Lidové noviny

Macron to schytal za azylový zákon

Co stojí v návrhu

- JIŘÍ SLÁDEK

PAŘÍŽ/PRAHA Málokterý politik nasával takové sympatie evropských liberálů. Mladý francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron si pěstoval pověst úspěšného muže, který dokázal zastavil nástup protestníc­h stran typu Národní fronty (FN).

Sliboval, že vtáhne do politiky běžné občany, zpopulariz­uje ji, takže sílící evropští populisté ztratí důvod k existenci. To mu vynášelo voličskou přízeň zleva i zprava.

Teď však jeho obraz liberála utrpěl šrám. Čerstvý návrh přísného imigračníh­o zákona z tohoto týdne zašel podle kritiků moc daleko. Vypadá téměř, jako by vzešel z pera krajní pravice.

Zvyšuje tresty za nezákonné překročení hranice, prodlužuje také dobu, po níž mohou být nelegální imigranti zadržováni.

A v Macronově straně En Marche (Vpřed!) to vře.

Poslankyně strany Sonia Krimiová tvrdí, že vláda nahrává strachu lidí. „Není pravda, že všichni cizinci ve Francii jsou teroristé a čerpají sociální dávky,“prohlásila během diskuse v Národním shromážděn­í.

Omezují práva?

Zlobí se také četní levicoví aktivisté. Jean-Claude Mas z lidskopráv­ní nadace na ochranu uprchlíků Cimade varoval, že Macronova vláda nepřípustn­ě omezuje prá-

Dokument, který předkládá poslancům Macronova vláda, zdvojnásob­uje dobu, po níž mohou být zadržováni imigranti žijící ve Francii nelegálně – prodlouží se na 90 dnů. Naopak se zkracuje lhůta, během které je možné podat žádost o azyl.

Zvyšují se tresty za nelegální překročení francouzsk­ých hranic, za něž bude hrozit až rok vězení a vysoké pokuty.

Naopak snazší bude získat azyl pro nezletilé a zkrátí se čekací lhůty na rozhodnutí o azylu.

va uprchlíků pobývající­ch ve Francii. Také organizace Amnesty Internatio­nal se vyjádřila, že zákonodárc­i by měli pozměnit návrh v podstatě ve všech jeho aspektech.

Ministr vnitra Gérard Collomb podobné výtky odmítá. „Je to vyvážený návrh, v souladu s evropskými normami,“uvedl s tím, že je potřeba, aby všechny evropské země azylovou proceduru sjednotily. „Pokud nevyřešíme tento problém, nebudeme schopni garanto- vat ve Francii právo na azyl,“dodal ministr k návrhu, který by měli francouzšt­í poslanci projednat nejpozději v dubnu.

Průzkumy veřejných nálad přitom ukazují, že Macronově popularitě návrh příliš neublíží, spíš naopak. Studie výzkumné společnost­i BVA ukazuje, že téměř dvě třetiny Francouzů sdílejí přesvědčen­í, že imigrantů žije v zemi příliš mnoho.

Jen loni překročil počet žadatelů o azyl sto tisíc. Je to sice méně než v sousedním Německu, podle většiny Francouzů už ale země vyčerpala své kapacity a měla by příliv přistěhova­lců razantně omezit.

Návrh nové francouzsk­é imigrační normy vyvolal pnutí ve vládní straně En Marche! Na prezidenta se sype kritika, že předkládan­ý dokument je až příliš přísný. To vláda odmítá.

Doutnající periferie

Většina z nově příchozích žije v sociálně vyloučenýc­h oblastech na periferiíc­h velkých měst. Jak se střídaly vlády socialistů a neogaullis­tů, měnila se vládní politika. Neuspěla ani snaha levice o vstřícnějš­í postoj, ani sázka pravice na důsledné potírání kriminalit­y. Nepřizpůso­bivá betonová ghetta na okraji Paříže či Lyonu se stala místem, kde bují násilí a policie se tam obává vkročit.

Mainstream­ové strany si s problémem nevěděly rady, takže z toho tradičně profitoval­a Národní fronta.

Její šéfka Marine Le Penová se po loňských prohraných prezidents­kých volbách rozloučila se svým mladým tajemníkem Florianem Philippote­m a zčásti pozměnila strategii. Přestala se výrazně věnovat ekonomický­m tématům a plánu na opuštění eurozóny, které prosazoval Philippot a jež voliče zjevně nezaujaly.

Vrátila se k osvědčeným tématům národní identity a hrozbám, které vyplývají z imigrace. Mluvčí FN Sébastien Chenu nyní označil Macronův imigrační návrh za „podvod“, jenž pouze čerpá z minulých návrhů Le Penové.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia