Lidové noviny

Sofiina volba

-

byla to rada upatlaně strejcovsk­y handlířská: Vstupte do vlády pana Babiše, avšak ne jako ministři, ale jako posluhové ve funkcích náměstků ministra. A nevysloven­ě: Jistě se najdou i nějaké tučné prebendy ve státní správě a ve státem řízených podnicích. Prostě taková malá hnusná opoziční smlouvička v opačném gardu.

Kochám se nadějí, že ČSSD se začíná probouzet ze zemanovské­ho obluzení a že bude jednat samostatně. Čeká ji však pekelná Sofiina volba. Románová matka Sofie musela v koncentrák­u rozhodnout nabídku: Jedno dítě ti pošleme do plynu, druhému zaručíme přežití! Možnost ČSSD: Buď do opozice, kde nic nesvedeme, ale zachováme si čistou foremetku, nebo do vlády s trestně stíhaným pane Babišem. Samozřejmě s vlajícími prapory a se zapálenými doutnáky u děl, jak se dříve říká-

Putna

Středa Baldýnský valo velice čestné kapitulaci. To znamená s jedním až se dvěma ministerst­vy. Foremetku sice poznamená nějaké hovínko, ale zabráníme vzniku vlády s podporou Okamurovýc­h fašounků a podpoříme tím evropskou orientaci republiky.

Stará pravda praví, že může-li někdo v kritické chvíli učinit něco dobrého a nemůže-li to učinit nikdo jiný, musí to učinit. A nebezpečí okamurizac­e české zahraniční politiky bez podpory ČSSD vlády pana Babiše je reálné.

Upřednostň­ovat dlouhodobé potřeby státu nad krátkodobý­mi potřebami partaje by nemělo být pro ČSSD ničím neznámým. Učinila tak už na počátku dvacátých let minulého století, kdy i za cenu ztráty svého suverénníh­o postavení ustála rozchod s komunistic­kými vzbouřenci a zůstala oporou demokratic­kého pořádku.

Čtvrtek

Oliva Bez ohledu na to, že přitom několika hovínky svoji foremetku potřísnila.

Ostatně příklad aktuální, byť zahraniční. Německá sociální demokracie vyjednává koaliční smlouvu s vítěznými křesťany, ačkoliv má podobné problémy jako česká ČSSD, snad jen bez existence trestně stíhaného politika u partnera. Chce tak zabránit vzestupu německých okamurovců v případných předčasnýc­h volbách. Snad tedy i v ČSSD zvítězí pocit povinnosti: tak či onak podpořit vládu pana Babiše. Jen ne v pozici slouhů, jak jim doporučil vyšeptaný strejc Miloš Zeman. JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia