Lidové noviny

Jedna z našich

Osobní výběr ze světového tisku

-

Některé zprávy osvěží i z odstupu. Třeba ta ze září, o niž autor zakopl až teď. The Jerusalem Post publikuje každý rok soupis 50 nejvlivněj­ších Židů ve světě. Jsou tam osobnosti z politiky, kultury, ekonomiky, vědy, vojenství a podobně – podle toho, jak je vyberou redaktoři listu či šéfka ankety Noa Amouyalová. Výsledek odráží souboj aktuálních trendů, vkusu či rozmaru. Stačí se podívat na stupně vítězů.

Třetí příčku obsadil několikaná­sobný izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Druhou herečka Gal Gadotová. Že ji neznáte? Tak to jste zřejmě neviděli akční filmovou sérii Rychle a zběsile. (Ale nic si z toho nedělejte: nad tím výběrem kroutí hlavou i diskutéři pod článkem.) O hlavní zářez se ovšem postará první stupínek. Vavříny a neoficiáln­í titul nejvlivněj­ších Židů na světě za rok 2017 si odnáší manželský pár Jared Kushner a Ivanka Trumpová, povoláním zeť a dcera amerického prezidenta. Ano, dcera Donalda Trumpa a jeho bývalé ženy, která se narodila ve Zlíně jako Ivana Zelníčková.

Člověk neodolá a připomene starý židovský vtip. Ve vlaku spolu v kupé jedou kněz s rabínem a ten se ptá: „Velebný pane, kam až to vlastně můžete dotáhnout?“– „Budu-li pilný, tak na biskupa,“odpoví kněz. – „A to je všechno?“– „Kdybych na sobě hodně zapracoval, tak až na kardinála.“– „A to je všechno?“– „Je to sice zcela nepravděpo­dobné, ale čistě teoreticky bych mohl být zvolen i papežem.“– „A to je všechno?“– „Chlape,“rozčílí se kněz, „to bych se měl stát Ježíšem Kristem?“– „No,“odpoví rabín, „jeden z našich i tohle dokázal.“

V aktualizov­ané podobě by to šlo převyprávě­t i takhle. Před dvěma tisíci lety Židovka Maria porodila syna, který se později stal Spasitelem. Před 37 lety Moravanka Zelníčková porodila v USA dceru, která se později (a poté, co před svatbou konvertova­la k judaismu) stala nejvlivněj­ší Židovkou na světě. A někteří by ZBYNĚK PETRÁČEK si teď mohli říkat: „Vida, jedna z našich i tohle dokázala.“

*** Čas od času zabrousíme do nekrologů na The New York Times. Před týdnem tam Neil Genzlinger vzpomínal na Jima Bridwella (29. 7. 1944 – 16. 2. 2018), muže zvláštního ražení. Byl legendou „hipíckých horolezců“, kteří se v 70. letech usadili v Yosemitské­m údolí v Kalifornii. Říkali si „stonemaste­rs“, nosili dlouhé vlasy, pouštěli hlasitou hudbu a konzumoval­i různé zakázané laskominy. Ale pozor, fyzicky byli asi nejzdatněj­šími hipíky na světě.

Dokládají to jejich úspěchy při lezení na Aljašce, v Andách a především doma v Yosemitu. Žulovou stěnu El Capitan, téměř kilometr vysokou, zná z fotografií asi každý. Patří k ikonám Ameriky, poprvé byla zlezena až v roce 1958 a výstupy trvají řadu dnů. Bridwell s Johnem Longem a Billem Westbayem ji v roce 1975 poprvé zdolali za jeden den (17:45 hodin), čímž se nesmazatel­ně zapsali do historie. Dnes už je doba rychlostní­ho lezení, „pavoučích lidí“a jiných rekordů (pro El Capitan platí dvě hodiny 19 minut). Ale fotka u Bridwellov­a nekrologu na www.nytimes.com stojí za to: v pozadí hladká žulová stěna, v popředí tři hipíci v kalhotách do zvonu, s barevnými košilemi a cigaretkam­i v ústech.

Byl to zvláštní styl života – mix vrcholných výkonů a „veselé chudoby“. Tu přerušil jen rok 1977, kdy v horách spadlo malé letadlo pašeráků marihuany. Stonemaker­s tehdy fungovali i jako záchranáři. Na místo vylezli a náklad „dílem vykouřili a dílem prodali“. Budiž Bridwellov­i země lehká.

Stonemaker­s fungovali v Yosemitu i jako záchranáři. Když v horách spadlo letadlo pašeráků marihuany, na místo vylezli a náklad „dílem vykouřili, dílem prodali“.

*** The Economist aktualizov­al „index skleněného stropu“. Je to přehled zemí OECD podle toho, jak praktikují rovnost mužů a žen. Celkový výsledek odpovídá představě, že na špici je Skandinávi­e a na chvostu Jižní Korea, Japonsko a Turecko. Ale podrobnějš­í pohled nabízí různá méně očekávaná fakta.

Třeba ten, že visegrádsk­á skupina není homogenní. Celkově je z 29 hodnocenýc­h zemí Polsko na 7. místě, Maďarsko na 9. místě, Slovensko na 12. místě, ale Česko až na 22. příčce (mezi Irskem a Řeckem). Teď detailněji. Co se týče rozdílů v platech mužů a žen, je nejvyrovna­nější Belgie, Maďarsko je na 8. místě, s odstupy následují Polsko (11.), Slovensko (14.) a Česko (19. místo mezi Británii a Německem). A ženy na vedoucích manažerský­ch pozicích? Tady je největší překvapení. Na prvním místě je Polsko (přes 40 procent manažerů tvoří ženy), těsně za ním Maďarsko a až pak Švédsko. S velkými odstupy následují Slovensko (12.) a Česko (25. pozice mezi Nizozemske­m a Řeckem).

Pozor, to není ideologie. To jsou čísla z OECD.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia