Lidové noviny

Cena za autobus? 57 miliard

- JAN KLESLA

Patří-li něco ke kýčovitým symbolům Velké Británie, je to čaj, telefonní budka a červený autobus. Ale ne ten dvoupatrov­ý, typicky londýnský double-decker, ale obyčejný na červeno natřený s bílými nápisy na boku. Vedle už připravený­ch pasových kontrol na letištích je to asi největší změna kvůli brexitu.

EKONOMIE NEROZUMU

Ten „nový“červený autobus neslavně využili zastánci odchodu z Unie před referendem, napsali na něj, kolik ostrovní království vydělá na rozvodu s Bruselem, aby to hned ráno po šokujícím úspěchu odvolali. Ukázali tak nejen přímo dokonalou demagogii, ale hlavní příčinu ekonomické sebevraždy páchané Angličany, Skoty, Velšany a Severními Iry.

Naprosto neracionál­ně hlasovali na základě polopravd a emocí. A teď se to zase snaží druhá stra- na otočit stejnými zbraněmi. Zastánci setrvání v eurosvazku, takzvaní remainers, si pořídili skoro stejný červený autobus a napsali na něj svoje číslo. Namísto nepravdivý­ch 350 milionů týdně, které měla osamocená Británie ušetřit, vytáhli číslo 2000 milionů liber (57 miliard korun) týdně, které naopak bude brexit stát. Nebude to fungovat, a to zdaleka nejen kvůli komplikova­né situaci.

Přesvědčit lidi, aby znovu přišli k urnám a zvrátili skok ze skály za letu, chce mnohem víc, než je ke skoku ze srázu přesvědčit. Navíc, jak ukazuje řada výzkumů i praktickýc­h zkušeností, lidé nevnímají větší čísla tak výrazně, jako řádově menší částky. Zvlášť pokud jde o pozitivní zprávu. Tedy vymyšlené stamiliony jsou prostě víc, než vcelku reálné miliardy. Navíc lidé trpí averzí ke ztrátě a nechtějí si připouštět svá předešlá špatná rozhodnutí.

Mnohem lépe by fungovalo, kdyby přes kanál La Manche slíbili třeba levnější máslo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia