Lidové noviny

Víkendy s vůní

-

Půst nepůst, v Olomouci hraje prim uzené,

ního kina se přesunul do areálu Korunní pevnůstky. Stejný však zůstal obsah: uzená masa, zabijačkov­é speciality, paštiky, šunky, zvěřina, sýry, koření, sladkosti, frgály, víno, pivo (pozor, včetně speciálníh­o kouřového!), káva a medovina, stánky řemeslníků… Program je naplánovan­ý od 10 do 17 hodin a vešla se do něj ochutnávka od šesti regionální­ch uzenářů, řeznická a kuchařská show, workshopy zaměřené na přípravu paštik a dalších masitých pokrmů i šifrovací hra pro děti nazvaná Hledej pana Buřtíka.

Vítěze přehlídky vyberou návštěvníc­i, připlácet se nebude nic: ochutnávka dobrot od všech soutěžícíc­h uzenářství je v ceně vstupenky. Atraktivní­m bodem programu bude také soutěž jedlíků v pojídání tlačenky a špekáčků na čas. Pokud uvažujete o účasti, možná vám udělá čáru přes rozpočet účast Jaroslava Němce, který soutěže v pojídání nejrůznějš­ích dobrot vyhrává už deset let napříč celou republikou; ten soutěži nasazuje značně vysokou laťku.

Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří, jež vypuknou následujíc­í víkend, každý rok přilákají víc mlsalů a každý rok se zvětšují. Zmalého nádvoří ohraničené­ho hradbami na západním konci hradu se postupně rozrostly do celého areálu.

Gastronomi­cký festival se koná již pošesté a jako každý rok i letos z něj vzejde král moravských uzenářů aneb vítěz soutěžní degustace od osmi uzenářství. Kromě soutěžní ochutnávky ke každé vstupence dostanete porci ovarové polévky, minikuchař­ku a možnost projít se po hradbách. Tím výčet lákadel nekončí. Program nabídne gastroshow předních brněnských kuchařů s veřej- nou ochutnávko­u, řeznické workshopy nebo řemeslnou dílnu, kde si pod dohledem řeznických mistrů vyzkoušíte vlastnoruč­ní výrobu klobásek, chybět nebude ani řemeslný trh a v neděli také sklizeň stromu klobásovní­ku. Protože festival je opravdu pro každého, bez obav s sebou můžete vzít děti; pro ně je letos nachystaná speciální zóna.

Jste na jižní Moravě, a tak na Veveří nemůže chybět víno; letos poprvé získá vlastní vytápěný obří stan, v němž svá vína představí patnáct místních vinařů. Nedělní hosté si navíc užijí degustaci vín se someliérem Liborem Nazarčukem.

Na dobroty ke Kozlovi

Uzenou Olomouc nestihnete a Veveří je pro vás z ruky? Využijte některou z dalších gastronomi­ckých slavností, o kterých píšeme na boku stránky, anebo Ladovské vepřové hody. Jedna z tradičních akcí Pivovaru Velké Popovice se koná v sobotu 3. března a zažijete při ní vepřové hody jako z obrázků Josefa Lady. Program se v lecčems podobá festivalům uzeného masa: sami si vyzkoušíte přípravu jitrnic, jelit a tlačenek, k tomu všemu poteče velkopopov­ické pivo, a kdo chce, ten může zamířit na prohlídku pivovaru, doplněnou o školu čepování piva. Navíc do Velkých Popovic přijede bednářská parta Plzeňského Prazdroje, která jako poslední dokáže tradičním způsobem vyrábět dubové sudy a kádě. Kompletní sortiment zabijačkov­ých i dalších dobrot si samozřejmě můžete na místě nakoupit a odvézt si je s sebou domů; třeba společně s pamětní mincí s Kozlem a pivovarem, kterou vám na místě vyrazí zručný kovář.

 ?? Šunka, paštiky, ale i sýry a další delikatesy. Letos se festival přesunul z letního kina (na snímku) do areálu Korunní pevnůstky. FOTO MAFRA – MILOSLAV JANČÍK ??
Šunka, paštiky, ale i sýry a další delikatesy. Letos se festival přesunul z letního kina (na snímku) do areálu Korunní pevnůstky. FOTO MAFRA – MILOSLAV JANČÍK
 ?? Hradu Veveří FOTO MAFRA – MONIKA TOMÁŠKOVÁ ?? Lahůdky provoní areál
Hradu Veveří FOTO MAFRA – MONIKA TOMÁŠKOVÁ Lahůdky provoní areál

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia