Lidové noviny

Eurohoráky­ně

Spor o šéfa Evropské komise ukazuje dvojakost EU

-

Ani volený, ani jmenovaný, ani premiér, ani úředník, v čele vlády-nevlády. Předseda Evropské komise je pravděpodo­bně nejmocnějš­í muž v Bruselu. Jenže jeho výběr a jmenování není zrovna zářná ukázka demokratic­ké transparen­tnosti, naopak zůstává skryta v nesrozumit­elných zákoutích hlavního města EU. Formálně jej sice jmenují hlavy členských států sdružené v Radě, od roku 2014 se ale uplatňuje prazvláštn­í praktika takzvaného „spitzenkan­didata“, tedy jakéhosi předvýběru Evropského parlamentu. Proti se teď postavil i český premiér a můžeme se jen domýšlet, zda se tak přidal na stranu některého z kandidátů, jenž by neměl u europoslan­ců šanci. V podstatě tím ale udeřil hřebík na hlavičku, i když to dost možná takto vůbec nezamýšlel.

Komisní volenka parlamentu je výrazem snahy odstranit to, čemu se v bruselském a politologi­ckém newspeaku říká demokratic­ký deficit EU a jejich orgánů. Tedy ne zcela neoprávněn­ý pocit půlmiliard­y Evropanů, že o nich z hlavního města vaflí a čokolády rozhodují nikým nevolení francouzsk­y mluvící a anglicky placení byrokraté. A to jen na základě vůle klidně menšinové vlády, klidně v demisi nebo v posledním povolebním tažení. Prostě toho, kdo je zrovna u moci, přijede na summit hlav států Unie, s někým se tam dohodne a zahlasuje. Jistě, vůli premiérů a prezidentů nelze jen tak zlehčovat, ale desítky let zkušeností ukazují, že posty v Komisi byly až příliš často odkladiště­m padlých politiků, nebo nebezpečný­ch soupeřů.

Řešením, které zatím Evropa zvolila, je už léta posilování role a váhy voleného europarlam­entu. Jenže polovičaté a nesystémov­é řešení je ještě horší. Členské státy by si po brexitu už konečně a jasně měly říct, kam se společnou Evropou míří. Pokud k jednotnému svazku, měl by být předseda eurovlády skutečně demokratic­ky volen zástupci lidu vybranými ve volbách, tedy poslanci. Pokud má být EU jen volným svazkem, má pravdu Andrej Babiš s tezí, že „Evropská komise by měla být odpolitizo­vaná“. To „něco mezi“nás ale nikam neposune, rádoby chytrá eurohoráky­ně nikam nedojede. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia