Lidové noviny

Bajka o jelenovi

Ze závislosti na nárocích může zblbnout i člověk

-

Vamerickém národním parku Grand Canyon získáte zajímavou zkušenost. Už u brány tam visí zřetelné cedule v tomto smyslu: „Nekrmte jeleny, a pokud se k vám přiblíží, vlezte do auta a zavřete okénka.“Ty cedule reflektují prostou skutečnost, kterou lze převyprávě­t pomocí bajky.

Žil byl jelen. Když ve svém revíru narážel na stále více lidí, kteří ho nejen neohrožují, ale dokonce ho krmí, zvykl si na to. Opakovaný fakt, že objeví-li se dvounohý tvor, tak od něj dostane pamlsek, začal pokládat za nárok. A pokud ho nějaký dvounožec krmit odmítl, viděl v tom nepřípustn­ou diskrimina­ci. Sám se postaral o to, aby ji napravil. Má k tomu přece parohy. A jak kdysi pravil sociálněde­mokratický poslanec Miloš Melčák, jednou získané se neodnímá.

Do stejné bajky a stejné role můžeme obsadit šumavského jelena zvaného Standa. Je snad jeho chyba, že ho lidé umístili do výběhu u návštěvnic­kého střediska národního parku? Že si tam zvykl na kontakt s návštěvník­y, a má-li pocit, že je ukrácen ve svých nárocích, tak je sám svými parohy vymáhá? Leckomu to připadá jako jeho chyba či aspoň nezvratná proměna, zvlášť poté, co lehce zranil jednoho z návštěvník­ů. „NP Šumava řeší, jak naložit s jelenem, který zranil turistu,“zní titulek zprávy ČTK. Emoce se vytáčejí po spirále, zvláště když ochranáři zvažovali jelena „vyřadit z chovu“(rozuměj: utratit).

Park „řeší, jak naložit s jelenem, který zranil turistu“. Ale nestačily by výstražné cedule jako v Arizoně? Nemá se řešit spíš to, jak naložit s turisty v době bažící po nárokové zábavě? Klíčovým slovem je atrakce a cílem je soustředit co nejvíc atrakcí do návštěvnic­kých center. Aby mladí, staří, děti i kojenci naplnili svůj nárok nenudit se, mít k dispozici sjezdovky, horská kola, kolečkové lyže i jeleny v návštěvnic­kém centru hned za humny. A tu se opět vracíme k bývalému poslanci Melčákovi a jeho premise „jednou získané se neodnímá“.

Je to stále táž bajka o tom, jak lze zblbnout ze závislosti na nárocích. A lze do ní obsadit jeleny i lidi. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia