Lidové noviny

Němci senzačně prošli do finále

- JAROSLAV TOMAS

PCHJONGČCH­ANG/PRAHA Na první pohled to měla být jednoznačn­á záležitost. Místo toho však Německo, velký outsider vyřazovací­ch bojů na olympijské­m turnaji, postoupilo do finále! Po Švédsku vyřadilo v semifinále dalšího favorita – s Kanadou si poradilo 4:3. Němci si to o zlato rozdají s Ruskem v neděli od 5:10 SEČ.

Kanaďané nevěřícně koukali před sebe, ve tvářích měli nepřítomný výraz. Bylo krátce po závěrečné siréně a oni stále nemohli uvěřit tomu, že pro ně skončil zlatý olympijský sen.

V závěru, kdy zkoušeli power play, si vytvořili až drtivý tlak, jenže kýžený vyrovnávac­í gól nevstřelil­i...

Tady se ovšem zápas nelámal. Klíčové chvíle se udály především v první a druhé třetině.

Prvním důležitým momentem byla využitá přesilovka pět na tři, díky které se Němci dostali do vedení.

Druhým momentem pak další dva góly v prostřední části, které dokázaly, že vedení nebylo náhodné. Především třetí trefa byla ukázková: Mauer se po přečíslení dvou na jednoho prosadil střelou mezi nohama a` la Tomáš Hertl. Srdce hokejového fanouška v tu chvíli zaplesalo.

Takový vývoj čekal málokdo. Navzdory tomu, že Němci ve čtvrtfinál­e vyřadili Švédy. A navzdory faktu, že Kanada na letošní olympiádě disponuje na své poměry hodně slabým výběrem, jelikož ti nejlepší hrají v NHL.

U zámořského výběru platí tento příměr dvojnásob.

Pro vysvětlení – do nejslavněj­ší hokejové soutěže letos zasáhlo 420 Kanaďanů. Z toho si lze snadno vyvodit, kolikátý v pořadí těch nej je současný olympijský vý- běr. K tomu je nutno připočíst, že na olympiádě nemohli hrát borci ani z AHL...

Papírový favorit se přesto dokázal vrátit do zápasu. Byť na jeho snížení na 1:3 Němci ještě ve druhé třetině zareagoval­i čtvrtou trefou.

Borce v červeném s javorovým listem na prsou dostal do hry nejprve krásným bekhendový­m blafákem Robinson a deset minut před koncem snížil na rozdíl jediného gólu Roy.

Na vyrovnání to však nestačilo, i když Kanada hrála v závěru ještě dvě přesilovky.

Pro Němce je to velké vítězství. Na velkých akcích – tedy na olympiádác­h a mistrovstv­ích světa – se utkali s největší hokejovou velmocí za celou historii třicetkrát. A teprve podruhé ji dokázali porazit.

V neděli můžou senzaci dokonat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia