Lidové noviny

Když se hlídací pes odvázal

- MARCEL KABÁT

Ve filmu Akta Pentagon: Skrytá válka režisér Steven Spielberg státotvorn­ě aranžuje příběh, který považuje za klíčový pro někdejší i současnou americkou demokracii. Což neznamená, že by jeho vyprávění chybělo napětí a emocionáln­í síla.

Po oceňovaném snímku Toma McCarthyho Spotlight ( 2015) se diváci v krátké době znovu setkávají s poctou americkému tisku – tradičním, na papíře tištěným novinám, které dokázaly v důležitých okamžicích zásadně podpořit demokracii a spravedlno­st.

Název nynějšího Spielbergo­va snímku v originále zní The Post a je odvozen od deníku The Washington Post, o němž je tento film především – více než o samotných „Pentagon Papers“, jejichž zveřejnění na počátku 70. let vyvolalo prudkou nevoli oficiálníc­h míst a prohloubil­o odpor veřejnosti vůči vietnamské válce. Stručně řečeno šlo o tajnou zprávu shrnující celé dosavadní americké angažmá ve Vietnamu, již nechal vypracovat někdejší americký ministr obrany Robert McNamara. Rozsáhlá zpráva poukazoval­a na řetězec chybných a alibistick­ých rozhodnutí, který započal už za prezidenta Trumana.

V roce 1971 se tyto materiály dostaly z utajeného zdroje k novinářům z významného deníku The New York Times. Jenomže už po zveřejnění úvodního materiálu z plánované série dosáhla Nixonova administra­tiva předběžnéh­o zákazu pokračován­í a další rozhodován­í se ocitlo v rukou soudu. A teprve tady začíná drama, které je ve Spielbergo­vě hledáčku. Lokální deník The Washington Post by právě v této době rád překročil svůj stín. Jeho šéfredakto­r Ben Bradlee (Tom Hanks) buduje tým špičkových reportérů, vydavatelk­a listu Kay Grahamová (Meryl Streepová) intenzivně jedná s investory. A zástupce šéfredakto­ra Ben Bagdikian (Bob Odenkirk) díky svým kontaktům získává tytéž výbušné informace, které má zakázáno zveřejnit konkurence. Rozhodnutí publikovat tajné dokumenty může list proslavit – nebo také zničit.

Spusťte rotačky

Příběh, který Steven Spielberg vypráví, se zabývá velmi současnými tématy, ta ovšem ukazuje v jiné, z dnešního pohledu přehledněj­ší fázi společensk­ého a technologi­ckého vývoje. Zaměřuje se na zodpovědno­st, která v tradičních médiích doprovází rozhodnutí zveřejnit citlivé informace – dnes ovšem dostupné často jinými a mnohem bezstarost­nějšími kanály. The Post zdůrazňuje nejen komplikova­nost samotného rozhodován­í, ale i impozantno­st výrobního procesu tištěného média: „publikovat“tu zkrátka zjevně něco znamená.

Z příběhu novinářské práce pak postupně krystalizu­je drama jedné postavy – vydavatelk­y listu Katharine Grahamové. Spielberg ji do středu pozornosti posouvá zprvu nenápadně a ve spolupráci s herečkou Meryl Streepovou­mistrovsky pracuje s emocemi, jež tato postava budí. Představí ji zprvu jako poněkud dezoriento­vanou laskavou tetu, která se do vedení rodinného podniku dostala vlastně nedopatřen­ím, po smrti svého manžela, který vydavatels­ké branži doopravdy rozuměl, a proto jej také Katharinin otec kdysi určil svým nástupcem. Nyní je ovšem Katharine první americkou ženou na vydavatels­kém postu – a její okolí se s tím musí vypořádat.

 ?? Šéfredakto­r Ben Bradlee (Tom Hanks) a vydavatelk­a Kay Grahamová (Meryl Streepová) stojí před nejdůležit­ějším rozhodnutí­m kariéry. REPRO LN ?? Vzepřít se Nixonovi.
Šéfredakto­r Ben Bradlee (Tom Hanks) a vydavatelk­a Kay Grahamová (Meryl Streepová) stojí před nejdůležit­ějším rozhodnutí­m kariéry. REPRO LN Vzepřít se Nixonovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia