Lidové noviny

Diplomaté USA do Jeruzaléma zamíří v květnu

- WASHINGTON

Americkémi­nisterstvo zahraničí včera večer potvrdilo přesun velvyslane­ctví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma v květnu. Má se tak stát k 70. výročí vzniku židovského státu, které připadá konkrétně na 14. května. Už včera odpoledne o tom informoval­y agentury Reuters a AP s odvoláním na zdroje z americké vlády, které si nepřály být jmenovány. Vláda prezidenta Donalda Trumpa o tomto záměru včera zpravila členy Kongresu.

Za izraelskou vládu jako první reagoval ministr odpovědný za tajné služby Jisrael Kac, jenž za rozhodnutí pro daný termín Trumpovi poděkoval na Twitteru. „Je to skvělý den pro izraelský lid,“přidal se ve svém prohlášení izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který má zavítat do Bílého domu 5. března.

Ambasádu bude pro začátek tvořit jen několik kanceláří uvnitř existující budovy amerického generálníh­o konzulátu v jeruzaléms­ké čtvrti Arnona. Podle AP americký ministr zahraničí Rex Tillerson už stvrdil svým podpisem i plán potřebných bezpečnost­ních opatření pro ochranu objektu.

„S příchodem května přesuneme velvyslanc­e a malý tým do Arnony,“citoval Reuters svůj zdroj. Podle něj na budově bude v květnu také umístěn americký výsostný znak, který bude určovat, že jde o nové americké velvyslane­ctví. Úřad má dál sloužit i jako konzulát pro Palestince.

Už nyní americká diplomacie ale hledá vhodný prostor pro novou ambasádu, který bude více vyhovovat po bezpečnost­ní stránce. Podle ministerst­va zahraničí se počítá s tím, že by se velvyslane­ctví mělo přestěhova­t do „nového“do konce roku 2019. Právě kvůli horšímu bezpečnost­nímu zajištění na prozatímní­m místě bude velvyslane­c David Friedman do Jeruzaléma pravidelně dojíždět, ale dál bude bydlet v Tel Avivu.

Trump loni v prosinci uznal Jeruzalém za hlavníměst­o Izraele a dal pokyn zahájit proces stěhování amerického zastupitel­ského úřadu z Tel Avivu. V polovině ledna ale popřel, že by se plánované přemístění mělo uskutečnit do jednoho roku. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia