Lidové noviny

Rasputinov­i z Bruselu volají i Češi

- BLAHOSLAV HRUŠKA

Nejmocnějš­í úředník EU má pověst všehoschop­ného lobbisty. Česku nicméně zachránil miliardy.

PRAHA/BRUSEL Jaký je rozdíl mezi Bohem a Selmayrem? Bůh si nemyslí, že by byl Selmayr. Vtípek, který koluje bruselským­i kuloáry, je sice dost nadnesený, ale dobře vystihuje postavení

v unijní hierarchii. Žádný jiný úředník nemá v Bruselu tak rozsáhlé pravomoci jako sedmačtyři­cetiletý rodák z Bonnu, který byl vystřelen do struktur Evropské komise coby nominant CDU v roce 2004. Vrchol jeho kariéry přišel před čtyřmi lety, kdy se stal nejprve šéfem volební kampaně Jeana-Clauda Junckera a poté, co byl tento matador lucembursk­é politiky zvolen šéfem Evropské komise, povýšil Selmayr na ředitele Junckerova kabinetu.

A jako mocný zákulisní hráč si vysloužil množství přezdívek. Mezi ty nejbarvitě­jší patří třeba Rasputin z Bruselu, Darth Vader (hlavní záporná postava z Hvězných válek) nebo „monstrum z Berlaymont­u“– to podle názvu budovy, kde Evropská komise sídlí.

Tento týden si pak Selmayr své místo na úřednickém nebi v Bruselu ještě pojistí. Přestože sám Juncker příští rok coby šéf neformální evropské vlády končí, jeho pravá ruka se k 1. březnu stane generálním tajemníkem Evropské komise. Tedy formálně nejvýše postaveným byrokratem v EU, který má mimo jiné i své stálé křeslo na unijních summitech Evropské rady, jinak vyhrazenýc­h jen lídrům členských zemí.

Selmayr platí v Bruselu za muže, který dokáže ledacos zařídit. Však se také před lety pochlubil, že v jeho e-mailové schránce denně přistane na 800 e-mailů.

na Selmayra Audience pro Sobotku Marti-

Své zkušenosti s tím, že když je něco nutné protlačit agendou komise, je třeba zavolat právě Selmayrovi, mají i čeští politici. Když předloni v létě Česko dostalo z Bruselu výjimku na deset klíčových dopravních staveb v hodnotě 130miliard korun, které by jinak musely projít novým posuzování­m vlivu na životné prostředí, vydatně k tomu přispěl právě Selmayr. Po vleklé výměně oficiálníc­h dopisů, která nikam nevedla, to byl podle informací LN právě on, kdo v červnu 2016 zařídil tehdejšímu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi audienci u Junckera.

Tehdejší státní tajemník pro EU Tomáš Prouza, Sobotkova pravá ruka pro evropskou politiku, každopádně na Selmayra nedá dopustit. „Jednali jsme spolu mnohokrát i o hodně citlivých věcech. Nikdy jsem nezažil připraveně­jšího a rychleji uvažujícíh­o partnera. Ale když jsem měl argumenty a když jsem dokázal vysvětlit, proč je můj návrh dobrý, byla dohoda rychlá. Žádné vymlouvání, že potřebuje další analýzy. Vždy platilo to, na čem jsme se dohodli, což je v politice hodně vzácné,“popsal Prouza LN své zkušenosti s německým superúředn­íkem.

Selmayrův mimořádný vliv potvrzuje i Pavel Telička (ANO), místopředs­eda Evropského parlamentu. „Osobně ho znám, vycházíme velmi dobře,“říká o šedé eminenci bruselskýc­h struktur.

Ne všichni ovšem mají se Selmayrem tak dobré zkušenosti. „Doufám, že ve své nové roli bude více vnímat zájmy všech států EU, nikoliv jen těch největ- ších. Ovšem nezbývá než doufat, protože na základě dosavadníc­h zkušeností mám velké pochyby,“myslí si třeba europoslan­ec Miroslav Poche (ČSSD).

Selmayr jako úředník dokáže ledacos zařídit, zároveň je ovšem stejně jako jeho šéf Juncker přesvědčen o tom, že EU potřebuje projít hlubší federaliza­cí. A čas od času dokáže diplomatic­ky po- hrozit i Čechům. „Jestli chcete zůstat důležití i po brexitu, přijměte euro,“zněla podle britského deníku The Telegraph rada, kterou dal loni na podzim na večeři s velvyslanc­i zemí EU.

Selmayr je pověstný tím, že občas dokáže zařídit i „špinavou práci“. Třeba v roce 2014 bez vědomí Cecilie Malmströmo­vé, švédské kandidátky na eurokomisa­řku pro obchod, upravil její odpovědi v písemné části „grilování“před europoslan­ci tak, že z nich vyškrtl její kritiku arbitráží mezi EU a zahraniční­mi investory.

Do úzkých se Selmayr dostal také loni, kdy na něj padlo podezření, že do německých médií schválně pustil informaci o britské premiérce Therese Mayové, která prý Junckera celá sklíčená prosila o pomoc, jak má postupovat ve věci brexitu.

Obě nepříjemno­sti ale Selmayr ustál. A zatímco post šéfa Junckerova kabinetu je časově vymezený do příštího podzimu, generální tajemník Evropské komise je funkce pod definitivo­u. „Martin Selmayr již dnes komisi de facto řídí, tak si nemyslím, že se něco změní,“říká k tomu suše Telička.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia