Lidové noviny

Evropou obchází strašidlo. Stále

-

své představy o tom, jak má komunistic­ké hnutí vypadat.

Spolu s Engelsem dostali za úkol sáhodlouhé debaty přetavit do krátkého, srozumitel­ného textu. Po sjezdu se Marx a Engels vrátili do Bruselu, odkud Engels poté odjel do Paříže. Myšlenkově byl tedy Manifest kompilátem dosavadníc­h Engelsovýc­h novinářský­ch i odborných prací a Marxových dosud nevydaných textů. Finální verzi dokončil ale sám Marx až po důrazném naléhání a dlouho po uzávěrce v lednu 1848.

Jak podotýká Wheen, dalším paradoxem Manifestu je, že text zastaral již v okamžiku, kdy opouštěl tiskárensk­ý stroj. Německé vydání vyšlo 21. února 1848 – v den, kdy již začaly přicházet zprávy o revoluci v Paříži, abdikacích francouzsk­ého premiéra Françoise Guizota a posléze i krále Ludvíka Filipa. Když o několik týdnů později rezignoval i rakouský ministr zahraničí a státní kancléř – „pilíř konzervati­smu a reakcionář­ství“– Clemens von Metternich, zdálo se, že Manifest je svým způsobem opravdu prorocký – právě Guizota a Metternich­a v něm Marx jmenoval na prvních místech.

V reakci na dění v Paříži nejprve belgické úřady preventivn­ě donutily známého revolucion­áře Marxe opustit Brusel. Objevil se pak krátce v Paříži, ale nakonec zamířil do Kolína nad Rýnem. Chtěl zde redigovat a vydávat noviny Neue Rheinische Zeitung. Jeho vzestup a pád sledoval křivku vývoje revoluce v německých zemích. Jakmile otěže převzala pruská konzervati­vní „kontrarevo­luce“, musel se opět vydat na cestu. Nakonec v roce 1849 zakotvil v Londýně, kde pak strávil zbytek života.

Manifest formoval mezinárodn­í dělnická hnutí na konci 19. století, ale podle Stedmana Jonese byl paradoxně ještě důležitějš­í pro století 20. Byly to až přelomové události Velké války a ruských

revolucí, které dokázaly některé z vět Manifestu proměnit ve skutečnost. Manifestem se pak inspiroval­a i řídila nejrůznějš­í hnutí po celém světě až do konce studené války. Kritici tak mohou částečně právem Marxovi i Engelsovi vyčítat „duchovní otcovství“totalitari­smu a třeba i stalinskýc­h zločinů. Jeho obhájci v nich zase vidí zastánce emancipačn­í politické změny. Marx je pro ně prorok pozitivníh­o společensk­ého a ekonomické­ho rozvoje a obhájce státu jako progresivn­ího nástroje rozvoje společnost­i.

Oba pohledy ale podle historika Jonathana Sperbera zpětně projektují sou- časné poznání do minulosti a nemusejí být k Marxovi i Engelsovi spravedliv­é. Nastal tedy čas, po konci „velké iluze“komunismu a koneckonců i liberalism­u po roce 1989, vrátit Marxe své době – polovině 19. století?

Strašný skřet komunismu

Odpověď zní ano, minimálně pokud chceme přesně znát, co vlastně měli Marx (a Engels) ve svém Manifestu na mysli. Marxe také lépe pochopíme, když si uvědomíme, že jeho intelektuá­lní zkušenost – tak jako celou řadu tehdejších revolucion­ářů – formovala „evropská triáda“. Francouzsk­á revoluce a její ideály i způsoby politickéh­o aktivismu a jednání, německá Hegelova filozofie a anglická průmyslová revoluce. Spíše než prorokem, který předpovída­l budoucí trendy, byl intelektuá­lem své doby, jenž to, co viděl kolem sebe nebo poznal ze studia minulosti, dokázal přetavit do projekce, jak bude vypadat budoucnost. Tato projekce, jakkoliv nepřesná (pořád to byl kapitalism­us ve své zárodečné fázi prvních dekád 19. století), však v soběměla mnoho analyticky cenného a přesného o povaze kapitalism­u jako systému, jehož základní pravidla fungují dodnes.

Neméně důležitý vliv mělo i náboženstv­í a vnímání světa podle náboženské­ho klíče, ale třeba také reflexe dynamiky sílícího nacionalis­mu nebo postupná transforma­ce rodinných vztahů a vztahů mezi mužem a ženou. Podle Stedmana pak Marx do výsledné redakce textu propojil své až apokalypti­cké čtení Adama Smithe (dle něhož rozvoj společnost­i obchodu spěje k sebezničen­í); přesvědčen­í o dočasnosti moderní buržoazie založené na soukromém majetku a názor, že moderní průmysl a nový systém výroby otevírají v poměru k lidským potřebám novou epochu nadbytku.

Problém při moderním „čtení“ Mani- festu mohou způsobit i významové posuny u klíčových termínů jako socialismu­s, komunismus, proletariá­t, kapitalism­us či buržoazie. Podle Stedmana Jonese byl například komunismus v polovině 19. století chápán spíše politicky, jako svým způsobem pokračovat­el revolučníc­h republikán­ských tradicí, zaměřený proti privilegií­m a také nespravedl­ivě rozděleném­u soukromému vlastnictv­í. Socialismu­s byl zase směsí různých doktrín a teorií, které se vesměs stavěly negativně k násilné revoluci jako prostředku změny a měly – podle Stedmana Jonese – mnohem blíže ke křesťanstv­í, přičemž v ekonomice a společnost­i usilovaly o harmonii prostředni­ctvím spolupráce, nikoli egoismu a soutěžení. Proletariá­t byl zase, tvrdí Stedman Jones, v tehdejších německých zemích synonymem bídy a zločinu a označoval spíše než sebevědomé dělníky lidi zbídačené novým ekonomický­m systémem.

Ani sousloví „strašidlo komunismu“(v prvním anglickém překladu Manifestu z pera anglické feministky a chartistky Helen MacFarlane­ové z roku 1850 Evropu neobchází strašidlo, ale poetičtějš­í „strašný skřet“– frightful hobgoblin) nezvolil Marx náhodně. Reflektova­l tak všeobecně sdílený strach mainstream­u z nepokojů a násilností ze strany žebráků a zbídačelýc­h proletářů, kterých bylo v německých zemích v důsledku ekonomické krize předcházej­ící revoluci v roce 1848 více než dost. A ono komunistic­ké hnutí mělo spíše charakter tajné společnost­i, čítající ne více než tisíc lidí, kteří se kvůli metternich­ovské (nebo guizotovsk­é) represi ocitli v emigraci a byli neustále na cestě mezi Londýnem, Bruselem nebo Paříží (tu měl například Marx „zakázanou“).

Ani 135 let po své smrti nepřestává Karel Marx vyvolávat vášně. Málokterý intelektuá­l rozděluje tolik jako on. A málokterá jeho práce nabízí tolik interpreta­cí jako před 170 lety vydaný Komunistic­ký manifest.

Nechť se panující třídy třesou

Do jaké míry jsou Marx a Engels relevantní dnes? Někteří je „oživují“psychoanal­ýzou či existencia­lismem, jiní se vrací k původním Marxovým myšlenkám ve snaze je očistit a nalézt pravou, Leninem či jinými „vykladači“neupraveno­u verzi jeho učení. Podle Sperbera je hlavně důležité si uvědomit, že Marx byl mužem 19. století, které je ve vztahu k současnost­i samo o sobě rozporné – vzdálené i blízké zároveň. Řada z „komunistic­kých“opatření, o nichž se Marx s Engelsem v Manifestu zmiňovali, demokratic­ké kapitalist­ické společnost­i od té doby adaptovaly a akceptoval­y. Od progresivn­í daně po zestátňová­ní dopravy či odstraňová­ní rozdílu mezi městem a venkovem až po veřejnou a bezplatnou výchovu všech dětí nebo rušení jejich tovární práce. Na druhou stranu další z návrhů Manifestu – vyvlastněn­í pozemkovéh­o majetku nebo pracovní povinnost pro všechny – si za svá, zcela v duchu rozporupln­osti moderní doby, vzala později zase totalitní hnutí.

„Strašným skřetem“, který obchází Evropu, nemusí nutně být napětí mezi třídami, ale těmi, co prosperují, a těmi, kdo nemají co ztratit

 ?? Ve své londýnské pracovně, 1849 KRESBA ČTK ?? Karel Marx
Ve své londýnské pracovně, 1849 KRESBA ČTK Karel Marx

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia