Lidové noviny

Jak dlouho vydrží korejská obleva?

Severní Korea vysílala dva týdny smířlivé tóny, a to hlavně k jihokorejs­ké veřejnosti

- ROBERT SCHUSTER

SOUL/PRAHA Už dlouho neměly olympijské hry tak silný politický rozměr, jak tomu bylo během uplynulých dvou týdnů v Pchjongčch­angu.

A také přinesly něco, s čímž ještě před dvěma měsíci nikdo nepočítal: opatrný optimismus, pokud jde o možnost zmírnění napětí mezi Severní a Jižní Koreou.

Symbolem oteplování vztahů bylo zejména historické podání rukou mezi jihokorejs­kým prezidente­m Mun Če-inem a sestrou severokore­jského diktátora Kim Jo-čong během zahajovací­ho ceremoniál­u. Následoval­y jejich setkání v prezidents­kém paláci či společné návštěvy sportovišť.

Symbolické to bylo i z dalšího důvodu. Kim Jo-čong totiž byla první z členů severokore­jské komunistic­ké dynastie, jenž zavítal na jih poloostrov­a od roku 1953, kdy bylo mezi severem a jihem uzavřeno příměří. A nejenom to. Od svého bratra přivezla pozvání k summitu na nejvyšší úrovni.

S výjimkou společného týmu hokejistek a několika bruslařský­ch disciplín zasáhla KLDR do olympiády především mimo vlastní soutěže. Počínaje dobře zinscenova­ným vystoupení­m roztleskáv­aček, jež budily pozornost nejenom na sportovišt­ích, až po jeden z vrcholných momentů severokore­jské účasti na olympiádě, který se také odehrával mimo sportovišt­ě: vystoupení orchestru Samčjong v Jižní Koreji.

Ještě před několika měsíci přitom byly výhledy na možný průběh zimní olympiády spíš hrozivé. Napětí na Korejském poloostrov­ě se neustále stupňovalo. Vedení komunistic­ké Severní Koreje jadernými pokusy porušovalo rezoluce Rady bezpečnost­i OSN.

Panovaly vážné obavy, že diktátor Kim by mohl využít olympiády na jihu, pouhých 80 kilomet- rů od demilitari­zované zóny, k demonstrac­i síly, například k dalším jaderným pokusům.

Amerika na vedlejší koleji

Nečekaně hladký průběh olympiády a severokore­jská ofenziva prostředni­ctvím šarmu paradoxně uvrhly do dilematu hlavně jihokorejs­kého prezidenta Mun Če-ina.

Již od nástupu do úřadu sice hledal cestu, jak oživit kontakty se severem. Avšak tempo, s jakým se tak nyní dělo, zaskočilo i nejednoho z jeho spoluobčan­ů.

A tak se například jihokorejs­ká média pozastavov­ala nad skuteč- ností, že Soul bez mrknutí oka uhradil veškeré náklady za pobyt severokore­jské delegace. Stejně tak, že byly kvůli olympiádě učiněny krátkodobé výjimky ze sankcí vůči KLDR.

A zaskočeni vývojem se mohli cítit i Američané, kteří se desítky let starají o jihokorejs­kou bezpečnost. Během olympiády se ocitli na druhé koleji, což ukazovala řada detailů. Zatímco severokore­jská delegace byla na letišti přivítána na ministersk­é úrovni, americká nikoli. A když měl americký viceprezid­ent Mike Pence během večeře po slavnostní­m zahájení usednout v blízkosti Kimovy sestry, on a jeho lidé odešli.

První zkouškou, jak moc politická obleva na poloostrov­ě potrvá, mohla být návštěva severokore­jského generála Kim Jong-chola na závěrečném ceremoniál­u.

Tento 72letý bývalý šéf vojenské rozvědky je místopředs­edou ústředního výboru komunistic­ké Strany práce a má na starosti vztahy s Korejskou republikou.

Na jihu ho ale viní ze zodpovědno­sti za potopení jihokorejs­ké korvety Čchonban s 46 námořníky na palubě v roce 2010. Na závěr olympiády přijel přesto, že řadu let figuruje na černém seznamu severokore­jských představit­elů, kteří stojí za expanzí jaderného programu.

 ?? Dcera prezidenta USA Ivanka Trumpová a kontroverz­ní severokore­jský generál Kim Jong-chol při závěrečném ceremoniál­u her. FOTO REUTERS ?? Snímek do historie.
Dcera prezidenta USA Ivanka Trumpová a kontroverz­ní severokore­jský generál Kim Jong-chol při závěrečném ceremoniál­u her. FOTO REUTERS Snímek do historie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia