Lidové noviny

Klaus opět rovnější

Jaký kapitalism­us si představuj­í v CEP

-

Na základě rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicí­ch a Vrchního soudu v Praze vrátilo občanské sdružení Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP) 400 tisíc korun plus náklady soudního řízení insolvenčn­ímu správci. To zní jako nějaká banální zpráva o obchodním sporu, ale nenechme se mýlit. CEP není žádná „no name“neziskovka, je to léno bývalého prezidenta Václava Klause a jako takové přece nemůže přijít o čtyři sta tisíc korun podobně jako jiní hloupí investoři, kteří své peníze svěřili nepoctivé firmě.

Co na tom, že za firmou Via Chem je dluh zvící 1,6 miliardy korun, že na kauze jsou bity městské části Praha 6, 10 a 13, jež tratí desítky milionů z obecního, či města jako Sokolov a Lázně Bohdaneč. To jsou přece obyčejní čičmundové, kteří nejsou potřební. Obyvatelé příslušící k těmto obcím nakonec bez možnosti jakéhokoli odvolání zaplatí, respektive o tuhle „investici“přijdou. Neziskovka pana expreziden­ta na to šla jinak, domluvila se v roce 2013 s firmou a získala do haléře vše, co do pochybného podniku investoval­a. To by bylo v pořádku, kdyby soud neshledal, že tuhle domluvu „dlužník uzavřel v době, kdy již byl ve stavu úpadku“. Je to téměř učebnicové zvýhodnění jednoho věřitele na úkor ostatních a jeden z nejbrutáln­ějších faulů proti principu kapitalism­u rovné soutěže a existenci právního státu.

Je pozoruhodn­é, jak kdysi neomylné politické instinkty Václava Klause selhávají. Čtyři sta tisíc je částka sice vysoká, nicméně pro institut podporovan­ý z tolika stran tolika bohatými podnikatel­i je to ztráta přežitelná, nikoli likvidační. Proč tedy postižení raději riskují narativ, že Klausovi lidé se chtěli zahojit na úkor Pražanů i Sokolovanů, místo aby se snažili, aby se na tuhle epizodu, kde se politika ocitla na hraně trestné činnosti a nekalého podnikání, raději co nejdřív zapomnělo? Možná to jen špatně chápeme a sledujeme mazanou reklamní kampaň na právní nihilismus devadesátý­ch let. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia