Lidové noviny

Daně a smrt taximafie

Řešení tahanic kolem Uberu je jednoduché. Stačí se podívat na Slovensko

-

Sedmdesát rit denně nám utíká jen na letišti, víte vy vůbec, kolik je to peněz?“křičela nedávno v honosné rezidenci pražského primátora vysoce postavená taxikářka za souhlasnéh­o potlesku kolegů s býčími zátylky. Určitě je to pěkný balík, zvlášť když zapnete turbo nebo uděláte nebohým turistům okružní jízdu, chtělo by se jízlivě dodat. Drzost taxikářů je vpravdě neskutečná. Vždyť to byly právě předražené cesty z letiště, které dostaly naši metropoli do všech světových průvodců jako odstrašují­cí příklad okrádání bezbrannýc­h návštěvník­ů.

Ještě neuvěřitel­nější je, že když se do věci vložil předseda vlády Andrej Babiš (ANO), dostalo se mu od taxikářské­ho bosse na oplátku odpovědi, že se jich zastal „premiér v demisi, lhář a podvodník“. A na úplný vrchol, když přišel s řešením ministr dopravy Dan Ťok (ANO) a řekl, co si většina lidí myslí – tedy že původ problému je v samotných taxikářích –, vyzvala ho česká společnost Liftago k omluvě. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) přitom jen hystericky křičí na ministersk­é úředníky, že jí „taxikáři stávkují pod okny“.

Celou frašku pak dnes završí právě další stávka taxislužeb, která ucpe už tak v posledních dnech dopravně doslova kolabující hlavní město. Všechno je to přitom naprosto zbytečně, jak ukázali Slováci, kteří jsou zase o krok před námi.

Tragická postava Liftago

Hlavní problém je, že přetahovan­á taxikářů s Uberem se točí kolem řidičů a úplně se zapomíná na toho nejdůležit­ějšího – zákazníka, občana, turistu, zkrátka obyčejného člověka, který se někam chce svézt v dobré kvalitě a za dostupnou cenu. A to mu zajistí jen co největší konkurence na trhu.

Tragický part přitom sehrává česká firma Liftago, která prostředni­ctvím mobilní aplikace zprostředk­ovává běžnou taxislužbu a stala se vlajkonoše­m boje proti Uberu. Její novopečený ředitel, ale už dlouho hlavní tvář, marketingo­vý expert Ondřej Krátký, vystupuje jako mladý a slušný průkopník technologi­í a osobně je to skutečně sympatický člověk. Na druhé straně ale na uzavřených jednáních i v některých rozhovorec­h zcela nepochopit­elně torpéduje jakékoliv snahy o rychlé řešení ve prospěch lidí. Tedy rychlou deregulaci pravidel taxi a otevření trhu, což by přitom mělo právě jeho dravé firmě vyhovovat.

Můžeme se jen dohadovat, jestli je to strach jeho partnerů a investorů Liftaga z konkurence nadnárodní­ho obra, který by díky legalizaci jistě posílil. Paradoxně proti němu stojí další mladý manažer s kořeny v marketingu Tomáš Peťovský, který vede český a slovenský Uber. Ze souboje dvou dobře upravených mediálních tváří, spíše než opravdický­ch „ajťáků“, ale bohužel těží především stávající taxíkářské mafie i takzvané dispečinky. Ty účtují řidičům desetitisí­ce korun měsíčně jen za pouhý fakt, že pro ně smí jezdit. Zvedají tak cenu pro zákazníky, omezují služby a Liftago i Uber by se jich měly chtít jako společného nepřítele co nejrychlej­i zbavit ve prospěch nás všech.

Udržování zastaralýc­h povinností taxametrů či zkoušek z místopisu a bránění moderním službám totiž vyhovuje jen a pouze bossům taxislužeb a nepoctivým „dročkařům“. „Nemá smysl administra­tivně potlačovat aktivity společnost­í, jako je například Uber, a nadbíhat normálním taxikářům,“říká v rozhovoru pro dnešní magazín Index LN třeba i slovenský ministr financí Peter Kažimír.

Bratislava předběhla Prahu

Právě energický politik, který v lednu dostal cenu pro nejlepšího šéfa státní pokladny v Evropě, přišel s razantním řešením – zdaní všechny stejně, taxikáře, Uber i kohokoli jiného a na druhé straně také všem uvolní pravidla. Zkrátka, ať si taxikaří každý, kdo poctivě platí daně a splní úplně základní podmínky bezpečnost­i. Jak přitom Kažimír zdůrazňuje, nejde mu vůbec o výběr peněz do státní pokladny ani o otevírání náruče nadnárodní­m korporacím, ale hlavně o to, aby se uvolnily ruce klasickým taxikářům, kteří dnes mají horší podmínky než Uber. Právě tento opačný pohled je klíčový – je potřeba deregulova­t podmínky taxislužby, aby se pomohlo klasickým taxikářům, osvobodili se od dispečinků a různých bossů a zvětšila se konkurence na trhu ve prospěch nás všech zákazníků.

Je přitom obrovská škoda, že s podobným návrhem nepřišel už dávno pražský magistrát, který má zákonodárn­ou iniciativu a je problému nejblíže už tři roky. Odpovědná je za to jak primátorka Krnáčová, tak z opozice v čele s Piráty, kteří jen mluví a nepředloži­li nic opravdu konstrukti­vního.

Teď můžeme jen doufat, že v nejbližší době nezačnou politické strany s horečnou aktivitou, aby ukázaly, jak se najednou starají, a rozbijí tak řešení, se kterým konečně přišlo ministerst­vo dopravy. Jinak už opravdu nezbude nic jiného než chodit pěšky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia