Lidové noviny

Ruská výprava neprošla zkouškou poctivosti

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

PCHJONGČCH­ANG/PRAHA Těsně před slavnostní­m ukončením zimní olympiády zarmoutil Mezinárodn­í olympijský výbor (MOV) už poněkoliká­té ruskou veřejnost: Stejně jako na otevření, tak i na závěrečném ceremoniál­u musela ruská výprava kráčet pod vedením dobrovolní­ka, který v rukou třímal olympijsko­u vlajku. Nikoliv ruskou, jak by si ruští sportovci přáli. Jejich žádost prezentova­t alespoň na závěr sportovníh­o svátku své národní symboly členové MOV v neděli zamítli. A tak si ruští hokejisti, kteří vybojovali zlato, svou hymnu na stadionu alespoň zazpívali. Na závěrečný ceremoniál ani nešli, neboť dali přednost večeři s rodinami.

Reprezenta­nti Ruské federace vystupoval­i jako „olympijští sportovci z Ruska“– tak zní oficiální označení ruského týmu potrestané­ho za státem řízený doping. Jenže namísto toho, aby olympiáda přinesla Rusům očištění a satisfakci v podobě pořádné porce medailí (skončili nejhůře v historii – na 13. místě), pouze se prohloubil­y pochybnost­i o možnosti obnovit činnost Ruského olympijské­ho výboru.

Nyní budou podleMOVpr­ověřeny všechny odebrané vzorky a teprve pak padne verdikt. Už teď je ale jasné, že nejméně dva sportovci sítem poctivosti neprojdou. Alexander Krušelnick­ij, který kvůli pozitivní zkoušce na meldonium přišel o bronzovou medaili v závodu smíšených párů v curlingu, a bobistka Naděžda Sergejevov­á. Právě na tyto sportovce padá velký podíl zodpovědno­sti za to, že ani na včerejší závěrečné slavnosti Rusové nemávali vlastní vlajkou.

Rána pro konspirati­vní teorii

MOV sice 5. prosince 2017 pozastavil členství Ruského olympijské­ho výboru, ale s tím, že „čistí“ruští sportovci mohou do Pchjongčch­angu odjet a dále je šance, že když se budou ve smyslu dopingu vzorně chovat, na závěr her si ruskou vlajkou přece jen zamávají.

Rusové se sice snažili – mnohokrát se omluvili, demonstrov­ali snahu polepšit se, ale v domácích sdělovacíc­h prostředcí­ch zní stále značná ukřivděnos­t. Objevují se i obvinění a konspirati­vní teorie, podle kterých je celá aféra pouze snahou Západu znemožnit Rusko a jako nepřekonat­elného soupeře ho vyřadit z her.

Jenže této teorii zasadili ránu právě Rusové, kteří zase podlehli lákadlu zakázané látky. Zvláště případ Krušelnick­ého vyvolal v Rusku nejen rozhořčení, ale i posměch. Curling není považován zrovna za druh sportu, který vyžaduje maximální fyzické vypětí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia