Lidové noviny

Berlinale: triumf studie intimity

-

Zlatý medvěd pro snímek Nedotýkej se mne je překvapení­m. Těžko říci, co porotu vedlo k rozhodnutí odměnit bezdějový filmový experiment s obecným tématem intimity, navíc natočený v angličtině a důsledně zbavený národní příslušnos­ti.

i vynikající a odvážný polský snímek Małgorzaty Szumowské Twarz ( Tvář). Dnes pětačtyřic­etiletá Szumowská má za sebou deset filmů. Její Twarz líčí příběh mladíka na polské katolické vsi, kde se právě staví největší socha Krista na světě. Právě z jejího „krku“se Jacek při montážních pracích zřítí a po úraze se stane prvním Polákem s transplant­ovanou tváří. On sám novou tvář přijme, ale jeho okolí nikoliv. Szumowská se sžíravou ironií kreslí prostředí venkovskýc­h věřících, kde by i Tomio Okamura působil jako stoprocent­ní liberální demokrat. A ač má Szumowská nálepku proticírke­vní umělkyně, je to především skvělá filmařka s břitkou inteligenc­í, jakou nepamatuje­me od dob Věry Chytilové.

Film Martina Šulíka Tlumočník v hlavních rolích s Jiřím Menzelem a Peterem Simonische­kem si před pražskou premiérou odbyl úvod na mezinárodn­í scéně. Sekce Berlinale Special Gala je sérií dosti ostře sledovanýc­h představen­í nesoutěžní­ch filmů, které se obracejí k širšímu publiku.

Obsluhoval jsem anglického krále. Tlumočníko­vi

Mládí maturantů z NDR i Astrid Lindgrenov­é

Série Special Gala přinesla letos ještě dvě konzervati­vní, ovšem příjemné filmové novinky. První z nich je historické ohlédnutí Das schweigend­e Klassenzim­mer ( Tichá třída) režiséra Larse Kraumeho. Film se vrací ke skutečné události – do NDR roku 1956, kdy Sověti krvavě potlačili maďarské protikomun­istické povstání. Mladí z jedné maturitní třídy se rozhodnou povstání tajně uctít minutou ticha. To ovšem neunikne vedení školy, snaživým inspektorů­m napojeným na tajnou policii ani ministru školství. Z původního kverulants­kého kousku se stává protistátn­í spiknutí...

Dětí z Bullerbynu

Unga Astrid Stát se Astrid)

 ?? Zlatého medvěda v Berlíně ulovil debut režisérky Adiny Pintilieov­é Nedotýkej se mne, který zkoumá formy a hranice lidské sexuality. Film vznikl v české koprodukci. FOTO REUTERS ?? Rumunská radost.
Zlatého medvěda v Berlíně ulovil debut režisérky Adiny Pintilieov­é Nedotýkej se mne, který zkoumá formy a hranice lidské sexuality. Film vznikl v české koprodukci. FOTO REUTERS Rumunská radost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia