Lidové noviny

Saúdové se poprvé bavili na koncertě, potěší je i kina

- MILAN ROKOS

RIJÁD/PRAHA Více než dva tisíce nadšených fanoušků jazzu se ve čtvrtek večer sešlo v metropoli Saúdské Arábie Rijádu na vůbec prvním jazzovém festivalu v zemi. Konání akce, na níž si návštěvníc­i mohli poslechnou­t americké, britské i blízkových­odní kapely, přitom úřady oznámily pouhých pět dní předem.

V konzervati­vním království, kde byla ještě nedávno veřejná produkce hudby zakázaná, si lidé užívali koncerty i nabízené lahůdky. Festival byl přístupný i ženám. „Jsme s touto akcí opravdu spokojení a doufáme, že mnoho podobných zažijeme v příštích měsících,“citoval server Arab News Umara al-Ahsana, studenta z Velké Británie.

Umělci se do dlouho zapovězené Saúdské Arábie v tomto roce opravdu chystají. Na čtvrteční tiskové konferenci prozradil šéf saúdské agentury pro zábavu Ahmad bin Akíl Chatíb, že v zemi vystoupí například italský pěvec Andrea Bocelli, americká poprocková skupina Maroon 5 nebo kanadský soubor Cirque du Soleil.

Operní hala bude v Džiddě

Saúdští Arabové se ale mohou těšit na mnohem více: Chatíb především oznámil plánované investice do zábavního sektoru ve výši 64 miliard dolarů v příštích deseti letech. „Infrastruk­turu už budujeme,“prohlásil s tím, že například v přímořském městě Džidda vyroste operní hala. Město, které slouží jako vstupní brána pro miliony muslimskýc­h poutníků, je liberálněj­ší a etnicky rozmanitěj­ší než metropole Rijád.

V celé zemi se jen letos usku- teční na pět tisíc kulturních akcí, což je nejvíc v historii. O licenci podnikat v Saúdské Arábii v zábavním sektoru si už podle Chatíba požádaly stovky západních společnost­í.

Už v březnu by se měla otevřít první kina, která byla v království zakázána 35 let. Do roku 2030 by jich v zemi měly fungovat tři stovky, zejména ve velkých městech. V Džiddě je už na otevření kin připravený­ch pět obchodních center. „V zemi je nyní deset obchodních center, která jen čekají na udělení licence,“řekl deníku Gulf News Muhammad al Alaví z obchodní a průmyslové komory v Džiddě. Dvacet kin během následujíc­ích tří let se chystá postavit například americký IMAX.

Financovat výše zmíněné akce chce vláda ze státní pokladny i soukromých zdrojů. Kulturní ofenziva je součástí programu Vize 2030, s nímž přišel korunní princ Muhammad bin Salmán.

Kina byla v Saúdské Arábii zakázána 35 let. Nyní chce v království jen americká společnost IMAX postavit během tří let 20 kin.

Za zábavou jezdí do ciziny

Princ chce dosáhnout toho, aby zejména mladí Saúdští Arabové utráceli více peněz za zábavu doma a nejezdili do zahraničí – když chtěli navštívit kino nebo zábavní park, museli až dosud vyrazit do Bahrajnu nebo do Dubaje ve Spojených arabských emirátech.

Vláda věří, že zábavní průmysl dokáže do roku 2030 vytvořit v zemi 224 tisíc nových pracovních míst, jen kina a filmový průmysl se mají postarat o 30 tisíc míst.

V království přitom žije asi 30 milionů mladých lidí. I sociologov­é dlouhodobě upozorňují, že nedostatek zábavy vede například k tomu, že mladí muži se věnují nebezpečné zábavě car driftingu (řízený přetáčivý smyk). Bohatší kulturní život je také může odradit od radikálníh­o islamismu.

 ?? Diváci byli nadšení, ale někteří saúdskoara­bští konzervati­vci si na internetu stěžovali, že západní hudba do kolébky islámu nepatří. FOTO REPRO LN ?? Jazz v Rijádu.
Diváci byli nadšení, ale někteří saúdskoara­bští konzervati­vci si na internetu stěžovali, že západní hudba do kolébky islámu nepatří. FOTO REPRO LN Jazz v Rijádu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia