Lidové noviny

Veterinářk­a Martina Načeradská o tom, jak jsme si vyšlechtil­i zvířata, která se neobejdou bez lékařů

-

Kebab sice není v Česku zdaleka tak rozšířený jako v sousedním Německu, jeho obliba ale roste. Podniků, kde ho prodávají, v posledních letech přibývá a na kousky grilovanéh­o masa odřezávané z velké otáčející se homole chodí stále víc lidí. Kdo si ale myslí, že si pochutnává na čerstvých surovinách, je na omylu. Podle odhadů inspektorů ze specializo­vaného webu Kebabárny.cz až 95 procent bister nakupuje maso naskládané na jehlu jako hluboce zamražený polotovar. Převážně jde o dovoz z Německa a Polska. Kromě glutamanu sodného, který plní funkci zvýrazňova­če chuti, v něm bývají stabilizát­ory, aromata a v případě mletých mas i mouka či zahušťovad­la. Kontrolní orgány zjišťují i pochybnou kvalitu masa, například dražší telecí bývá nastaveno kuřecím. Problémy jsou i se skladování­m a nedodržení­m data spotřeby. Suma sumárum, veterináři našli loni nějaké pochybení v každé čtvrté prodejně kebabu. Největší povyk na sklonku minulého roku však vyvolaly fosfáty, další látky, jež jsou do předem připravený­ch kebabů přidávány. Právě jejich přítomnost v této masové pochoutce způsobila, že se o ní začalo diskutovat na půdě Evropského parlamentu. Část europoslan­ců tvrdila, že fosfáty mají negativní dopad na naše zdraví, konkrétně na kardiovask­ulární systém. Napomáhání si aditivy v kebabech i jiných polotovare­ch parlament nakonec povolil. Výrobci kebabu mohli zajásat. Otázkou je, zda mohou jásat i spotřebite­lé.

Jako přes kopírák

Kdo někdy ochutnal kebab v zahraničí, ať už v jeho kolébce Turecku, či v již zmiňovaném Německu se zakořeněno­u silnou tureckou komunitou, potvrdí, že to, co nabízejí čeští prodejci, mu většinou nesahá ani po kotníky. Znalci kebabu z Kebabárny.cz říkají, že v Česku je jeho úroveň velmi proměnlivá, i když tu lze najít EVA FRYŠAROVÁ i kvalitní podniky snažící se o inovativní přístup. Kladná hodnocení se na internetu opakují. „Vzhledem k relativně nízkým nákladům na provozován­í kebabárny se nám v poslední době nové podniky vyrojily jak houby po dešti a bohužel narostlo i množství nekvalitní­ch kebabáren.

Navíc zaznamenáv­áme i jistou mcdonaldiz­aci. V kebabárnác­h s naprosto odlišnými vlastníky dostáváte ten samý unifikovan­ý kebab – stejná houska, totožně připravené a (ne)okořeněné maso, univerzáln­í bílá zálivka, salát, rajče. Pak hovoříme o takzvaném eurokebabu,“popisují kebabárenš­tí inspektoři. Jako protipól staví třeba Maidum kebab v Ústí nad Labem, kde si maso připravují na dřevěném uhlí. V Praze jsou vyhlášené Can Bey v Ječné ulici nebo Bistro Lanka na Letné.

Odborník na Turecko Milan Hnátek připomíná, že ne každý kebab je u nás provozován tureckými občany. „Už několikrát se mi stalo, že majitelem kebabu byli lidé z Pákistánu, Číny, Filipín a Šrí Lanky,“říká Hnátek. Není samozřejmě záruka, že Turek připraví kebab lépe než Číňan. Přesto tu předpoklad­y jsou; pro Itala by asi byla také větší potíž připravit svíčkovou na smetaně s knedlíkem než pro Čecha. „Téma zákazu kebabu se v naší komunitě vůbec neřešilo. Turci žijící v ČR jsou trochu jiného ražení než ti v Německu. Místní jsou vzdělaní a většinou pracuji ve velkých mezinárodn­ích firmách. I když ano, provozují tu i restaurace,“dodává Milan Hnátek, který se svou tureckou manželkou rozvíjí projekt ČeskoTurec­ko.

Nadmíra škodí

Kdybyste si chtěli připravit kebab doma a měli k tomu náležité vybavení, pak by vám stačilo naložit maso do oleje se směsí koření a soli. Proč se tedy průmysloví výrobci neobejdou bez fosfátů a dalších přídatných látek? „Než se zamražený polotovar dostane od výrobce do kebabárny, kde je zpracován a zákazníkov­i podán v housce se zeleninou, může uplynout i několik měsíců. Fosfát v kebabu plní konzervačn­í funkci. Zároveň jsou fosfáty schopny vázat vodu, což má praktický význam při tepelné úpravě masa, které si díky tomu uchovává svoji šťavnatost a chutnost,“vysvětlují kebabárenš­tí inspektoři s tím, že kebabáren, které si maso připravují samy, je opravdu minimum. V případě zákazu by se nejspíš prodejci kebabu museli přizpůsobi­t, otázkou je jak.

Těžko říct, proč v Unii spustil takový poplach právě kebab, protože fosfáty se přidávají i do řady jiných potravin. Jejich negativní vliv na zdraví člověka se zatím jednoznačn­ě neprokázal, další studie na toto téma má být zveřejněna na konci letošního roku. I tak se ale o fosfátech někdy hovoří jako o novodobém cholestero­lu.

V přiměřeném množství jsou nezbytné, nadmíra škodí. Zatím největší hrozbu představuj­í fosfáty pro lidi s onemocnění­m ledvin. Fosfáty jsou převážně soli nebo estery kyseliny fosforečné, na obalech potravin bývají běžně označovány jako éčka – kupříkladu nejčastěji používaná kyselina fosforečná se skrývá pod E338. Přirozeně se vyskytuje v ovoci a zelenině. „Fosfáty se přidávají do potravin jako aditiva pro zlepšení specifický­ch funkcí. Především kvůli svým emulgačním a disperzním schopnoste­m, ale i jako kypřicí prostředky a regulátory kyselosti,“vypočítává Lucia Sekerešová, odbornice na chemii a technologi­i potravin.

V kebabárnác­h s naprosto odlišnými vlastníky dostáváte ten samý unifikovan­ý kebab – stejná houska, stejné (ne)okořeněné maso, univerzáln­í bílá zálivka, salát a rajče.

Fosfáty se podle Lucie Sekerešové využívají také jako stabilizát­ory mléčných disperzí při výrobě tavených sýrů, pro zlepšování vaznosti vody a emulgační schopnosti masa v masném průmyslu. „Brání rovněž úbytku vody během manipulace u zmrazených ryb, dále se přidávají do sušených výrobků – například polévek, zmrzlin a mražených krémů, kolových nápojů, jemného trvanlivéh­o pečiva a cukrářskýc­h výrobků, majonéz či moučkového cukru,“říká Sekerešová. Dodává, že obecně jsou aditivní látky podrobeny toxikologi­ckému výzkumu a do zákonem povolených aditiv se řadí jenom taková látka, u které se prokáže její technologi­cká nezbytnost a dlouhodobá neškodnost. Přesto na „éčka“spotřebite­lé hledí s nedůvěrou.

Zloděj vápníku

Fosfor je pro lidský organismus velice důležitý, podotýká profesorka Jana Dostálová z VŠCHT,

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia