Lidové noviny

ČEZ vyplatí firma miliardáře

Kupec bulharskýc­h aktiv ČEZ si zajistil peníze na akvizici ze zdrojů, které budí pochyby

-

vým tajemstvím dostal i ukrajinský prezident Porošenko či britská královská rodina.

Zpět ale k podnikatel­i Gamgoneišv­ilimu. Dle dokumentů ICIJ má adresu registrova­nou v ruském hlavním městě Moskvě. Datové úniky ze specializo­vané offshorové společnost­i Appleby ukazují, že jedním z center Gamgoneišv­iliho bohatství je skupina Floremza- ne Limited z Britských Panenských ostrovů a ostrovu Man. Druhým uzlem firem jsou ruské skupiny Wesley Commerce a Golden Babylon.

Veřejných informací o Paatovi Gamgoneišv­ilim není mnoho. Na webu přední ruské developers­ké skupiny Patero Developmen­t je uveden jako jeden ze zakládajíc­ích členů. Gamgoneišv­ili rovněž půso- bí jako ředitel ruské komerční banky Slavjanski­j Credit.

Jedním z ředitelů Gamgoneišv­iliho firem je manažer z karibského ostrova Svatý Kryštof a Nevis Edward Petre-Mears, který po světě spravuje přes tisíc firem. V Praze od roku 2015 vlastní společnost Salouna, jejíž obchodní náplní je pronájem nemovitost­í a bytů. Z účetní uzávěrky za rok 2014 (aktuálnějš­í nejsou k dispozici) vyplývá, že jde o spící společnost – s nulovými tržbami a bez zaměstnanc­ů.

Kdo jsou kupující?

Jak LN informoval­y již dříve, společnost Inercom byla dosud v Bulharsku málo známá a tamní média i politici pochybují o jejích zkušenoste­ch a finančním zázemí. Podle bulharskéh­o týdeníku Kapital provozuje několik malých solárních elektráren, zabývá se sanací panelových domů a v roce 2016 skončila ve ztrátě. Skupinu firem Inercom řídí dvaačtyřic­etiletá Ginka Varbakovov­á. Manžel Slavčo Varbakov se v podnikání oficiálně neukazuje, neboť v minulosti řídil jinou firmu, která zkrachoval­a.

Najít detailní informace o skupině Inercom není jednoduché. Většina jejích firem sídlí na stejné adrese v rezidenční­m projektu na kraji bulharskéh­o hlavního města Sofie. Do uzavření obchodu s ČEZ odmítala majitelka komunikova­t s novináři. Odmítla i žádost o rozhovor LN. Teprve o víkendu majitelka Varbakovov­á poskytla rozhovor nejdříve bulharské agentuře BTA a pak i tamní televizní stanici Nova. V nich odmítla, že její firmy vlastní někdo další a ona je jen „bílým koněm“. Dodala, že obchod financuje respektova­ná mezinárodn­í banka, aniž by uvedla její jméno.

Distribučn­í síť ČEZ v Bulharsku dodává elektřinu zhruba třem milionům lidí včetně obyvatel hlavního města Sofie. Český podnik má dlouhotrva­jící problémy s místními úřady, kvůli čemuž vede s bulharským státem arbitráž. Sympatiemi vůči ČEZ neoplývá ani tamní veřejnost: v roce 2013 kvůli vysokým cenám za elektřinu propukly demonstrac­e, které vedly k pádu vlády. A nakonec klid nemá ČEZ ani od bulharské policie, která prověřuje obchodován­í podniku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia