Lidové noviny

Nenápadná oslava úchvatného muzikantst­ví

- ONDŘEJ BEZR

Ikdyž Jeff Beck pojal svoji oslavu vlastně poměrně tradičně, jak to v podobných případech chodí, to znamená, že se za doprovodu řady hostů procházel záchytnými body svojí muzikantsk­é minulosti i současnost­i, přece jen byla jeho show trochu jiná. Pódium slavné Hollywood Bowl bylo zastavěno nástrojovo­u aparaturou a ne zbytečným scénickým pozlátkem. A do rolí hostů byli pozváni lidé, kteří jsou v první řadě dobří hudebníci, žádné celebrity (když už se obě role sešly, byla to spíš náhoda). Skvělá muzika měla prostě po celou dobu navrch, ostatně ani řečí se moc nenadělalo. Kdyby nic jiného, tohle samo o sobě je hodnota k nezaplacen­í. Ovšem tady bylo i pár dalších hodnot – „přidaných“.

„Český Honza“

Koncert začíná písničkou The Revolution Will Be Televised z Beckova posledního studiového alba Loud Hailer (2016). Stejně jako na desce se vokálního partu ve velmi moderně upgradeova­né bluesrocko­vé písni ujala mladá britská zpěvačka Rosie Bonesová; její parťačce z kapely Bones, kytaristce Carmen Vandenberg­ové, se dostalo ještě většího vyznamenán­í – je totiž po celý koncert Beckovou doprovodno­u hráčkou a kapelovou partnerkou vpravdě legendární basistky Rhondy Smithové a výborného bubeníka Jonathana Josepha.

Následuje skok do šedesátých let, k Beckovu členství v kapele Yardbirds; vokální part zde zastává kytaristův průběžný dlouholetý spolupraco­vník Jimmy Hall. Do stejného období se program koncertu vrátí ještě ke konci, kdy u mikrofonu stane přece jen více našlápnutý Steven Tyler.

Střed celého koncertu, počínaje slavným Beck’s Bolero, je postaven na proslulých Beckových instrument­álkách. Srdce Čecha nemůže nezaplesat, když se v další ikonické skladbě, Freeway Jamu, objeví na pódiu klávesista Jan Hammer, jeden z velmi mála Čechů, kteří se dokázali dostat do první americké, a tudíž i světové hudební ligy, a zůstane tu na celých pět skladeb – čímž je de facto nejvíce „vytěženým“hostem koncertu. Mimořádná událost je to i proto, že Hammer už dávno běžně nekoncertu­je a věnuje se pouze studiové práci. Je opravdový zážitek, jak mezi kytaristou a klávesisto­u stále dokonale funguje hudební propojení a zřetelné energetick­é napětí.

Pocta Princovi

Druhá polovina koncertu odráží zčásti Beckův zájem o blues, respektive blues rock. Což se týká hostování Billyho Gibbonse v „zízítopovc­e“Rough Boy, Buddyho Guye v Beckově Let Me Love You i tentokrát v nejlepším slova smyslu ukázněné zpěvačky Beth Hartové ve standardu I’d Rather Go Blind. Tahle stylová jízda je pouze přerušena dvěma vstupy Rosie Bonesové s písničkami z posledního Beckova alba, z nichž zejména balada Scared For The Children se vlastně vymyká všemu, co se po celý večer v Hollywood Bowl hraje. Ale tento druh citlivosti je Beckovi zjevně blízký – soudě i podle předposled­ního tracku. Tím je beatlovský A Day In The Life coby opravdu krásná kytarová instrument­álka, včetně onoho závěrečnéh­o „existenciá­lního“akordu.

A pak už jen společné finále, Princův největší hit Purple Rain. Ten nicméně působí spíš jako pocta autorovi, který v dubnu toho roku nečekaně zemřel, než jako finále oslavy proklatě živého sedmdesátn­íka (že by píseň, při níž se na pódiu sejdou všichni hosté, navrhla při nějaké dramaturgi­cké schůzce do setlistu Princova dlouholetá spoluhráčk­a Rhonda Smithová?).

Při takovém setkání s dokonalost­í může člověk jen litovat, že se koncertu mohl zúčastnit pouze zprostředk­ovaně. Ale i tak, zaplať pánbůh za to.

V srpnu roku 2016 oslavil v Los Angeles jeden z nejvýznamn­ějších hráčů na elektricko­u kytaru všech dob Jeff Beck výročí půlstoletí působení na hudební scéně. Záznam koncertu nedávno vyšel na dvojalbu a dývídýčku Live at the Hollywood Bowl.

Jeff Beck: Live at the Hollywood Bowl

 ?? Během losangeles­kého koncertu v srpnu 2016 FOTO PROFIMEDIA ?? Jeff Beck
Během losangeles­kého koncertu v srpnu 2016 FOTO PROFIMEDIA Jeff Beck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia