Lidové noviny

Země EU trpící migrací možná získají víc peněz

- BRUSEL

Státy Evropské unie, které jsou obzvláště zatíženy uprchlicko­u krizí, by mohly získat z unijního rozpočtu více peněz. Po skončení neformální­ho summitu členských zemí bez Británie to prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová.

Uvedla, že o tématu včera hovořil švédský premiér Stefan Löfven, podle něhož některé země musí řešit velký příliv běženců, což představuj­e vysokou finanční zátěž. Potřeba je v této souvislost­i zajistit integraci migrantů, jejich vzdělávání a vstup na pracovní trh.

„To může vést k dodatečným úkolům, které musí některé země řešit a některé ne,“řekla Merkelová s tím, že to samozřejmě může mít dopad na příští rozpočet.

Naznačila, že taková finanční pomoc nemusí mít dopad na kohezní fondy, které pomáhají v rozvoji chudších regionů. Proti podmiňován­í získání peněz z těchto fondů například větší vstřícnost­í k přijímání běženců ostře vystupuje řada zemí včetně České republiky či Slovenska.

To včera potvrdil i český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

„Máme problém, aby tam někdo dával kondiciona­litu migrace nebo kvóty. Tak s tím zásadně nesouhlasí­me,“zdůraznil předseda české vlády v demisi.

S možnou podmínkou, která by čerpání evropských peněz spojovala s kvalitou právního státu, nezávislou justicí a kvalitou demokracie, Česko pro příští víceleté finanční období po roce 2020 pro- blém naopak nemá, jak řekl Babiš po summitu.

Spor o šéfa Komise se vyostřuje

Prezidenti a premiéři 27 zemí EU také včera řešili obsazení postu šéfa Evropské komise. Odmítli ustoupit Evropskému parlamentu a garantovat, že do čela Komise po volbách příští rok automatick­y navrhnou některého z kandidátů nominovaný­ch evropskými politickým­i stranami. Po summitu to novinářům sdělil šéf vrcholných unijních schůzek Donald Tusk. Státy tak daly najevo, že chtějí mít v rozhodován­í o obsazení klíčového unijního postu hlavní roli.

„V tomto procesu neexistuje nějaká automatičn­ost. Smlouvy hovoří jasně, že je výlučnou kompetencí Evropské rady nominovat kandidáta, pokud zohlední výsledek evropských voleb,“připomněl Tusk znění Lisabonské smlouvy.

Evropské politické strany chtějí příští rok zopakovat mechanismu­s použitý poprvé v roce 2014, který tehdy do čela Komise vynesl jejího nynějšího předsedu Jeana-Claudea Junckera.

Nyní dal europarlam­ent k nevoli mnoha unijních metropolí najevo, že by nový předseda Komise měl být vybrán pouze z osob, které do této funkce jako své „vedoucí kandidáty“nominují evropské politické rodiny. čtk, zah

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia