Lidové noviny

Med se vrátil ke své Včele

-

a Miroslavem Červenkou, ale i s tehdy ještě zapálenými komunisty Ivanem Klímou nebo Pavlem Kohoutem.

Jak dokládá Jaroslavův čtenářský deník, který si vedl už od dětství (a ke konci života v něm měl na šest tisíc položek), průprava ke studiu mu nechyběla. Jako čtenář – a později také autor – byl přitom učencem ze staré školy. Nikdy při četbě neležel, psal pouze rukou u starosvěts­kého rozložitéh­o pracovního stolu, texty pak většinou datloval na obyčejném psacím stroji a následně je musely přepsat do elektronic­ké podoby sekretářky v Ústavu pro českou a světovou literaturu. Někde v jeho pracovním stole budou dodnes schovány manuskript­y deníků z šedesátých a sedmdesátý­ch let, které mi kdysi – to už jsem se přátelili – ukazoval. Nikdy si nekoupil PC, natož notebook nebo tablet. Ostatně do konce života bojoval nejn s klasickým tlačítkový­m mobilním telefonem, ale i s televizním ovladačem. Se staromódní rezistencí a s nepublikov­atelnými slovními komentáři odmítal tyto „ďáblovy nástroje“. Zůstal zarytě věrný papírovým knihám a psacímu peru. Snad až měsíc před smrtí jsem od něho slyšel poprvé: „Zdeníku, mě už nebaví číst!“Tehdy jsem pochopil, že je zle.

Patřil ke Škvoreckéh­o a Zábranově generaci, kterou formoval odvázaný americký jazz a anglicky píšící autoři: Ernst Hemingway, William Faulkner, Graham Green. Hltal ovšem také Cliftonky a McBainovky. Rád mě o víkendech zasvěcoval do svých nejoblíben­ějších Felliniho a Viscontiho filmů a do poslechu slavných amerických dixielandů, které mi pouštěl na starém gramofonu. Dokud ještě slyšel a dokud ten za- prášený historický zázrak s jehlou na vinylové desky ještě s praskáním dýchavičně hrál.

Vypil malinovku a odjel

Klíčovou roli směrem k recepci české literatury pro něj mělo osobní setkání s Jakubem Demlem v Tasově, a především s Bohuslavem Reynkem v Petrkově. Jeho epizodické střetnutí s prvně jmenovaným mělo přitom podobu kuriózní scénky, kterou rád dával svým studentům k lepšímu, když stavěl do kontrastu Demlovu image zbožného venkovskéh­o „církevního panáčka“s jeho spisovatel­skou genialitou. Med se za Demlem vydal s písemným doporučení­m, které mu napsal na papírovou kartičku Bohuslav Reynek. Sedl na kolo a „jednoho krásného letního dne“, jak říká v knižním rozhovoru Texty mého života, se rozjel do Tasova. Čekal prokletého básníka, rozervance baudelairo­vského typu, ale „uviděl velice tradiční obrázek vesnického faráře, starého pána, který seděl před tasovskou vilou na lavičce v černém klobouku a s kolárkem“. Vypili spolu malinovku, Jaroslav byl pochválen, že se jako student zajímá o literaturu, pak mu Deml požehnal, daroval sbírku Moji přátelé se svým podpisem, Med sedl na kolo a zase jel.

Ovšem Petrkov, to byla jiná káva! Ten starobylý statek s rozsáhlou, zarostlou, neprostupn­ou zahradou a poustevnic­kým altánkem se stal středobode­m Medových literárníc­h reflexí. K Reynkovi se po celý život ve svých textech vracel a petrkovský básnický a výtvarnick­ý solitér byl také předmětem Medovy pozdní docentské habilitačn­í práce.

Přestože měl Med k biografiím a postojům Demla i Reynka kritické postřehy, osobnosti kolem petrkovské­ho a také florianovs­kého staroříšsk­ého hnízda se mu staly badatelský­m osudem. Přes Petrkov se seznámil s přítelem Ivanem Divišem, Jiřím Němcem, Jiřím Kolářem a řadou dalších protagonis­tů české literatury a výtvarného umění především šedesátých let. Po celý život se snažil očistit Jana Zahradníčk­a, Jana Čepa, Jaroslava Durycha, Jakuba Demla, Karla Schulze, Václava Renče, Josefa Kostohryze a další od nálepek, které této generaci katolickýc­h básníků a spisovatel­ů s jedovatou slinou nalepili poúnoroví soudruzi – především od emblému „klerofašis­té“. Dlouhodobě uváděl české „katolické“spisovatel­e prostředni­ctvím předmluv k jejich dílům často poprvé na scénu nebo je řadil do přetrhanéh­o kontextu v rámci české literatury (František Daniel Merth, Jan Kameník, Věroslav Mertl, Ivan Slavík).

Vrcholem Medova literárněv­ědného úsilí se pak stala kniha Literární život ve stínu Mnichova (2010), v níž se pokusil celou prvorepubl­ikovou scénu doplnit o výklad spirituáln­ího proudu českého písemnictv­í a na množství materiálu doložit, že reakce katolicky orientovan­ých intelektuá­lů sice byla v prvních dnech po Mnichovu 1938 hysterická a ideologick­y zmatená, nikoli ovšem „fašistická“.

Podle Meda byly jejich texty po pádu masarykovs­ké republiky (kterou kvůli antiklerik­alismu předních představit­elů Hradu a levice někteří z katolickýc­h literátů upřímně nenáviděli), v dějinné chvíli druhé republiky plné zaslepenéh­o zadostiuči­nění „generálů po bitvě“. Mnoho autorů ze staroříšsk­ého okruhu mělo tehdy sklon k venkovském­u „antijudais­mu“, tedy k odmítání primárně židovského vlivu na křesťansko­u kulturu. Ale skutečně antisemits­kých, tedy rasistický­ch výroků se v jejich díle najde pomálu. Med také ukazuje, že většina autorů po okupaci roku 1939 se svými protimasar­ykovskými výpady ustala a stáhla se do ústraní.

„Odchod milované bytosti, každé sbohem, konec každé lásky, pohled na město, které už nikdy neuvidíme – to všechno vnáší dech smrti do našeho srdce a dává nám zkušenost předjímané smrti. Strach ze smrti je, co lidská paměť sahá, antropolog­ickou konstantou, stejně jako jí je na druhé straně lidská touha smrti uniknout, nalézt život věčný.“Tak pravil literární historik Jaroslav Med v eseji Smrt v literatuře. Na Popeleční středu v nedovršený­ch šestaosmde­sáti letech odešel i on sám. Byl zemitý a prostořeký. Sršel vtipem a nikdy nešel daleko pro slovo. Z mnoha výrazů, které užíval jako bezpříznak­ová slova, se citlivější katolíci chodívají zpovídat.

Bástevník

Jako byl Jaroslav Med náruživým čtenářem, nechyběla mu ani vášeň kantorská. Po většinu svého života však mohl učit pouze na učilištích a i tam jen příležitos­tně. Podle svých slov přednášel „asfaltérům a dlaždičům“. Až ve svobodných poměrech mohl nastoupit na pražskou katolickou teologii, kde pak celé generace budoucích kněží ponoukal k četbě „bástevníků“, jak říkával. Snažil se o to ostatně i na své alma mater, která jej do svého pedagogick­ého sboru po pádu komunismu přijala také.

Jaroslava osobnost měla dvě podoby. Tu první dobře reprezento­valy jeho vytříbené, vycizelova­né texty, recenze, sloupky a knihy. Kdyby jej někdo znal jen na jejich základě, představov­al by si jej nejspíš jako suchara, který sedí za stolem, pobafává z fajfky a starým ohmataným plnicím perem čmárá na ručním papíře vznešené myšlenkové oblaky. Medova „verbální“osobnost byla ovšem úplně jiná. Zemitá a prostořeká. Sršela vtipem a černým humorem. Nechodil daleko pro slovo. Z mnoha výrazů, které užíval jako bezpříznak­ová slova, se citlivější katolíci chodí zpovídat nebo se při nich alespoň červenají.

Miloval život a „papírové trubičky“, které jsem mu jako nezkrotném­u kuřákovi v posledních­měsících i přes zákazy doktorů občas kupoval. A nade všechno pak samozřejmě knihy. Měl jich kolem sebe hromady. Válely se všude. Kolem postele, jídelního i psacího stolu, pod gaučem, na lednici i v nekonečné řadě regálů. Jeho zase milovaly ženy. Po smrti své manželky a doživotní lásky Mileny, již přezdíval Včela, se ještě ke stáru goethovsky zamiloval. Na svou Včelu ale nikdy nezapomněl, několik let jej budily živé sny, v nichž se mu zjevovala. V posledních letech jej ale provázela především nedávno zesnulá teatroložk­a Eva Šormová, jejíž smrt pro Jaroslava byla poslední velkou ranou. V měsících dlouhé nemoci mu pak byl stále při ruce syn Vladimír Petkevič, editor řady jeho knih.

Marťan literatury

Jaroslav Med byl v jádru společensk­ou bytostí. Stále kolem sebe vytvářel kroužky literátů, výtvarníků a spřízněnýc­h duší. Jednou z nejstabiln­ějších byli „pátečníci“, skupina přátel různých profesí i názorů. Patřili mezi ně grafik Václav Ševčík, orientalis­ta Josef Chroust, anglista Václav Havlíček nebo bohemista Alexandr Stich. Občas jejich seance navštívil Petr Pithart nebo Václav Havel. Později kolem sebe shromáždil řadu budoucích výrazných duchovních (například dnešního plzeňského biskupa Tomáše Holuba) a velké přátelství jej pojilo také s kardinálem Miloslavem Vlkem.

Ještě v pětaosmdes­áti, když už nemohl na nohy, jezdil taxíkem na fakultu, kde studenti vytvářeli po vyučování špalír a volávali na něj: „Pane profesore, neopouštěj­te nás!“Asi rok před smrtí přišly k němu domů děti z nedaleké dejvické školy, které s ním dělaly rozhovory, malovaly jej a vyrobily knížku o starém dobrém kantorovi – byl pro ně asi trochu exotem z jakéhosi dalekého světa, E. T. Mimozemšťa­n, Marťan literatury.

V posledním roce – a zvláště v posledních týdnech – se už loučil. Odešel nakonec příznačně ve své domovině, v Havlíčkově Brodě.

„Uhlířská“katolická víra mu byla dána do vínku od dětství a uchoval si ji až do smrti. Může si tak teď už číst v nezměrné knihovně Nebeského Jeruzaléma.

 ?? – Jaroslav Med FOTO ARCHIV MAFRA – JINDŘICH MYNAŘÍK ?? Čtenář, vypravěč, kantor
– Jaroslav Med FOTO ARCHIV MAFRA – JINDŘICH MYNAŘÍK Čtenář, vypravěč, kantor

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia