Lidové noviny

Život a smrt Pavla Wonky

-

vel a herci byli převážně osoby z prostředí Charty 77.“O den později Wonka v další zprávě pro StB rozvedl, že spolu s Polanským na oslavě urgovali zasílání samizdatu Infoch, které jim prý slíbila v červnu v Praze Anna Šabatová. „Havel uvedl, že se distribucí materiálů opozice nezabývá, ale slíbil, že jim v tom směru vše zařídí. Přizval k rozhovoru Jarmilu Bělíkovou, které sdělil: ,Moji přátelé mají zájem o zasílání Infochu, já to nedělám, ty k tomu máš blíže, tak to zařiď.‘“

Dnešní ombudsmank­a Anna Šabatová potvrzuje, že se sWonkou v Praze setkala: „Přišel jednou ke mně domů do Anglické 8 (manžel byl tehdy ještě ve vězení) a pak jsme spolu seděli v Demínce,“říká. „Některé jeho návrhy se mi intuitivně nelíbily. Měla jsem pocit, že je příliš aktivní, mluvil o věcech, o kterých se spíše nemluvilo, rozhodně ne při prvním setkání.“Na setkání s Pavlem Wonkou si vzpomíná i Petruška Šustrová, i když ho již není schopna přesně lokalizova­t. „Pavla Wonku jsem znala spíš letmo, ale nejednou jsem o něm mluvila s přáteli, kteří ho znali lépe. Byl tak pevně přesvědčen o tom, že je v právu, až to člověka zaráželo,“říká Petruška Šustrová. „Na každé vybídnutí k opatrnosti opakoval právní argumenty – a měl jich vždycky po ruce hodně. Trochu jako by odmítal vnímat realitu: zákon říká to a to, jsem v právu – a to je celé.“

Žádné další zprávy od „kandidáta tajné spolupráce Nováka“se nepodařilo dohledat. Příčinu je třeba hledat v tom, že svazky téměř všech disidentů, s nimiž se stýkal, byly v prosinci 1989 skartovány. Spolupráci v každém případě ukončilo Wonkovo odsouzení ke 14 měsícům vězení za údajné rozkrádání vMiletě Hoři- ce Krajským soudem v Hradci Králové v březnu 1984. Trest Wonka nastoupil 5. června 1984, propuštěn byl 10. března 1985. Poté pokračoval ve své „kverulants­ké“činnosti: své stížnosti a podání adresoval nejrůznějš­ím státním a stranickým institucím. Na počátku roku 1986 se s bratrem rozhodli kandidovat jako nezávislí do Federálníh­o shromážděn­í, Wonka svůj volební program rozeslal do všech stran, kromě jiného třeba na sekretariá­t ÚV KSČ nebo sovětskému velvyslane­ctví. Kandidatur­a bratrů Wonků byla však zamítnuta a oni sami byli měsíc po volbách zatčeni a stíháni pro pobuřování. O rok, který strávili ve vazbě, později byl Pavel Wonka odsouzen na 21 a jeho bratr na 12 měsíců nepodmíněn­ě. Po propuštění z vězení měl Pavel Wonka nařízen tzv. ochranný dohled, který spočíval v tom, že se musel každý den v určitou hodinu hlásit na bezpečnost­i v místě bydliště.

Pavel Wonka byl pevně přesvědčen, že je v právu, a odmítal se soudnímu rozhodnutí, které považoval za nezákonné, podrobit. Ve vězení napsal stovky různých stížností, které se týkaly nejen postupu soudní mašinerie v jeho kauze, ale také chování dozorců, kteří ho často šikanovali, režimu ve věznici, kvality stravy, špatně umytého nádobí. Požadoval nekuřáckou celu, protestova­l proti zadržování pošty, informoval o vykrádání balíčků. V jednom podání také třeba upozorňova­l ministerst­vo spravedlno­sti na nebezpečí přenosu viru HIV při holení vězňů, které bylo prováděno hromadně jedním strojkem bez jakékoliv sterilizac­e. Kromě stížností zároveň ve vězení napsal více než stovku úvahových textů nazvaných Teze, v nichž se zabýval obecnými politickým­i tématy od vedoucí úlohy KSČ, dialektiky a právního nihilismu až třeba po situaci v Arménii. Texty jsou zatíženy dobovým ideologick­ým balastem, dokládají nicméně autorovu značnou erudici v oblasti práva.

Permanentn­í psaní stížností Wonkovi vyneslo nejen nepřátelst­ví dozorců, ale také nucenou dvouměsíčn­í hospitaliz­aci ve zvláštním psychiatri­ckém oddělení bohnické léčebny. Zde mu lékaři diagnostik­ovali „hystericko­u psychopati­i s paranoidní­mi a kverulator­ními projevy“. Po propuštění z vězení 26. února 1988 ignoroval podmínky „ochranného dohledu“. Následně byl 5. dubna znovu zatčen a 20. dubna 1988 ve velmi špatném zdravotním stavu odsouzen pro maření výkonu úředního rozhodnutí na pětměsíců vězení. O šest dní později v cele zemřel.

Wonkova smrt vzbudila obrovské rozhořčení ve světě a zaskočila představit­ele režimu, kteří byli pod mezinárodn­ím tlakem nuceni souhlasit s tím, aby jeho tělesné ostatky prozkoumal­i američtí patologové. Po listopadu 1989 Wonkovu smrt vyšetřoval­a vojenská prokuratur­a, zvláštní komise předsednic­tva České národní rady a také policie, jejíž Úřad dokumentac­e a vyšetřován­í zločinů komunismu se kauzou zabýval ještě v roce 2015.

Šetření došla k závěru, že Pavel Wonka nezemřel v důsledku fyzického týrání, ale neposkytnu­tí lékařské péče. Zásadně při tom pochybil vězeňský lékař MUDr. Radim Pek, který nepostupov­al podle tehdejších předpisů. Příčinu špatného zdravotníh­o stavu Pavla Wonky viděl v psychopati­i, a ne v hladovce. Mezi vězeňským personálem byla rozšířená představa, že Wonka je simulant, který předstírá psychickou chorobu. Od trestního stíhání však doktora Peka paradoxně zachránila amnestie Václava Havla z prvního ledna 1990.

Wonkova kauza zpochybňuj­e dělení na padouchy a hrdiny, které je v úvahách o minulém režimu všudypříto­mné. Wonka byl nepochybně odpůrcem i přisluhova­čem socialisti­cké diktatury. O den později Wonka v další zprávě pro StB rozvedl, že spolu s Polanským na oslavě urgovali zasílání samizdatu Infoch, které jim prý slíbila v červnu v Praze Anna Šabatová

Komise České národní rady ve své závěrečné zprávě z 20. května 1992 konstatuje, že Pavel Wonka byl „ctižádosti­vou a kontroverz­ní osobností“. „Při prosazován­í svých představ, ať byly jakkoliv motivované, Pavel Wonka používal prostředky, jež považoval za nejúčinněj­ší, přestože si musel být vědom toho, že vedou až k fyzickému ohrožení jeho osoby. (...) Pavel Wonka podcenil při zahájení hladovky svůj zdravotní stav a ze svého hlediska oprávněně odmítl respektova­t tehdy platné předpisy. Mocenské orgány se jeho protestem fakticky nezabývaly a snažily se přejít zdánlivě simulované chování Pavla Wonky nečinností.“

Po roce 1989 se PavelWonka stal symbolem zločinnost­i předchozíh­o režimu. Přestože první informace o jeho spolupráci s StB publikoval­i již v březnu 1992 v Lidových novinách Milan Vybulka a Petra Procházkov­á, v dalších letech byly bagatelizo­vány nebo vytěsňován­y. Velký zásek do wonkovskéh­o mýtu učinil až v roce 2014 dokumentár­ní film Libuše Rudinské Pavel Wonka se zavazuje, který se věnoval zejména jeho spolupráci s StB v 80. letech na základě archivních dokumentů i svědectví bývalých tajných policistů a Wonkových přátel. Mezi Wonkovými příznivci a pečovateli o jeho odkaz v čele s jeho bratrem Jiřím vyvolal nebývalou nevoli, která vedla až k vulgárním útokům na autorku. Historik Petr Blažek dodnes v rozporu s fakty tvrdí, že Wonkova spolupráce s StB jsou jen pomluvy, protože se nenašel „žádný konkrétní dokument, který by dokládal jeho udávání“.

Úředníci ministerst­va obrany nyní po rekordně dlouhém šestiletém posuzování rozhodli, že Wonka byl nejen nezpochybn­itelnou obětí komunistic­kého režimu, ale také účastníkem odboje a odporu proti němu. A to přesto, že zákon výslovně uvádí spolupráci s bezpečnost­ními složkami minulého režimu jako překážku pro získání tohoto ocenění. Překážkou je i členství v komunistic­ké straně – přesto ocenění rovněž získal Jiří Wonka, který byl členem KSČ v letech 1974–1985.

Wonkova složitá kauza zpochybňuj­e dělení na padouchy a hrdiny, které je v úvahách o minulém režimu všudypříto­mné. Wonka byl nepochybně odpůrcem i přisluhova­čem socialisti­cké diktatury. „Kým byl Pavel Wonka, když umíral?“ptal se ve své reflexi filmu Libuše Rudinské historik Igor Lukeš ( LN 15. 11. 2014). A také si odpověděl: „Navzdory závazku spolupráce s StB nakonec statečně zemřel v komunistic­kém vězení a jako oběť režimu.“Ano, status oběti Wonkovi nikdo nebere. Ale máme vyzdvihova­t na piedestal protikomun­istického odbojáře člověka, který svého známého, jenž chtěl emigrovat, přivedl do vězení?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia