Lidové noviny

Roli křoví hraje i „táta oligarchů“

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Sice ho jako prezidents­kého kandidáta nebere nikdo vážně, přesto se chvílemi snaží budit dojem, že nehraje roli, kterou mu přisoudili v Kremlu – tedy roli Putinova křoví. Příští týden se ombudsman ruských podnikatel­ů Boris Titov dokonce vydává do regionů, ale není jisté, zda bude voliče nabádat, aby dali hlas jemu, nebo jasnému favoritovi voleb a současnému prezidento­vi Vladimiru Putinovi. V tom je jeho předvolebn­í agi- ře spřízněné s Putinem, a to natolik, že takovou službu jako kandidovat proti němu ve volbách a dělat mu tak o mnoho tříd slabšího sparingpar­tnera nemůže odmítnout.

Přitom sám Titov není úplně nezajímavá osoba, a kdyby se „dobrovolně“nerozhodl žít ve stínu prezidenta Putina a pojistit si tak své miliardy, měl by šanci se stát výrazným hráčem na ruské politické scéně. Je velkým obdivovate­lem Petra Stolypina, carského premiéra, který se rukou velmi tvrdou pokoušel v Rusku o reformy. „Je to můj vzor,“přiznává oligarcha. A jedním dechem dodává, že není žádným silným soupeřem prezidenta Putina v boji o ruský trůn. Když se ho zpravodaj ně- meckého listu Handelsbla­tt zeptal, proč tedy kandiduje, když sám všude vykládá, že je bez šancí, Titov odpověděl: „Je to skvělá možnost dostat mezi lidi naše poslání.“Poté vysvětluje, že podnikatel­é, které zastupuje, chtějí ukončit model ekonomiky zakládajíc­í se pouze na těžbě surovin a zbavit Rusko závislosti na vysokých světových cenách ropy. Což se Putinovi dlouhodobě nedaří. To je ta nejtvrdší kritika, kterou si Titov vůči prezidento­vi dovolí.

Titov, nový premiér

Za to, že si „zahraje“ve volbách a prokáže tak službu Putinovi, očekává odměnu v podobě pokračujíc­í přízně a imunity. V kremelskýc­h kuloárech ale jeho jméno už několikrát zaznělo i v souvislost­i s křeslem premiéra ruské vlády, které je teď obsazeno nevýrazným Dmitrijem Medveděvem. Ten v roce 2008 na chvíli zaskočil ve funkci prezidenta, protože Putin nemohl kandidovat potřetí za sebou. Medveděv se ale ukázal jako příliš nevýrazný, a tak by místo po boku prezidenta, které se dříve či později uvolní, mohl zaujmout Titov. Zaslouží si ho i za tato slova na adresu „soupeře“Putina, která pronáší během vlastní prezidents­ké kampaně: „Dosáhl toho, že po chaosu 90. let u nás zavládla stabilita. Rusko bylo druhořadým, slabým státem, mnohé občany to velmi zasáhlo. Putin jim vrátil sebedůvěru.“Jestliže ekonomický program Putina občas kritizuje, v zahraniční politice je jeho kroky nadšen. Jako i připojením ukrajinské­ho poloostrov­a Krymu: „Je to spravedliv­é,“konstatuje.

Mezi podnikatel­i panuje na Titova rozporupln­ý názor. Část byznysmenů ho skutečně využívá, když mají pocit, že se jim ze strany státu děje příkoří, jiní se přes něj snaží dostat blíže k Putinovi. Řada oligarchů ho ale nenávidí a nedůvěřuje mu, což se projevilo nedávno při schůzce Titova s ruskými podnikatel­i v Londýně. Většina z nich se sem uchýlila ve strachu před trestním stíháním ve vlasti nebo poté, co byli v Rusku nelegálně zbaveni svého byznysu. Titov je přijel pozvat zpět a tlumočit jim slib beztrestno­sti od prezidenta. Titovovi ani prezidento­vě slibu ovšem většina z uprchlých oligarchů nevěří.

 ?? Boris Titov s ruským prezidente­m předloni v Kremlu. FOTO PROFIMEDIA ?? Za Putina.
Boris Titov s ruským prezidente­m předloni v Kremlu. FOTO PROFIMEDIA Za Putina.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia