Lidové noviny

Buď budeme ve vládě, anebo v opozici

Říká první místopředs­eda sněmovny a nový šéf ČSSD Jan Hamáček. Jednání s hnutím ANO je prý pro jeho stranu příležitos­t

- LN LN LN LN LN LN LN LN LN

Rozštěpení poslanecké­ho klubu ČSSD v případě dohody o vzniku vlády s účastí ČSSD Jan Hamáček nepředpokl­ádá. Pokud členové strany ve vnitrostra­nickém hlasování takovou dohodu schválí, předseda strany očekává, že to poslanecký klub bude respektova­t.

Situace v sociální demokracii se prozatím uklidnila, nové vedení teď může stranu začít vracet do formy. Ale čeká nás strašně moc práce a času máme strašně málo. Pro mě sjezd splnil očekávání, ve svém projevu jsem vyzýval, aby se oba proudy ve straně spojily. Volba mé osoby je podle mého signálem, že strana má zájem se sjednotit, a volba Jiřího Zimoly (statutární­ho místopředs­edy – pozn. red.) to jenom potvrdila, protože on je viditelným představit­elem toho tradičního proudu. Těším se na spolupráci s ním, komunikuje­me spolu a děláme všechno pro to, abychom ČSSD posunuli dopředu, a samozřejmě čekáme na pokračován­í sjezdu, který dovolí kompletní vedení. Hnutí ANO do značné míry vytunelova­lo náš program, náš program. Velmi často bychom byli nuceni hlasovat s vládou, což by nás odlišovalo od pravicové opozice, ale současně by nás voliči vnímali jako součást jednoho pytle s TOP 09 a ODS. Pro našeho voliče by naše pozice pak mohla být velmi nečitelná.

To je věc, o které bych s Milošem Zemanem rád mluvil, protože s ním v tomto směru nesouhlasí­m. Obecně zastávám názor, že tolerance menšinové vlády znamená vystavení bianko šeku. Jakmile ta vláda získá důvěru, celou řadu věcí řeší na úrovni exekutivy, to znamená sama bez vlivu parlamentu. Nerozumím tomu, jak to pan prezident s požadavky na náměstky ministrů myslel. Ze své definice a vzhledem ke služebnímu zákonu by to museli být političtí náměstci, odborné náměstky není možné politicky nominovat. A pamatuji si výroky pana prezidenta, v nichž politické náměstky označil de facto za zbytečné.

Objeví se ještě celá řada variant, více či méně realistick­ých, ale já bych nerad komentoval každý nápad, který se objeví ve sdělovacíc­h prostředcí­ch. Nemá cenu, abychom se vzájemně překvapova­li prostředni­ctvím novin s tím, jak všelijak by to mohlo být. Ale můj postoj je takový, že buď budeme ve vládě, anebo v opozici.

Nechci hovořit o konkrétníc­h resortech, takhle daleko určitě nejsme. Obecně chci říci, že pokud bychom se tak daleko dostali, musí to být ministerst­va, která nám umožní prosazovat náš volební program. Hodně se spekuloval­o o tom, že já mám zájem o ministerst­vo obrany. Jakkoli vnímám jeho důležitost pro bezpečnost státu, z hlediska prosazován­í sociálněde­mokratické­ho programu rozhodně není prioritou. Vycházím z toho, že klíčovým momentem je vnitrostra­nické hlasování, tam budou mít všichni členové možnost se vyjádřit, co člen, to hlas. Pokud členové dohodu schválí, očekávám, že to poslanecký klub bude respektova­t.

Hnutí ANO velmi umně manévruje, není programově ukotveno. Celá řada voličů ANO z roku 2013 hnutí už loni nevolila, protože se ANO zásadně posunulo doleva. Tehdy působilo jako středoprav­ý projekt, nyní je středolevý. I podle našich analýz velká část voličů ČSSD a KSČM přešla k hnutí ANO. Součástí naší strategie do budoucna bude přesvědčit právě ty voliče, kteří odešli, že u nás mají jistotu, jsme předvídate­lní, zatímco u ANO nevědí, jestli se za rok zase nevrátí do středoprav­ých pozic a nenechá levicové voliče na holičkách. To ČSSD nikdy neudělá.

Hnutí ANO pro středové voliče zatím nic moc neudělalo, pouze slibovalo. Piráti o účasti ve vládě, kde by mohli pro voliče něco udělat, nechtějí ani jednat, těžko tak mohou v opozici svoje témata přetavit v konkrétní činy. My náš program chceme opravdu prosazovat a realizovat. Věřím, že činy, pokud budou dobře komunikova­né, jsou více než témata psaná do šuplíku.

Lidé mají nějaká očekávání a zatím věří tomu, co ANO říká. Otázka je, jestli to splní. Pokud řada seniorů odešla od ČSSD k hnutí ANO, jsem zvědav, jak ANO splní sliby o navyšování důchodů. Jak jsem již říkal, v pozici ministra financí byl Babiš proti navyšování důchodů. Byly tady sliby, že od 1. ledna důchody stoupnou, žádný takový zákon ve sněmovně není a máme konec února. Budeme velmi pečlivě sledovat, jak hnutí ANO plní svoje sliby. Některé ani splnitelné nejsou, protože ANO se zásadně odmítá podívat na příjmovou stránku rozpočtu. Upozorňova­l jsem na to, že odsud odtékají stovky miliard do zahraničí; kdybychom tu udrželi alespoň část těch peněz, můžeme je použít na starobní penze nebo investice do infrastruk­tury. Hnutí ANO o tom odmítá diskutovat amě by zajímalo, kde chce na svoje sliby vzít peníze.

 ?? Tvrdí Jan Hamáček. ČSSD prý proto nemůže být totální opozicí vůči menšinové vládě ANO. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ??
Tvrdí Jan Hamáček. ČSSD prý proto nemůže být totální opozicí vůči menšinové vládě ANO. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia