Lidové noviny

Lidé nevlastní svá těla

Přestane-li být nevinný lidský život nedotknute­lný, je konec všemu, říká australský profesor filozofie David S. Oderberg

-

z komplice informaci, kde se unesené dítě nachází, je navýsost proporcion­ální odpovědí na škodu, již rodiči únos způsobil.

LN Úmyslně jsem řekl, že rodič „bude přesvědčen“, že zná komplice uneseného dítěte. Co když se plete amučí, či dokonce umučí nevinného? Totéž bych mohl říci o soudci, který vynese rozsudek smrti. I on se může splést.

Ale jeho úmysl – alespoň předpoklád­ejme, že tomu tak je v drtivé většině případů – není zlý.

LN Ale špatnou věc přece činí.

Lidé dělají špatné věci neustále, ne vždy však jsou subjektivn­ě vinni.

LN Teď nerozumím, co chcete říct…

Vezmu-li vám peněženku, jelikož se spletu a budu si myslet, že je moje, udělal jsem něco, co je objektivně špatné – zcizil jsem vaši věc a nepochybně vám musím peněženku vrátit. Nedopustil jsem se ale krádeže, nýbrž omylu.

LN V případě trestu smrti nebo únosu nejde pouze o ukradenou peněženku.

Samozřejmě. Ale předpoklád­ám-li, že rodič, jemuž unesli dítě, nejednal příliš ukvapeně a dbal, jak nejvíce v dané situaci mohl, aby se přesvědčil, zda jde o skutečného komplice, nelze ho subjektivn­ě vinit za čin. Jeho omyl je však obrovský amá dalekosáhl­é důsledky, to nijak nezpochybň­uji ani by mě to nikdy nenapadlo.

LN Hovoříte-li o omylech, pak mě napadá, že jste v roce 2003 podpořil vojenský zásah v Iráku…

Dlouho jsem o této věci přemýšlel, protože mě trápí. Pamatuji si, že jsem tehdy četl biografii Saddáma Husajna od britského novináře Cona Coughlina, jež mě o oprávněnos­ti invaze přesvědčil­a. Propadl jsem hysterii po 11. září, přál jsem si, aby měl tehdejší americký prezident George W. Bush pravdu. Ohlédnu-li se, musím říct, že mě stejně jako miliony jiných neokonzerv­ativci podvedli. Jejich kritici měli od začátku pravdu, neokonzerv­ativci navíc uvedli do zmatku celý Blízký východ. Mýlil jsem se, což mě velmi mrzí.

LN V souvislost­i s trestem smrti jste řekl, že nevinný člověk má absolutní právo na život. Může doktor, je-li těhotná žena kvůli těhotenstv­í v ohrožení života, provést potrat?

Doktor by nikdy neměl vědomě zabít nenarozené dítě, aby zachránil život matky. Takový čin je pouhopouho­u vraždou. Existují nicméně případy, nejznámějš­ím z nich je mimoděložn­í těhotenstv­í, kdy matka, která je v ohrožení života, může legitimně podstoupit lékařské procedury, jejichž výsledkem může být i smrt nenarozené­ho dítěte.

Nenarozené děti bezpochyby umírají v důsledku různých operačních zákroků, a pokud smyslem těchto procedur není zabití dítěte, lze takový zákrok považovat za morálně odůvodnite­lný. Nikoli vždy, ale někdy ano, přičemž to „někdy“bych velmi zdůraznil. Smrt dítěte totiž nikdy nemůže být prostředke­m k záchraně života matky. Oba životy mají stejnou hodnotu.

LN Matka nemá právo na své tělo? Odpovím obecněji. Já jako osoba ne-

Australský profesor filozofie na Univerzitě v Readingu ve Velké Británii.

Ve svých knihách a článcích se zabývá především metafyziko­u a etikou. Píše například o eutanazii, trestu smrti, právech zvířat, genetickém inženýrstv­í, potratech či o konceptu spravedliv­é války.

Kritik utilitaris­tického přístupu svého australské­ho kolegy filozofa Petera Singera.

Šéfredakto­r mezinárodn­ího časopisu pro analyticko­u filozofii Ratio.

Žádná jeho kniha nebyla přeložena do češtiny, nejčastěji citovanou je Real Essentiali­sm z roku 2007. mám absolutní právo dělat si se svým tělem, co chci. Je chiméra myslet si něco jiného. Nemohu například použít svou pěst a udeřit do tváře druhého člověka, aniž bych pro to měl dobrý důvod. Nemám absolutní právo – a já si myslím, že nemám vůbec žádné právo – mrzačit se pro vlastní potěšení ani použít své tělo k ukojení sadistické rozkoše druhých lidí.

Disponuji samozřejmě některými důležitými právy ohledně svého těla. Například mi nikdo nesmí ublížit či mě zabít, budu-li předpoklád­at, že nejde o trest, který nade mnou vynesl stát kvůli mému předchozím­u jednání. Ale to je něco dost jiného než mít právo na své tělo. Řečeno jinak, mám nad svým tělem kontrolu, ale nejsem jeho vlastníkem. Kdybych byl, bylo by přece morálně přípustné, abych se prodal do otroctví, pokud by se mi zachtělo, ale neřekl bych, že bychom se cestou otrokářské společnost­i měli vydat. Nebo byste to chtěl?

Všimněte si, že v podstatě všechny společnost­i odsuzují sebevraždu. Proč to dělají, pokud jsou lidé bezrozporn­ými vlastníky svých těl? Proč nemohou spáchat sebevraždu, kdykoli chtějí, pokud jim jejich těla patří? Já například vlastním iPhone. Mohu s ním kdykoli mrštit o zeď a rozbít jej na tisíc kousků. To znamená něco vlastnit.

LN Jako byste vždy dokázal jasně rozlišit, co je morální, a tedy správné, a co je nemorální, a tedy zavrženího­dné. Není to však v některých případech těžké, ne-li zcela nemožné?

Je to extrémně těžké a nikoli jen v některých, ale v mnoha případech. V současných společnost­ech se navíc začíná dramaticky nedostávat moudrých lidí, kteří by pomohli rozsoudit, co je dobré a špatné. Stále více se snažíme „chápat důvody“jednání jedince, omlouvat každého za cokoli jeho výchovou, prostředím, v němž vyrostl, a podobně, ale to vše končí v naprosté a destruktiv­ní relativiza­ci, kdy jedinec často pozná, že učinil něco špatného, až když nad ním soudce v soudní síni vyřkne vinen. To, že se moudrých lidí nedostává, však neznamená, že bychom seměli vzdát naděje na odlišení dobrého od zlého, od hříchu. LN A pomocí čeho to chcete odlišit? Pomocí svědomí.

LN Často zkorumpova­ného…

Často bohužel ano, ale přece jen nám dosud i zkorumpova­né svědomí někdy našeptává, že děláme něco špatně.

LN Co je tedy například správné učinit, když vás nevyléčite­lně nemocný blízký člověk, který trpí obrovskými bolestmi, o nichž ví, že budou ještě mnohem nesnesitel­nější, s plným vědomím požádá, abyste mu pomohl s eutanazií? Je správné odmítnout jeho žádost, nebo mu pomoci?

Co myslíte vy?

LN Nevím. Proto se ptám.

Uznávám, že takové situace jsou tragické, ale je zřejmé, že eutanazie je neřeší.

LN Proč?

Protože je to navzdory všem polehčujíc­ím okolnostem stále vědomé zabití nevinné lidské bytosti.

LN Stále se vracíte k motivu, že nevinný lidský život je absolutní hodnotou…

Ano, já si opravdu myslím, že pokud toto základní pravidlo porušíme – přestaneme veřejně uznávat, že nevinný lidský život je nedotknute­lný –, je konec všemu.

LN Jaká je tedy správná odpověď na žádost trpícího o eutanazii?

Řešením těchto děsivých případů, kdy lidé trpí bolestmi a beznadějí a touží – a někdy je i jejich okolí tlačí k tomu, aby toužili – ukončit svůj život, spočívá ve změně postoje společnost­i k těmto lidem. Je třeba hlubokého a opravdovéh­o soucitu a péče, nesmíme spatřovat v trpících a nemohoucíc­h nechtěná a nepotřebná břemena, jež musíme nést, dívejme se na ně jako na lidi, kteří potřebují pomoc a lásku. Rodiny, charity i stát musejí zajistit, aby každý člověk bez ohledu na zdravotní stav mohl žít a dožít svůj život důstojně – důstojně v pravém slova smyslu.

LN Co tím myslíte?

Že skutečná důstojná smrt není onou „důstojnou smrtí“, již nabízejí obhájci eutanazie.

LN Věříte v Boha? Ano.

LN Jak o něm přemýšlíte?

Bůh stvořil přirozený řád, jemuž je bytostně vlastní dobro i zlo. Lidem současně bůh poskytl svobodnou vůli; tady je počátek morálky. Její objektivní základ je tudíž dvojí. Pokud by tomu tak nebylo, morálka by se zhroutila a každý by mohl dělat vše, co je mu libo; alespoň dle mne.

LN Dnešní doba je skoro posedlá předponou „post“. Žijeme v postkomuni­smu, v postpravdě, v postmodern­ím světě. Zdá se mi, že s touto předponou tvrdě bojujete.

Záleží na tom, o jakém „post“chcete mluvit. Můj filozofick­ý postoj je skutečně v rozporu s kulturními a intelektuá­lními trendy, které znehodnocu­jí pravdu, logiku, dokonce filozofii samotnou. Nelíbí se mi všechny ty pokusy o dekonstruk­ci tradice, společnost­i, vysoké kultury, historický­ch morálních hodnot, víry, společensk­ého řádu a podobně. Vedou k rozkladu společnost­i a jejích struktur, aniž by za tento rozklad, občas i v jednotlivo­sti obhajiteln­ý, poskytoval­y smysluplno­u náhradu. Na druhé straně bych si však pro sebe několik slov s předponou „post“vyhradil.

LN Která?

Například postskepti­cismus, postateism­us, postrelatv­ismus, ale také – a možná především – postglobal­ismus a postosvíce­nství.

LN Navzdory tomu, že se vám dekonstruk­ce nelíbí, přiznal byste například francouzsk­ým filozofům Michelu Foucaultov­i či Jacquesi Derridovi nějaký pozitivní přínos?

Ne. A pokud byste mě chtěl k něčemu přece jen dotlačit, pak bych řekl, že někdy může mít dokonce trochu pravdy i philosopha­ster. (Philosopha­ster je divadelní hra, kterou na počátku 17. století napsal Angličan Robert Burton a jejíž hlavní postavou je člověk, který se za filozofa vydává a formálně jím je, ale ve skutečnost­i jím není – pozn. red.)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia