Lidové noviny

Tři slova jako adresa. Nahradí GPS?

Firma rozdělila svět na čtverce a každému dala unikátní kombinaci slov Systém, který má usnadnit orientaci, začal mluvit i česky

- LUDĚK VOKÁČ

Před pár lety přišel startup what3words se zajímavou myšlenkou: každému místu na světě dal jedinečnou tříslovnou adresu. Firma od svého založení v roce 2013 roste a před nedávnem spustila i českou lokalizaci. Třeba sídlo redakce LN tak lze na webu map.what3words.com nalézt na adrese květiny.stáje.kobliha.

Myšlenka what3words je vcelku jednoduchá: firma svět rozdělila na čtverce o velikosti tři krát tři metry a do těchto čtverců „vepsala“kombinaci tří slov. Tahle kombinace je pro každý čtverec jedinečná: ačkoli se jednotlivá slova nebo jejich dvojice mohou opakovat, právě trojice je vždy jiná a jednoznačn­ě určuje každé místo na světě.

Taková adresa má nahradit třeba složité GPS souřadnice a pomůže snadné orientaci prakticky kdekoli. Šikovný nápad už zaujal světové firmy a organizace. Používá ho OSN v aplikaci pro rychlou pomoc při živelních katastrofá­ch, vMongolsku se z něj v podstatě stal standard adres.

Automobilk­a Mercedes si ve firmě koupila desetiproc­entní podíl a na autosalonu v Ženevě představí nový model A, jehož navigace bude s what3words umět pracovat.

Na detaily ohledně nezvyklé myšlenky se LN zeptaly spoluzakla­datele a aktuálního výkonného ředitele firmy

Chrise Sheldricka.

LN Kde se nápad na službu what3words zrodil?

Pracoval jsem v oblasti pořádání hudebních akcí a stávalo se nám, že se kapely nebo dodavatelé vybavení neustále ztráceli, když se snažili najít místo konání koncertů nebo festivalů. Dělo se to tak často, že jsme dokonce museli najmout člověka, který se o navigaci účastníků staral. Měli jsme několik incidentů – třeba nám zavolala kapela, že právě absolvoval­a zvukovou zkoušku na svatbě někoho jiného, než kde měla být.

Bylo jasné, že stávající systém adres není dostatečně dobrý a že problém je vcelku obecný. Zkoušel jsem lidem dávat GPS souřadnice, ale ty se mnohým do jejich navigačníc­h zařízení těžko zadávaly, navíc je téměř nemožné je rozumně sdělit po telefonu. Snadno docházelo k chybám, které bylo těžké odhalit, většinou se tak stalo až ve chvíli, kdy bylo pozdě.

LN Jak zaručíte, že se lidé v adrese nespletou?

Rozhodli jsme se slova po světě rozdělit, což mnohem zjednodušu­je možnost oprav chyb. Kdyby byly podobné tříslovné kombinace umístěny blízko sebe, bylo by obtížnější takovou chybu spatřit. Ale náš systém je nastaven tak, že podobné adresy jsou od sebe daleko, což odhalení chyby ulehčí. Navíc náš systém v aplikaci případnou chybu zjistí a navrhne nápravu. Když jste například v Londýně a hledáte adresu naší kanceláře, snadno se může stát, že napíšete index.home.rafts namísto správné index.home.raft. Náš systém vám ale sdělí, že zadaná adresa se nachází na západě Austrálie a zeptá se, jestli jste spíš nemysleli adresu v Londýně ve čtvrti Bayswater.

LN Proč jste se rozhodli pro čtverce 3×3 metry?

Tuto velikost jsme zvolili proto, že je to dostatečně malá oblast, abychom určili i velmi specifická místa, například vstupní bránu. Ale není to přitom tak malá oblast, aby nám při popisování světa došla slova, která jsou pro jednotlivé čtverce potřeba.

LN Jak vznikají nové jazykové verze?

Každá používá nezávislý seznam slov. Nejde o překlad anglické verze. Dává nám to dostatečno­u flexibilit­u, abychom mohli každou verzi přizpůsobi­t publiku v dané zemi. Například v té české používáme všechna nejběžnějš­í česká slova v hustě osídlených oblastech České republiky.

LN Měla příprava české veze nějaká specifika?

Řešili jsme několik věcí. Například jsme hodně diskutoval­i o českém skloňování slov, naším cílem bylo zmapovat místa v Česku pokud možno jen slovy v prvním pádu. Cítili jsme, že tento způsob je jednodušší na zapamatová­ní a komunikaci. Podobně jsme řešili časování sloves. Jeho využití jsme se snažili maximálně omezit, především v případech, kdy jsou potřeba pomocná slovesa.

Podrobné představen­í what3words včetně detailů o přípravě české verze najdete v magazínu Index LN. Vychází v pondělí 26. února spolu s Lidovými novinami.

 ?? Každý čtverec o rozměrech 3×3 metry má na zemi svou unikátní tříslovnou adresu. FOTO WHAT3WORDS ?? Jedinečná identifika­ce.
Každý čtverec o rozměrech 3×3 metry má na zemi svou unikátní tříslovnou adresu. FOTO WHAT3WORDS Jedinečná identifika­ce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia