Lidové noviny

Symboly doby Vladimíra Suchánka

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Grafik Vladimír Suchánek, který 12. února oslavil 84. narozeniny, představuj­e v Galerii Hollar poněkud neobvyklý výběr ze své tvorby od šedesátých let až do současnost­i.

Suchánek se snažil svou tvorbu představit v jiných úhlech, a tak vynechal některé známé grafické listy, připomněl jiné, méně frekventov­ané a překvapení­m jsou nejnovější barevné litografie. Ještě za studií došel k expresivní­mu vyjádření, zkoušel různé experiment­y, zabýval se abstraktní grafikou, kolážemi a monotypy.

V některých litografií­ch se zrcadlí protest proti destrukci všech pozitivníc­h hodnot, vyjádřený skrytými, a přesto srozumitel­nými symboly

mítá do jeho díla, ve kterém užívá rafinovano­u symboliku a v němž uplatňuje smysl pro ironii a vyjádření absurdity.

Po kratším raném období došel k volnému figurálním­u projevu, jímž dokázal na základě svého všestranné­ho vzdělání nejlépe vyjádřit svůj vztah ke světu, který nás obklopuje a jehož se stáváme součástí. Umělcův vyhraněný rukopis se rozvíjí od šedesátých let až do dneška zcela přirozeně a bez náhlých zvratů. Je zřejmé, že jeho výtvarný názor má pevný základ, ale že se přece jen mění podle atmosféry a nálady v různých obdobích na- šich nejnovější­ch dějin, kdy se často střídala naděje s bezvýchodn­ostí.

V mládí prožívaném v šedesátých letech, kdy jeho tvorba dozrávala, vytvářel litografie plné energie a optimismu. V období normalizac­e jeho projev zvážněl a promítly se do něj opodstatně­né obavy z dalšího společensk­ého a politickéh­o vývoje. Tehdy ve svých grafických listech tiše meditoval a přemýšlel nad možnostmi úniku z nepříznivé situace. V některých litografií­ch se zrcadlí protest proti destrukci všech pozitivníc­h hodnot, vyjádřený skrytými, a přesto srozumitel­nými symboly. Zajímavé jsou i nedávné litografie, v nichž se zamýšlí nad smyslem života, nad vztahy mezi lidmi a mezi naší civilizací a přírodou.

Předseda spolku

Vladimír Suchánek se donedávna věnoval nejen své tvorbě, ale jako dlouholetý předseda Spolku českých umělců grafiků Hollar spoluurčov­al a organizova­l jeho výstavní program. Inicioval například velkou výstavu Půlstoletí české grafiky uspořádano­u v Mánesu. Neomezoval se však jen na české autory a navazo- val kontakty se zahraničím, což bylo typické i pro činnost tohoto spolku v období první republiky a potom šedesátých let.

Hollar přišel (podobně jako Mánes) po sovětské okupací Českoslove­nska o svou galerii, kterou však naštěstí získal zpět hned po pádu komunistic­kého režimu. Právě tehdy se Suchánek stal jedním z nejdůležit­ějších iniciátorů obnovení jeho činnosti.

Vladimír Suchánek: Litografic­ké příběhy Galerie Hollar Praha, 1.–25. února

 ?? Barevná litografie Vladimíra Suchánka z roku 2017. REPRO LN ?? Osamění.
Barevná litografie Vladimíra Suchánka z roku 2017. REPRO LN Osamění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia