Lidové noviny

„Fraška“systémové změny

Sedmdesát let po únoru ’48 bychom našli paralely s dnešní situací. Ale ještě více rozdílů

-

Karel Marx kdysi poznamenal, že všechny velké události a postavy se objevují dvakrát – jednou jako tragédie, podruhé jako fraška. Snad proto bude poučné podívat se na českoslove­nský převrat v únoru 1948 poněkud jinak, totiž skrz předpoklad­y, které tehdy převrat umožnily. Jsou, či nejsou přítomné i dnes?

Znechucení společnost­i

Základním předpoklad­em úspěšného puče bylo znechucení valné většiny obyvatel ekonomický­m a politickým­modelem uspořádání společnost­i. Toto znechucení, společně s rozpadem základních hodnot ospravedlň­ujících masarykovs­kou prvou republiku, bylo klíčové. Velká hospodářsk­á krize 30. let byla jen předstupně­m hrůz druhé světové války. „Mizení“Židů v táborech kdesi na Východě, heydrichiá­da, zločiny na sklonku války, ale i následný „odsun“valné většiny českoslove­nských Němců a části Maďarů zamíchalo s hodnotami společnost­i tak, že vlastně již nic nebylo jisté a jasné. „Objektivní“pravdy dlouhého 19. století byly relativizo­vány, nic již nebylo nemožné, vše bylo myslitelné. Válečné hrůzy oslabily etické pojivo společnost­i a její hodnotový a morální základ.

Středoevro­pský prostor byl zasažen genocidou elit, na které se okupační německý režim obzvláště zaměřil. Aniž počítáme domácí Němce, odhaduje se, že jen v důsledku samotné války a německé okupace Českoslove­nsko ztratilo asi třetinu svých profesních elit (právníci, lékaři, inženýři).

Starý prvorepubl­ikový režim neměl po roce 1945 významnějš­í podporovat­ele, v podstatě všichni relevantní političtí hráči se shodovali, že republiku je třeba kompletně přestavět. Otázkou jen bylo jak. Vyhrál ten, kdo měl největší tah na branku, kdo nabízel nejlíbivěj­ší program, navíc měl ideologick­ou a mocenskou podporu východní supervelmo­ci.

Důležité též bylo, že republika ztratila mnohé klíčové demokratic­ké instituce. Komunisté ovládali valnou část bezpečnost­ního aparátu. Důležitá byla kontrola médií. V době převratu měli komunisté pevně v rukách rozhlas, tehdy klíčový zpravodajs­ký prostředek. Brzy ovládli většinu tiskovin, a to dokonce i těch patřících jejich politickým protivníků­m. Nezpochybn­itelnou širokou podporu komunistů v únoru 1948 nutno vidět i z této perspektiv­y.

Zajímavý je osud soudních institucí. V roce 1939, krátce po nacistické okupaci, zanikl českoslove­nský Ústavní soud. Byť až do května 1948 zůstal formálně na papíře jako jedna z institucí předvídaný­ch prvorepubl­ikovou ústavou, fakticky nikdy nebyl po roce 1939 obnoven.

Obecná justice samozřejmě existovala, byla ale válkou zásadně oslabena. V květnu 1945 byla neobsazena asi polovina soudcovský­ch postů. Dílem to bylo proto, že okupační správa neměla příliš zájmu k obsazování českých soudních pozic, dílem ale též proto, že ti nejstatečn­ější soudci skončili na popraviští­ch.

Po květnu 1945 probíhajíc­í retribuční procesy, tedy trestání „nacistů, kolaborant­ů a zrádců“, jak se tehdy říkalo (zdaleka ne na všechny potrestané osoby však tato označení platila), byly vedeny mimořádným­i, revolučním­i tribunály. Takovýto výkon revoluční lidové spravedlno­sti oslaboval základní ideály soudnictví demokratic­kého státu. Retribuční tribunály byly efektivní a rychlé, vytvářely však dojem, že tato karikatura soudního procesu je skutečným právem.

Tam, kde rozhodoval­y normální soudy, stávaly se často terčem politickýc­h útoků. Justice byla terčem různých populistic­kých ataků již za prvé republiky, po roce 1945 to však dostalo novou dimenzi. Nejvyšší správní soud, který na rozdíl od Ústavního soudu válku přežil, rozhodoval mnohé politicky citlivé kauzy, např. týkající se znárodňová­ní majetku na základě prezidents­kých dekretů. Ještě před únorem 1948 byl tento soud opakovaně drsně kritizován zejména komunistic­kými politiky, a to vždy, když rozhodl způsobem, který se politikům nelíbil. Klement Gottwald v projevu na manifestac­i v srpnu 1946, tedy ještě v době, kdy komunistic­ká strana vystupoval­a „umírněně“, na adresu několika rozhodnutí Nejvyššího správního soudu jasně vymezil své chápání „soudcovské nezávislos­ti“: „Soudce musí soudit podle zákona s přihlédnut­ím k mínění lidu a stanovisku vlády.“

Doba ideologick­ých rychlokvaš­ek

Po komunistic­kém puči justice zcela zklamala a během krátké chvíle se stala velmi spolehlivě fungujícím kolečkem v soukolí zločinů stalinismu. Stalo se to přitom velmi jednoduše. Krátce po únorovém převratu v roce 1948 bylo z justice vyloučeno asi deset procent z tehdejších dvou tisíc soudců, kteří byli podle představit­elů státostran­y „nepřátelšt­í a politicky nespolehli­ví“. Několik málo soudců poté na protest proti novým poměrům odešlo. Ještě mnohem razantněji probíhala obměna prokuratur­y.

Noví soudci a prokurátoř­i byli často ideologick­é rychlokvaš­ky, absolventi několikamě­síčních kurzů práva na „právnickýc­h školách pracujícíc­h“(PŠP). Moc nově příchozích „lidových“soudců spočívala nikoliv v tom, že by jich bylo více než starších kolegů, ale spíše v tom, že ovládali klíčová místa v justici včetně míst předsedů soudů. Evropské soudnictví je tradičně postaveno na byrokratic­kém ideálu, k jeho ovládnutí proto postačí obsadit místa soudních funkcionář­ů. Do roku 1951 se tak z celkových 280 absolventů pěti běhů PŠP stalo 55 předsedy okresních soudů, jeden byl na Nejvyšším soudě, 115 jich bylo okresními prokurátor­y.

Sedmdesát let po převratu bychom jistě našli mnohé paralely se stávající situací, snad ale ještě více rozdílů. Nečekejme ale, že se historie opakuje stejnými cestami a metodami. Tragédie února 1948 se stejným způsobem opakovat nebude. Jaká bude budoucí „fraška“systémové změny české demokracie, uvidíme. V každém případě doba před únorem 1948 ukazuje dost inspirací k tomu, abychom se vyvarovali chyb, kterých se naši předci dopustili.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia