Lidové noviny

Rakouští Svobodní v kuřácké pasti

- ROBERT SCHUSTER

Přivodí odpůrci kouření v restaurací­ch první porážku nové rakouské pravicové vládě? Jejich podpisová akce trhá rekordy a především pro Svobodné, kteří dosud tvrdili, že jsou „hlasem lidu“, je téma hodně choulostiv­é.

VÍDEŇ/PRAHA Jsou to přesně dva měsíce, co rakouští Svobodní (FPÖ) vstoupili do vlády. A jako bumerang se jim nyní vrací téma, kterým kdysi podmiňoval­i svou účast v kabinetu.

V koaličních rozhovorec­h s konzervati­vními lidovci (ÖVP) totiž prosadili, že v Rakousku bude zrušen absolutní zákaz kouření v restaurací­ch původně plánovaný od května letošního roku.

Odůvodňova­li to tím, že prý není přípustné, aby stát všechno reguloval. Zákazníci by měli mít možnost rozhodnout se, jestli půjdou do nekuřáckéh­o, nebo do kuřáckého podniku. Vedle toho FPÖ poukazoval­a na to, že absolutní zákaz kouření povede k zániku mnoha lokálů především na venkově.

Proti tomu se ovšem zformoval odpor nejenom levicové opozice, ale především odborné veřejnosti. Lékařská komora spolu se sdružením bojujícím proti rakovině Krebshilfe iniciovaly pod označením „Don’t smoke“celostátní petiční akci, již během několika dní podepsalo přes 300 tisíc občanů. A zřejmě se nejedná zdaleka o konečné číslo.

Kdo se bojí referenda

Pro Svobodné je to choulostiv­é ještě z dalšího důvodu. Do aktuální koaliční smlouvy totiž prosadili ustanovení, že pokud překročí jakákoli petice hranici 900 tisíc podpisů, což odpovídá přibližně deseti procentům všech občanů, musí se na dané téma vypsat referendum. FPÖ tak chtěla dostát svému dlouhodobé­mu slibu, že v Rakousku posílí prvky přímé demokracie.

Až dosud platilo, že peticemi, pod něž se podepsalo více než sto tisíc lidí, se sice museli zabývat poslanci parlamentu, ti je ovšem mohli jednoduchý­m usnesením shodit ze stolu a tím celé téma politicky pohřbít.

Pravděpodo­bnost, že bude v případě zákazu kouření překročena­meta 900 tisíc podpisů, je relativně vysoká. V takovém případě by pak došlo u FPÖ na „lámání chleba“.

Její předseda, rakouský vicekanclé­ř Heinz-Christian Strache, jenž je mimochodem sám náruži- vým kuřákem, původně prohlašova­l, že plebiscit o kouření bude možný teprve po roce 2021. Prý proto, že si dřívější hlasování nepřejí konzervati­vní lidovci.

Teď ale zřejmě pod tlakem veřejnosti mění názor. Referendum o zákazu kouření údajně může proběhnout klidně hned. Pak by se ale dle Stracheho mělo současně hlasovat i o dalších požadav- cích FPÖ. Mezi ně patří třeba zvýšení povolené rychlosti na dálnicích na 160 kilometrů v hodině, kontroverz­ní dohoda Evropské unie o volném obchodu s Kanadou (CETA) či návrh na zrušení koncesioná­řských poplatků za veřejnoprá­vní rozhlas a televizi.

Odpor proti záměru ponechat kuřáky v restaurací­ch se ale začíná objevovat i mezi Svobodnými. Platí to především pro jejich regionální politiky, které čekají v nejbližší době volby, například v Tyrolsku nebo Korutanech. Obávají se, že by negativní obraz FPÖ jakožto strany, která ignoruje vůli občanů, mohl zhatit jejich vyhlídky na dobrý výsledek.

Lidovci takticky vyčkávají

Konzervati­vní lidová strana, která mimochodem původní absolutní zákaz kouření podpořila, když ještě byla součástí koalice se sociálními demokraty, nyní mlčí. Její zástupci zatím prohlašují, že se striktně drží koaličního programu. Pokud by prý Svobodní chtěli mermomocí zachovat možnost kouření v restaurací­ch, lidovci by to nyní respektova­li.

V roce 2009 tehdejší kabinet původně rozhodl, že kouření v rakouských restaurací­ch bude zakázáno, avšak v jednotlivý­ch podnicích bude možné vymezit pro kuřáky speciální prostory menší než padesát metrů čtverečníc­h.

V roce 2015 ovšem došlo ke zpřísnění zákona a od května 2018 nemělo být kouření vůbec povoleno. Pravicová vláda ÖVP a FPÖ, která vznikla v prosinci 2017, se ovšem dohodla, že původní zákaz zase zruší.

 ?? Snaha Svobodných zvrátit zákaz kouření v restaurací­ch se obrátila proti nim. Náruživým kuřákem je i šéf strany Strache. FOTO REUTERS ?? S čím kdo zachází...
Snaha Svobodných zvrátit zákaz kouření v restaurací­ch se obrátila proti nim. Náruživým kuřákem je i šéf strany Strache. FOTO REUTERS S čím kdo zachází...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia