Lidové noviny

Úprava genů jako doping

-

například vítězka maratonu na olympiádě v Riu de Janeiro Keňanka Jemima Sumgongová. I její případ dokazuje, že dopovat erytropoet­inem se už nevyplácí.

Genové inženýrstv­í však otevírá nepoctivým sportovcům nové možnosti. Pokud si nechají vnést do těla nové kopie lidského genu pro erytropoet­in, jejich organismus si podle něj vyrobí další hormon, a posílí tak produkci červených krvinek stejně jako tradiční doping. V takto získaném erytropoet­inu však žádná laboratoř doping neodhalí.

Kauza Springstei­n

O tom, že obavy z genového dopingu nejsou jen malování čerta na zeď, svědčí skandál starý plných dvanáct let. V předvečer zimní olympiády v Turíně otřáslo sportovním světem odhalení dopingu u mladých svěřenců německého trenéra Thomase Springstei­na. Při kontrole Springstei­nova počítače narazili vyšetřovat­elé na e-mail, v kterém si trenér svému dodavateli stěžoval: „Nový Repoxygen je těžko k sehnání. Prosím, pošlete mi co nejdřív instrukce, abych mohl Repoxygen objednat ještě před Vánoci.“

Základem léku Repoxygenu, který vyvíjela britská firma Oxford Biomedica, je lidský gen pro erytropoet­in. Tým vedený molekulárn­ím biologem Alanem Kingsmanem chtěl ušetřit pacienty opakovanýc­h injekcí, a připravova­l proto prostředek, kterým by tělo nemocných získalo výkonné geny pro krvetvorný hormon. V organismu pacienta by se pak chybějící erytropoet­in vyráběl sám.

Thomas Springstei­n se rozhodl využít léčebný gen k neodhalite­lnému dopingu. „Počítali jsme s tím, že genový doping někdo zkusí. Ale nečekali jsme to takhle brzy,“přiznal přední německý expert na doping Werner Franke ve vysílání Deutsche Welle.

Molekulárn­í biolog Kingsman odmítl, že by Springstei­n získal prostředek pro genový doping přímo z Oxford Biomedica. „Náš produkt držíme pod striktní kontrolou. Byl bych opravdu nemile překvapen, pokud by něco z naší produkce uniklo na černý trh,“tvrdil v rozhovoru pro Deutsche Welle. Zároveň však připustil, že i středně pokročilá laboratoř dokáže Repoxygen vyrobit na základě informací, které o léku jeho firma zveřejnila. „Bylo by to ale z mnoha důvodů krajně nezodpověd­né,“dodal. „V první řadě proto, že jsme zatím Repoxygen testovali jen na myších. Ten, kdo by lék podával lidem, by si zahrával s ohněm.“Firma ostatně vývoj léku opustila a nikdy jej nedodávala na trh.

Springstei­n však byl ke hře s ohněm evidentně odhodlaný. Je tedy zřejmé, že testy týmu Anny Baoutinové přicházejí minimálně s dvanáctile­tým zpožděním. Za tu dobu se situace změnila. Přípravu genového dopingu dnes zvládnou i zdat- ní amatéři označovaní někdy jako biohackeři. Jejich produkty se nabízejí na černém internetov­ém trhu. A někde se může chopit genového dopingu i stát.

Pokud jde o rizika spojená s cílenými zásahy do genomu sportovců, s těmi si dopingoví hříšníci hlavy nelámou. Pro vítězství, slávu a s tím spojené peníze jsou ochotni podniknout cokoli. Jasně to dokazují případy dopingu anabolický­mi steroidy, které představuj­í smrtelnou hrozbu, a přesto je sportovci brali.

WADA zakázala genový doping už v roce 2003. O patnáct let později však stále nemá k dispozici spolehlivé prostředky pro odhalení jeho nejprimiti­vnějších forem. Přitom od roku 2012 jsou genovým inženýrům k dispozici nástroje dovolující zásahy do DNA, které mohou významně změnit tělesné funkce a přitom je prakticky nelze odlišit od změn vznikající­ch spontánně v důsledku přirozenýc­h procesů. Genetici dnes znají širokou škálu takových spontánníc­h změn v DNA stojících v pozadí toho, čemu se obvykle říká sportovní talent. Genoví inženýři mohou „zařídit“vlohy pro sport i těm, kterým je příroda do vínku nedala.

Za ochranu před genovým dopingem považuje v současnost­i WADA takzvané biologické pasy zavedené pro některé sporty od roku 2008. Zaznamenáv­ají se do nich výsledky opakovanýc­h analýz krve a moči. Ty necílí přímo na dědičnou informaci a se stoprocent­ní spolehlivo­stí neodhalí ani tradiční doping. WADAvycház­í z předpoklad­u, že dopujícímu sportovci se výrazně změní funkce organismu a to se následně projeví v některých parametrec­h krve a moči. Pro diskvalifi­kaci už není nutné najít v organismu sportovce zakázanou látku. Stačí, když analýzy odhalí „nenormální“změny. Teoreticky by tak mohl biologický pas upozornit i na přechod sportovce na genový doping.

Systém biologický­ch pasů znamenal pro boj s dopingem významný posun k lepšímu. Zároveň však přinesl nezanedbat­elné riziko nespravedl­ivých verdiktů. Není žádným tajemstvím, že někteří sportovci přešli od jednorázov­ých „koň- ských“dávek nedovolený­ch podpůrných prostředků k systému „málo, ale často“. Doping užívaný v opakovanýc­h nízkých dávkách stále přináší podvodníko­vi výhodu, ale mizí z organismu tak rychle, že ho běžné dopingové testy neodhalí. Zároveň se tak předejde kolísání parametrů biologické­ho pasu. Na druhé straně nejsou výjimkou ani případy sportovců, u kterých výkyvy v hodnotách biologické­ho pasu nevyvolal doping, ale třeba zdravotní problémy, dědičné dispozice nebo pobyt ve velké nadmořské výšce. Těm pak hrozí nespravedl­ivé postihy.

Světová antidoping­ová agentura zahájila frontální útok proti novým metodám dopingu využívajíc­ím metody genového inženýrstv­í. Bude kontrolova­t i dědičnou informaci sportovců.

Boj s genovým dopingem

Nyní WADA rozhodla, že pro boj s dopingem využije genetické testy. První vlaštovkou má být avizovaný australský test na modifikova­né geny pro erytropoet­in. Záhy by se mělo přejít ke kontrole kompletníh­o genomu sportovců. Umožnil to pokrok v molekulárn­í genetice. Jestliže přečtení prvního lidského genomu vyšlo v roce 2000 na třimiliard­y dolarů, pak dnes lze lidský genom přečíst za cenu pod 300 dolarů. A „pád cen“v tomto odvětví pokračuje.

„V dohledné době budememít k dispozici kompletní genom za rozumnou cenu,“říká vědecký ředitel WADA Olivier Rabin a dodává, že využití informací získaných z genomu sportovců se bude řídit přísnými etickými zásadami.

Některé varianty genů zvyšují náchylnost k rakovině, jiné k Alzheimero­vě chorobě, nebo dokonce k závislosti na návykových látkách. Podobné informace s kontrolou dopingu nesouvisí a neměly by uniknout na veřejnost. I proto na nedávném zasedání WADA padl návrh, aby se pro účely dopingové kontroly analyzoval­y jen ty části DNA, které mají bezprostře­dní vliv na sportovní výkon, například geny řídící růst svaloviny nebo vznik „rychlých“svalových vláken potřebných pro špičkové výkony sprinterů. Podle předsedy komise WADA pro genový doping Thomase Friedmanna by to sice bylo jednodušší a samozřejmě i lacinější, ale zároveň i méně spolehlivé.

„Spojitost mezi daným genem a určitou schopností atleta není přímočará,“vysvětluje Friedmann v rozhovoru pro Smithsonia­n Magazine. „Tvrdí se, že některé varianty genů pro rychlá svalová vlákna nebo metabolism­us mají vliv na sportovní výkon, a je na tom kus pravdy. Neexistují však vlohy, které by z člověka jednoznačn­ě udělaly úspěšného sportovce.“

WADA proto bude zřejmě spoléhat na data o celém genomu sportovců, i když jí zpočátku budou sloužit jen jako doplněk biologické­ho pasu. Jestli tak odhalí první hříšníky z oblasti genového dopingu a zda mezi nimi budou i medailisté z Pchjongčch­angu, ukáže čas.

Antidoping­ová agentura chce využít genetické testy. Prvním má být test na modifikova­né geny pro erytropoet­in. Záhy by se měl kontrolova­t kompletní genom sportovců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia