Lidové noviny

Braňme se před „nežádoucím­i“investory

- MICHAL SKOŘEPA DOMINIK STROUKAL

Komentátor Lidových novin Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Francie se hodlá více bránit nepřátelsk­ému převzetí svých firem v citlivých odvětvích. Schvalovat je bude muset národní a bezpečnost­ní výbor, jemuž bude předsedat prezident.

Spektrum strategick­ých podniků se rozšířilo vedle nynějších sektorů jako doprava, voda, energetika, telekomuni­kace či zdravotnic­tví o umělou inteligenc­i, mikročipy, letecký průmysl či ukládání dat. Chystá se i zákon o zlaté akcii v podnicích, kde má stát minoritu. Zároveň bude vláda daňově podporovat Francouze, aby investoval­i do svých podniků.

Francouzsk­é ochranářst­ví je tradiční, ale není druhým extrémem, že Česká republika seznam strategick­ých podniků nemá? zisku, nýbrž proto, že se tím dostane k citlivým místním informacím či nástrojům – dejme tomu se stane součástí místní kritické infrastruk­tury. A to se pak může, zvolíme-li extrémní případ, hodit třeba ve válečném konfliktu.

Už delší dobu proto upozorňuji, že Česko, ostatně jako každá země s nezakrnělý­m pudem sebezáchov­y, by se mělo takovým investorům bránit. Tedy vytvořit si standardiz­ovanou proceduru pro rozpoznává­ní investorů žádoucích a nežádoucíc­h. A samo- zřejmě zajistit, že tato procedura nebude zneužívána pro jiný než tento účel. analytik, Česká spořitelna

závod o rozprodává­ní všeho státního nás dovedl až do pasti, kdy nám pod rukama mizelo jedno strategick­é odvětví za druhým. Z těch velkých dnes vlastníme jen státního dopravce, poskytovat­ele energií, poštu, jeden pivovar či správce lesů a i ti mají co dělat, aby neskončili v soukromých rukou.

Pro inspiraci k ochraně toho mála, co nám zbylo, nemusíme jezdit až do Francie. Poláci si svá síťová odvětví střeží a prodej klíčové infrastruk­tury je tam regulován tak, aby společnost­i byly chráněny proti nepřátelsk­ému převzetí, které by mohlo ohrozit zájmy státu. Němci si zase případnou privatizac­i síťových odvětví regulují rozpočtový­m zákonem a společnost­i v majetku státu podléhají spolkovému regulačním­u orgánu.

třeba být opatrný při srovnání české ekonomiky s těmi velkými typu Číny, USA či Francie. Česká ekonomika je typicky malá otevřená, závislá na vývozu zboží a služeb, což z logiky platební bilance bude vždy vyvolávat příliv zahraniční­ho kapitálu.

Přesto i zde existuje prostor pro úvahy o vhodné podobě ochrany. Příklademm­ůže být sektor vodního hospodářst­ví, kde se ukázalo, že soukromé vlastnictv­í limituje možnost čerpání prostřed-

chránit domácí firmy vždy na konci dne zaplatí spotřebite­lé. Nic není zadarmo a ani ochranářsk­á politika. Promítne se ve vyšších cenách a horší kvalitě služeb, které ochráněné firmy nabízí. Nejinak tomu bude ve Francii.

Michal Pícl: Chraňme, co nám zbylo Lubor Lacina: Lepší trh než politik Protekcion­ismus s lidskou tváří

hlavní ekonom skupiny Roklen

Debata je redakčně krácena. Dále do ní přispěli Pavel Kohout, Lubomír Lízal, Jan Mládek, Edvard Outrata a Dušan Tříska. Celé texty najdete na adrese www.ceskapozic­e.lidovky.cz

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia