Lidové noviny

Barvitý svět vykázaný ze zámku

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Do českých kin vstoupil možná nejdojemně­jší snímek loňského roku – komedie The Florida Project. Režisér Sean Baker v ní portrétuje život chudých lidí, kteří žijí ve stínu Disneyland­u. A vzdává hold houževnato­sti dětství.

Jako studii jistých kruhů chudoby, o nichž on sám nic nevěděl, popsal film Florida Project herec Willem Dafoe, který si za účinkování v něm odnesl nominaci na Oscara. Není sice hlavním hrdinou, ale upoutal rolí správce motelu – dočasného ubytování, v němž trvale žije řada neúplných chudých rodin. Film sleduje hlavně jednu z nich, mladou Halley (Bria Vinaiteová). Holku bez práce, bez respektu a většinou bez peněz, zato s šestiletou dcerkou Moonee (Brooklynn Princeová), která roste do matčiny podoby: živelné, drzé, málo zodpovědné osobnosti, jež to v životě nebude mít lehké.

Představit­elku matky našel režisér Sean Baker na Instagramu, její filmová dcerka má pak jen malé herecké zkušenosti z reklam a filmu Robo-pes 2. Podobně jako neherečky ze snímků režisérky Andrey Arnoldové, jejíž film American Honey je s Florida Projectem spřízněn tématem i poetikou, se i Bakerovi Bria Vinaiteová a Brooklynn Princeová odvděčily syrovým výkonem plným energie, emocí a osobitosti. Přesvědčiv­ým natolik, že nepochybně otestuje předsudky spořádanýc­h diváků.

Skrytí bezdomovci

Newyorčan Sean Baker prorazil už před třemi lety s filmem Transdarin­ka – na iPhone natočeným příběhem transgende­rové prostitutk­y, v němž spojil tragikomic­ký pohled na přehlížené lidi s prostředím Hollywoodu a atmosférou Vánoc. Nyní diváky zve na jiný okraj: do pestrobare­vných motelů v okolí prosluněné­ho floridskéh­o Disneyland­u, kam turista zavítá jenom omylem.

Jako nezávislý filmař se Baker snaží nebýt doslovný ani černobílý. Nabízí kontrasty, jejichž střet promlouvá. Křiklavé barvy motelů, v nichž přežívají „skrytí bezdomovci“, se odlupují z fasád. S holkami, které potřebují peníze na nájem, spí otcové od rodin, kteří si mohou dovolit utratit za víkend stovky dolarů. Malá Moonee s kamarády se místo jízdami na pouťových atrakcích baví sháněním drobných na zmrzlinu, demolicí opuštěných domů (připomínky nedávné ekonomické krize) nebo pliváním na auta.

Moonee a její matka Halley budou diváka rozčilovat i dojímat podobně jako správce Bobby v podání již zmiňovanéh­o Willema Dafoea. Dvaadvacet­iletá Halley totiž zvládá roli milující matky lépe než roli dospělé, její šestiletá dcera se zase chová jako spratek, i když je také nezpochybn­itelně charismati­ckým lídrem dětské tlupy.

Kamera s borůvkovou příchutí

První polovina filmu se dlouho a ne vždy úplně soustředěn­ě věnuje různým eskapádám Moonee a její matky, než se v té druhé objeví jejich následky a životní situace neúplné rodiny začne pozvolna upadat. Baker tento sestup citlivě za- chycuje jaksi mimochodem z pohledu dítěte, které nevěnuje moc pozornost starostem dospělých. I kamera sleduje svět jako Moonee, volně, rozlétaně, energicky. Kameraman Alexis Zabé podle svých slov usiloval, aby film měl chuť nakyslé borůvkové zmrzliny...

Přes deklarovan­ý záměr zobrazit život „disneyland­ských chudých“očima dítěte, jehož pohled zmírňuje tísnivou bezútěšnos­t, staví Florida Project diváka také do těsné blízkosti pozorovate­le Bobbyho (Willem Dafoe) – unaveného, usměrňujíc­ího, chápavého muže, který se snaží udržet pořádek i bezpečí a obyvatele motelu vždycky vidí jako lidi s problémy, nikoli jako problemati­ckou sociální třídu. Právě přiblížení obecenstva k empatickém­u Bobbymu je největším kouzlem Bakerova filmu o světě za zdmi vzdušných zámků z amerických snů.

The Florida Project. Režie Sean Baker, USA 2017, 111 minut. Premiéra 22. února.

 ?? Halley (Bria Vinaiteová) a Moonee (Brooklynn Princeová) své trable ignorují, jak dlouho to jen jde. FOTO AEROFILMS ?? Bez starostí?
Halley (Bria Vinaiteová) a Moonee (Brooklynn Princeová) své trable ignorují, jak dlouho to jen jde. FOTO AEROFILMS Bez starostí?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia