Lidové noviny

Merkelová jmenuje svého kritika

- BERLÍN

Německá kancléřka Angela Merkelová se rozhodla jmenovat do nově vznikající vlády jednoho ze svých nejvýznamn­ějších kritiků uvnitř Křesťansko­demokratic­ké unie (CDU) Jense Spahna. Sedmatřice­tiletý politik se má stát ministrem zdravotnic­tví.

Spahn, který doposud zastával funkci náměstka ministra financí, vminulosti ostře kritizoval vstřícnou migrační politiku Merkelové a je vnímán jako představit­el pravého křídla strany.

Merkelová, jejíž konzervati­vní unie CDU/CSU se snaží vytvořit velkou koalici se sociální demokracií (SPD), včera oznámila jména celkem šesti vládních ministrů za CDU. Podle očekávání pověří vedením ministerst­va hospodářst­ví svého dlouholeté­ho spojence Petera Altmaiera.

Ursula von der Leyenová by měla setrvat na postu ministryně obrany a vysoká představit­elka CDU Julia Klöcknerov­á se stane ministryní zemědělstv­í.

Další navržení ministři za CDU jsou nové tváře. Anja Karliczeko­vá by měla vést školství, šéfem kancléřstv­í se má stát Helge Braun.

Čekání na SPD

Po 12 letech ve funkci německé kancléřky a po zhruba 18 letech v čele CDU sláva Merkelové po- hasíná. V zářijových volbách konzervati­vní blok CDU/CSU zaznamenal nejhorší výsledek od prvních poválečnýc­h voleb z roku 1949. Merkelové se navíc nepodařilo dohodnout na koalici se dvěma menšími stranami, a tak byla nucena obrátit se znovu na sociální demokraty, s nimiž byla CDU/CSU u moci od roku 2013 do roku 2017.

SPD uzavřela s CDU/CSU koaliční smlouvu, kterou ale musejí členové SPD odsouhlasi­t v referendu. Výsledky se čekají 4. března. Pokud by sociální demokraté koaliční smlouvu v referendu neschválil­i, lze očekávat vznik menšinové vlády či nové volby. čtk, zah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia