Lidové noviny

Český smutek. Chyběly góly

-

Reprezenta­ce znovu střelecky selhala v zápase, ve kterém jde o medaile. Zbaví se nuly alespoň dnes, kdy hraje proti Kanadě (od 13.10) o olympijský bronz?

Vůjtek však lituje: „Dřív se mi hokej líbil víc, góly k tomu sportu patří. Je zvláštní, že jich ve fotbale padá víc než v hokeji.“

Zároveň je zarážející a na druhou stranu také symbolické, jak si na olympijské­m turnaji vedou nejlepší střelci, které český hokej v Evropě má. Martin Růžička, jenž sice dorazil až na poslední chvíli jako náhrada za zraněného Milana Gulaše, měl coby snajpr z Třince sázet góly. Zatím je na nule. Včera „zazdil“velké šance v přesilovce, přitom po jedné ráně už zvedal radostně ruce nad hlavu. Ta ovšem vůbec netrefila branku.

„To si budu v hlavě dlouho přehrávat,“litoval.

Dominik Kubalík se sice dvakrát trefil v základní skupině, ale v play off byl dosud bez šance.

A Tomáš Mertl, 30gólový střelec z extraligy, je po ztrátě parťáka Gulaše nevýrazným stínem s bodovou bilancí 0+0.

Mezinárodn­í scéna je drsným testem. Obránci si vás těsněji hlídají, brankáři jsou pohyblivěj­ší, na ránu je zase o pár desetin sekundy méně času. Rázem je těžší si najít střeleckou pozici. K tomu je – když pomineme epizodní Růžičkovu roli na MS 2010 – pro zmíněné trio tohle první velký turnaj.

„Přijeli jsme pro medaili“

Je to i test psychiky. Navíc reprezenta­ci teď chybí i rozdílový hráč – všimli jste si včera Pavla Dacjuka, velké hokejové postavy, při prvním ruském gólu? Na modré získal puk, pak s hlavou nahoře hledal volného spoluhráče, až jej nádherným křížným pasem naservírov­al Gusevovi. A když po 27 vteřinách přišla další ruská trefa, bylo téměř rozhodnuto.

„Vzápětí jsme měli přesilovky, které byly dobře sehrané. Ta síla proti nám se najednou bála. Buši- li jsme do nich. Ale neproměňuj­eme šance. To je to, co nás na turnaji trápí,“uvedl Jandač.

Ano, i po včerejšku platí, že defenziva týmu na olympiádě funguje, ale v útoku je to bída. Pomineme-li dvě branky Švýcarům do prázdné, trefili se Češi ze hry osmkrát v pěti zápasech. To je mizerné číslo, zvlášť když je v tom i duel s Koreou. Mužstvo góly nutně potřebuje aspoň dnes, kdy ho od 13.10 čeká utkání o bronz proti Kanadě. Ta včera senzačně prohrála s Německem, které se zítra utká s Ruskem o zlato.

„Zlatý medailový sen se nám rozplynul, ale pokusíme se udělat alespoň bronz. I to je obrovská motivace. Přijeli jsme sem pro medaili, teď se nám zavřela jedna cesta, tak musíme jít druhou,“prohlásil kouč Jandač. I tentokrát však platí, že někdo musí dát góly.

Najde se už medailový střelec?

Česko OSR 0 3

 ?? Češi zápas ztratili během 27 vteřin druhé třetiny, kdy inkasovali hned dvakrát. Dnes je čeká boj o bronz. FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Klíčové momenty.
Češi zápas ztratili během 27 vteřin druhé třetiny, kdy inkasovali hned dvakrát. Dnes je čeká boj o bronz. FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Klíčové momenty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia