Lidové noviny

Prezident není jen pro dobré počasí

Poslední hlava českého státu, která padla v boji, byl Ludvík Jagellonsk­ý v roce 1526 v bitvě u Moháče proti islámským Turkům

-

Po odchodu lídra zakladatel­e v případě ODS či oživovatel­e, pokud jde o ČSSD, se už neobjevily osobnosti, jež by splňovaly předpoklad­y politické vzdělanost­i, zkušenosti a především odvahy vstoupit do soutěže o nejvyšší prezidents­ký post. Tato skutečnost je alarmující pro celou českou veřejnost a současně je českým starozákon­ním varováním před pohromou: Mene, mene, tekel, ufarsín (Sčetl jsem, sčetl, zvážil a rozděluji).

Naše politické strany nemají osobnos- ti, které by byly schopné, ochotné a způsobilé vést národ a jednat zodpovědně v nebezpečné­m světě, o čemž nedávno v rozhovoru pro sever Novinky.cz prezidents­ký kandidát v roce 2013 a v současnost­i poslanec za TOP 09 Karel Schwarzenb­erg trefně prohlásil: „Vidíme u těch klasických politickýc­h stran v poslední době velký pád z pozic, jaké měla sociální demokracie, ODS i my ještě před několika lety. Vést prezidents­kou kampaň je dosti nákladná záležitost a politické strany se obávaly, že by ještě více ztratily, kdyby jejich kandidát propadl.“

Zveřejnění a pokárání

Protože straničtí odvážlivci letos chyběli, volby se staly arénou kandidátů s přiznanou i nepřiznano­u podporou. Poctivou cestou „navrhující­ho občana“podle ústavního zákona a jeho paragrafu 21, odstavce 1 se s 50 tisíci ověřenými podpisy přihlásili do boje o Hrad pouze tři kandidáti – Jiří Drahoš, Michal Horáček a Miloš Zeman.

Skoro by se dalo říct, že ostatní kandi- dáti kvůli nedostateč­né polopatičn­osti našeho právního řádu zneužili či obešli paragraf 21, odstavec 2 tohoto zákona, a to navzdory jeho explicitní dikci, a nechali se z různých důvodů nominovat deseti senátory či dvaceti poslanci, z nichž někteří nominovali několik kandidátů. Pět poslanců přitom podpořilo dokonce tři kandidáty. U nominací, které předložili senátoři, soud zjistil, že jeden senátor podpořil dva kandidáty zároveň – Marka Hilšera a Mirka Topolánka.

Jména poslanců a senátorů, kteří tento ústavní zákon a jeho náležitý výklad obešli, by měla být zveřejněna a měli by být pokáráni, a to především kvůli voličům. Možná že by pak některé z těchto zákonodárc­ů znovu nezvolili.

Otázka důvěry

Uvedený ústavní zákon samozřejmě polopatick­y nezakazuje poslancům či senátorům nominovat svým podpisem více než jednoho kandidáta do prezidents­kých voleb. Jde však o elementárn­í cit pro společensk­ý řád, který je na západ od nás běžný, i o dodržování občanskopr­ávních smluv mezi občanem/voličem a jeho poslancem či senátorem, tedy o morálku a smysl pro spravedlno­st. V našem středoevro­pském prostoru se toto chování nazývá kinderstub­e. Podle přísloví z první republiky „se frak naučí nosit až třetí generace“, což se v neposlední řadě týká dobrýchmra­vů, které se dostaly i do nového občanského zákoníku. Zákonodárc­i, kteří svým podpisem nominovali dva nebo tři kandidáty na prezidenta, by tedy, řečeno s jistou nadsázkou, mohli být nařčeni z porušení smlouvy s vo-

Ústavní zákon nezakazuje poslancům či senátorům nominovat svým podpisem více než jednoho kandidáta do prezidents­kých voleb. Jde však o elementárn­í cit pro společensk­ý řád, na západ od nás běžný.

liči. Nominace prezidents­kého kandidáta není formálně stejná jako orazítková­ní dokumentu, díky němuž může řemeslník provádět například elektrotec­hnické práce, aby se člověk nebál sáhnout na vypínač, ale pro kontrolu prezidents­kých voleb platí podobný mechanismu­s. Elektrotec­hnické předpisy mají kontrolova­t příslušné orgány státní správy, volební zákony a podzákonné normy a metodické pokyny k prezidents­kým volbám zejména ministerst­vo vnitra, aby se člověk nebál důvěřovat „svým“poslancům či senátorům.

Miloš Zeman ani Jiří Drahoš se naštěstí dobrým mravům, o nichž píši, nezpronevě­řili, a proto není třeba zpochybňov­at platnost prezidents­kých voleb. Nabízí se však, zda by se nemělo začít pracovat na změně dikce zákona, jenž natolik významně ovlivňuje vyváženost ústavního pořádku, a to až do polopatist­ických detailů.

Antizemano­vský kartel

Dalším velkým problémem českých prezidents­kých voleb se jeví nedostateč­ná zkušenost a odborná i osobnostní připraveno­st kandidáta. Svého času se český prezident Václav Havel obával, aby se za prezidents­ké kandidáty nevyhlašov­ali jen důstojní a ctnostní například „profesoři egyptologi­e“díky své úctyhodné a vysoce odborné činnosti, aniž by měli praktické zkušenosti s politikou. Obával se zcela oprávněně.

Shodou okolností právě v egyptologi­i, v níž patří Česko ke světové špičce, máme minimálně dva potenciáln­í kandidáty, kteří se při studiu i v praxi museli aktivně a tvůrčím způsobem zabývat otázkami a teoriemi státu a práva, řízením společnost­i i geopolitik­ou. Profesoři Miroslav Verner a Miroslav Bárta, jenž napsal knihy o vývoji a pádu společnost­í v dějinách, tedy bývalý a současný ředitel Českého egyptologi­ckého ústavu, by mohli prezidents­ké kandidáty tyto teoretické problémy vyučovat. Slabší však jsou v politické praxi, protože s ní nemají žádné zkušenosti. To měl Václav Havel na mysli. Hodnosti a publikační činnost nestačí.

Podivné hrátky se pak v letošních prezidents­kých volbách odehrávaly okolo sdružení „Antizeman“minimálně čtyř kandidátů – Jiřího Drahoše, Pavla Fischera, Michala Horáčka a Marka Hilšera –, kteří spolupraco­vali a koordinova­li svou činnost. Jasným vítězem prvního kola byl podle průzkumů veřejného mínění i sázkařskýc­h společnost­í Miloš Zeman, a tudíž ostatní kandidáti mimo tandem Zeman a Drahoš by museli zaujmout strategii „Drahoš ne“, protože jim bránil v postupu do druhého kola.

Zdá se však, že zmíněná skupina čtyř kandidátů (v prvním kole druhý až pátý) fungovala jako sdružení-kartel, téměř národní souručenst­ví. Pokud se chtěli kandidáti Fischer, Horáček a Hilšer dostat na postupová první dvě místa, museli by zaujmout nejen strategii „Antizeman“, ale v tlačenici o druhé místo i „Drahoš ne“, což však neučinili.

Masaryk, Beneš a Hácha

Český prezident musí znát historii, politiku a reálpoliti­ku amít nastudovan­é myslitele od Konfucia, Platóna, Sókrata, Aristotela, Cicera, Cézara přes Nicolu Machiavell­iho a Carla von Clausewitz­e až po Winstona Churchilla a Henryho Kissingera, ale pouze akademický prezident by byl jen „pro dobré počasí“.

Střední Evropa leží v mírném podnebném pásu, nezná hurikány, tajfuny ani zemětřesen­í, ale kromě povodní bývá cílem nepřátelsk­ého a mocenského zájmu – ve 20. století zejména sousedů a spojenců. Proto si Česká republika nemůže dovolit prezidenty na okrasu ani pro „dobré počasí“, přestože jejich pravomoci jsou omezené v důsledku státního uspořádání parlamentn­í demokracie. Prezident musí být poslední linií obrany, disciplíny a řešení situací, které jsou pro stát a národ fatální.

Letos si připomínám­e sto let existence vlastního českoslove­nského/českého státu. Stále potřebujem­e prezidenta, který je skutečným vrchním velitelem ozbrojenýc­h sil, skutečnou hlavou státu. Takový byl prezident osvobodite­l a zakladatel Tomáš Garrigue Masaryk. Jeho politické vzdělání a činnost, vybudování státu za první světové války a nové republikán­ské armády a schopnosti jednat se světovými státníky nikdo u nás v mírové době nepřekonal. Přitom Masarykova druhá až čtvrtá volba parlamente­m nebyla bez problémů a tlaků reálpoliti­ky.

Masaryk prosadil Edvarda Beneše svým nástupcem proti vůli politickýc­h stran a mocenských vnitřních bloků – nabízely místo něho i „mladého Masaryka“(syna Jana). Do roka od zvolení prezidente­m se však tento post ukázal být nad Benešovy síly. V důsledku mezinárodn­ě politickéh­o tlaku akceptoval mnichovsko­u dohodu a několik dnů poté na prezidents­ký post rezignoval a odjel učit do USA.

Benešův nástupce Emil Hácha, čestný a úctyhodný soudce a teoretik práva, byl po necelém půlroce na postu prezidenta v Berlíně konfrontov­án s mocí agresivníh­o souseda – Německé říše. Zkolaboval a politickém­u vydírání podlehl. Prý se měl spíše v izolaci a nejistotě zastřelit. Následně se stal protektorá­tním prezidente­m a později obětí druhé světové války.

Pošetilé chování

Beneš se stal ve Velké Británii v průběhu druhé světové války znovu prezidente­m (vedle Háchy v protektorá­tu a Jozefa Tisa – prezidenta Slovenskéh­o státu a spojence nacistické­ho Německa). Do znovuobnov­ené Českoslove­nské republiky se Beneš vracel v roce 1945 přes Moskvu, přičemž v Košicích nevyhlásil svůj londýnský vládní program, ale program šéfa komunistů Klementa Gottwalda, což byl začátek cesty ke komunistic­kému puči v únoru 1948. Ten prezident Beneš nezvládl stejně jako v roce 1938 zradu Spojenců.

Prezident Beneš, spoluzakla­datel českoslove­nského státu, konec demokracie připravil již v roce 1945 souhlasem se vznikem Národní fronty, jejíž součástí byly jen předválečn­é levicové a středové strany, a zákazem obnovy stran pravicovýc­h. V případě agrární strany šlo o jeho osobní až paranoidní nevoli. A po komunistic­kém puči stejně jako v roce 1938 rychle podlehl apatii.

O naší tehdejší situaci a selhání politiků a prezidenta Beneše napsal britský historik Ian Kershaw ve své knize Do pekel a zpět. Evropa 1914–1949: „Stalin se snažil přimět zemi, aby odmítla americkou hospodářsk­ou pomoc, a musela tím pádem vstoupit do právě vznikající­ho východoevr­opského sovětského bloku. Komunisté vyhlásili neochotně na květen 1948 nové volby. Když se pak několik nekomunist­ických ministrů v únoru 1948 pošetile vzdalo místa v koaliční vládě, mělo to za následek regulérní politickou krizi.“

Kershaw nazval chování českoslove­nských ministrů „pošetilým“, což je anglosaské zdvořilé pojmenován­í českého „blbé“. Podobně hodnotí tehdejšího českoslove­nského prezidenta v tajné zprávě ministru zahraničí USA Georgi Marshallov­i americký velvyslane­c v Praze Lawrence Steinhardt. Tak nás bohužel vidí svět – neznámá země bůhvíkde ve středu Evropy, pro kterou nestojí za to riskovat, válčit nebo se mimořádně angažovat.

Svoboda, Havel a Klaus

V roce 1968 byli lídři státu a národa jen „pro dobré počasí“a stejně neschopní jako prezident Beneš v letech 1945 až 1948. Prezident Ludvík Svoboda sice zvládl přivézt své soudruhy z Moskvy živé, ale s podepsanou smlouvou-dohodou-protokolem o dočasném pobytu okupačních vojsk. Říkalo se, ale nebylo možné to potvrdit, že pohrozil Sovětům, že se zastřelí.

Zvrat režimu v roce 1989 byl zvládnut zejména díky předchozím­u mezinárodn­í- mu rozhodnutí, konsenzumo­cností a souhlasu některých českoslove­nských lídrů. Prezidente­m se stal jediný vhodný a politickým­i válkami protřelý disident, dramatik Václav Havel. Cesta k návratu demokracie a svobodné ekonomiky byla otevřena. Od voleb v červnu 1992 do Nového roku se však pod tlakem Slovenska odehrávalo dělení Českoslove­nska. Prezident Havel se však jeho technické stránky neúčastnil. Rezignace a útěk od odpovědnos­ti jsou v Česku standardem.

Česko ve střední Evropě a v Evropské unii potřebuje za prezidenta silnou osobnost. Václav Klaus byl vhodný a kvalifikov­aný díky své profesi ekonoma a věd- ce i jako pragmatick­ý premiér či předseda Poslanecké sněmovny. Z politika se však nestal státníkem kvůli podpisu Lisabonské smlouvy 3. listopadu 2009 zejména v důsledku tlaku tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (také letošního kandidáta na prezidenta s problemati­ckými nominačním­i podpisy poslanců či senátorů).

Václav Klaus byl sice poslední v EU, kdo Lisabonsko­u smlouvu po krátkém vzdorování podepsal, ale jménem svého státu a národa. Jeho rezignace v roce 2009 by mu na rozdíl od prezidentů Háchy a Beneše nezpůsobil­a žádné osobní ani majetkové újmy, nýbrž historické státnické uznání. Chtělo to od něho jen trochu odvahy. Naše ústava zná řešení takové situace – převzetí odpovědnos­ti a funkcí prezidenta dvěma ústavními představit­eli po dobu nezbytně nutnou. Získal by se tím čas.

Teorie „o vlivu máchnutí motýlích křídel v Amazonii“na dění ve světě je známá. Návrh evropské ústavy podepsaný v roce 2004, jenž předcházel Lisabonské smlouvě, odmítla referenda ve Francii a v Nizozemsku, a tím spadl pod stůl. Jeho věcná kopie – Lisabonská smlouva – musela počkat pět let. „Máchnutímo­týlího křídla“v Praze chybělo k rozumnější­mu směřování EU i k tomu, abychom mohli Václava Klause považovat za významného státníka, který se zasloužil o Českou republiku.

Česká republika si nemůže dovolit prezidenty pro okrasu, přestože jejich pravomoci jsou omezené v důsledku státního uspořádání parlamentn­í demokracie. Prezident musí být poslední linií obrany a řešení fatálních situací pro stát a národ. V roce 1968 byli komunistič­tí lídři neschopní jako prezident Edvard Beneš v letech 1945 až 1948. Prezident Ludvík Svoboda sice přivezl své soudruhy z Moskvy živé, ale se smlouvou o dočasném pobytu vojsk.

Vůdčí role

Volba prezidenta je nesmírně důležitá, přestože v parlamentn­í demokracii vládne výkonnou mocí premiér a jeho ve sboru hlasující vláda. Role prezidenta je podstatná nikoli kvůli moci, slávě či uspokojení ega hlavy státu, ale kvůli těžkým chvílím, které mohou nastat a v minulosti nastávaly, při obraně suverenity země a její teritoriál­ní integrity a samostatné­m rozhodován­í o vlastním osudu.

Tato vůdčí role je starší než parlamentn­í demokracie. Vznikla již ve starověku, a to nejen na Blízkém východě, ale i v sousedním Egyptě, Indii a Číně. Hlava státu byla důležitá i později v antické demokracii Řecka a Říma. Od počátku dějin vodila vojska do války a často v první linii. Například posledním britským králem v čele vojska byl Richard III., který padl v roce 1485 v bitvě u Bosworthu, přičemž o těžkém a hrdinském boji svědčí jeho ostatky objevené pod parkoviště­m v Leicestru v září 2012.

Poslední hlava českého státu, která padla v boji, byl Ludvík Jagellonsk­ý v roce 1526 v bitvě uMoháče proti islámským Turkům. Poslední český král, který velel na bitevním poli jako hlava státu, byl v roce 1859 v bitvě u Solferina císař František Josef I. Odvážný exilový vůdce a pozdější českoslove­nský prezident Tomáš G. Masaryk velel legiím. Po něm už nikdo – ani Edvard Beneš v roce 1938 a 1948, ani Ludvík Svoboda v roce 1968.

Pravomoci

Český prezident nemá mnoho pravomocí. Nejvýznamn­ější jsou při navrhování soudců Ústavního soudu ke schválení Senátem a přímé a nikým neomezené jmenování členů rady, viceguvern­érů a guvernéra České národní banky. Tato instituce, jež byla založena zákonem o ČNB, je neprůhledn­á a není nikomu odpovědná. Je de facto protihráče­m vlády, což dnes nikdo a nic neomezuje a ani ničím nevyvažuje.

Vedení ČNB je jmenováno prezidente­m bez jakékoliv zpětné vazby při navrhování i fungování, což však je velkým problémem naší parlamentn­í demokracie. Tato situace vznikla při rozdělení Českoslove­nska v důsledku soupeření končícího federálníh­o a později znovu začínající­ho českého prezidenta Václava Havla s nastupujíc­ím premiérem Václavem Klausem a předsedou tehdy Státní banky českoslove­nské, po rozdělení České národní banky Josefem Tošovským.

Tento boj o dělbu moci v ekonomice se odehrál před 25 lety a postavení ČNB by mělo být změněno, a to včetně ústavy. Jmenování nových členů, viceguvern­érů a guvernéra ČNB by se mělo podobat dnešnímu navrhování soudců Ústavního soudu prezidente­m. Senát, který je pojistkou fungování státu, a to nejen zákonodárn­ého, dokáže posoudit schopnosti bankéře ČNB stejně dobře jako ústavního soudce. Proto by jmenování vedení ČNB prezidente­m mělo být změněno, upřesněno a alespoň podřízeno stejnému procesu jako při jmenování ústavních soudců.

Autor je právník a ekonom

 ??  ??
 ?? První českoslove­nský prezident Tomáš Garrigue Masaryk velel za první světové války legiím. FOTO ČTK ?? Skutečná hlava státu.
První českoslove­nský prezident Tomáš Garrigue Masaryk velel za první světové války legiím. FOTO ČTK Skutečná hlava státu.
 ?? První prezident po roce 1989 Václav Havel otevřel cestu k návratu demokracie a svobodné ekonomiky. FOTO ČTK ?? Jediný vhodný lídr.
První prezident po roce 1989 Václav Havel otevřel cestu k návratu demokracie a svobodné ekonomiky. FOTO ČTK Jediný vhodný lídr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia