí nabídl několik receptů, jak podobným událostem zabránit. Byť jak sám připustil, někdy poněkud kontroverz­ních. Rád by totiž mimo jiné učitelům zdatným ve střelbě dal do rukou zbraně.

Poprvé tento návrh vznesl prezident Donald Trump při středeční diskusi, kdy se setkal s přeživšími studenty. A navzdory kritice, která se na jeho hlavu za to snesla mimo jiné z řad pozůstalýc­h i samotných učitelů, ho zopakoval na včerejší ostře sledované konferenci pravice, kterou jen kousek od metropole svolala Americká konzervati­vní unie. Jde o největší každoroční setkání konzervati­vních politiků, aktivistů a veřejných osobností na americké půdě.

Vystřelil by z něj duši

Prezident rezolutně popřel, že by ale chtěl, aby zbraně měli všichni učitelé. „Nemyslím tím člověka, který nikdy nedržel zbraň v ruce a ani neví, jak vypadá,“hájil Trump svůj návrh vyzbrojit kantory. „Mezi učiteli je možná deset dvacet procent těch, kteří umí se zbraněmi dobře zacházet. Myslím tím dobře trénované lidi, kteří byli v armádě a umí střílet. Takoví také učí,“argumentov­al prezident směrem k řadám svých podporovat­elů, kteří jeho projev každou chvíli přerušoval­i hlasitým potleskem a skandování­m.

„Nechci tam mít sto strážných. Radši bych měl uvnitř někoho, kdo má rád své studenty a bude je bránit, než mít venku někoho, kdo nezasáhne,“opřel se jedním dechem Trump do zástupce parkladnsk­ého šerifa Scota Petersona. Ukázalo se totiž, že po celou dobu, kdy střelec řádil v areálu školy, stál tento 54letý muž zákona před budovou. Jak připustil na tiskové konferenci jeho nadříze- ný, už asi minutu a půl po prvních výstřelech byl před budovou školy. Další čtyři minuty pak ale stál venku, než rány zcela utichly, aniž by jakkoliv zasáhl. Byl přitom ozbrojený a ve službě. Když se tyto informace díky záznamům z kamer policie dozvěděla, podle šerifa dotyčný rezignoval. Prezident Trump k řadám shromážděn­ých konzervati­vců namítal, že kdyby měl minulou středu u sebe někdo z učitelů zbraň, mohl tragické bilanci 14 mrtvých studentů a tří dospělých zabránit.

„Vystřelil by z něj duši dřív, než by věděl, co se vůbec děje,“poznamenal s odkazem na 19letého útočníka, bývalého studenta školy Nikolase Cruze. Podle šéfa Bílého domu současné omezené držení zbraní na půdě škol z nich jen dělá snadnější terče.

Jeho slova se ale u amerických učitelů, kteří tradičně patří spíše k voličům demokratů a k držení zbraní se staví rezervovan­ě, zatím s kladným ohlasem příliš nesetkala. Vyzbrojová­ní již odmítlo vedení učitelskýc­h odborů, které sdružují na 1,7 milionu kantorů.

V NRA jsou dobří lidé

Prezident je přesto přesvědčen o opaku. „Chráníme naše letiště a banky, ale nechráníme naše školy. Musíme z našich škol udělat mnohem těžší cíle. Nechceme útočníky ve školách,“namítal Trump v projevu, v němž rezonovaly dřívější podobné návrhy zbrojařské lobby – Národní střelecké asociace (NRA). Její představit­ele označil za své dobré přátele a dobré lidi. Podle neziskové organizace Center for Responsive Politics, která monitoruje financován­í amerických politiků, právě od ní obdržel na předloňsko­u prezidents­kou kampaň 11,4 milionu dolarů, v přepočtu 233 milionů korun. Dalších 19,7 milionu dolarů, přes 400 milionů korun, pak zbrojaři poskytli na negativní kampaně namířené proti Trumpově rivalce Hillary Clintonové.

Stejně jako již dříve se v souvislost­i s útokem z minulého týdne prezident znovu opřel do zpravodajc­ů z FBI, že prý pochybili. Pachatel byl podle Trumpových slov narušený člověk a existovalo podle nějmnožstv­í varovných signálů, že by něco takového mohl provést. Před několik dny se na adresu FBI nechal slyšet, že příliš marnila čas vyšetřován­ím napojení lidí z jeho volebního štábu na ruské činitele, místo aby zasáhla.

V ostře sledovaném projevu Trump rezolutně odmítl, že by primární příčinou těchto tragédií byly zbraně jako takové. „Nikdy si nenecháme vzít náš druhý dodatek,“prohlásil s poukazem na ústavu garantujíc­í Američanům právo držet zbraň v reakci na vlnu volání po jeho omezení. Začátkem týdne prezident nicméně uvedl, že chce zakázat úpravy poloautoma­tických zbraní na automatick­é a zvažuje zvýšení věkové hranice pro jejich nákup.

 ?? Prezident Trump neměl na konferenci Americké konzervati­vní unie, největším každoroční­m setkání pravicovýc­h politiků, aktivistů a veřejných osobností, o potlesk a skandování nouzi, jak dokládá jeho vítězné gesto. FOTO REUTERS ?? Mezi spojenci.
Prezident Trump neměl na konferenci Americké konzervati­vní unie, největším každoroční­m setkání pravicovýc­h politiků, aktivistů a veřejných osobností, o potlesk a skandování nouzi, jak dokládá jeho vítězné gesto. FOTO REUTERS Mezi spojenci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia