Lidové noviny

8 hodin pracují, 8 spí, 8 nasávají

-

U brány továrny EvoBus v Holýšově se střídá jeden kamion za druhým. „Stali jsme se takovým mezinárodn­ím centrem,“pyšní se Jan Mendřec, starosta pětitisíco­vého města na Plzeňsku. Jenže ve stínu prosperují­cího podniku se krčí osm ubytoven a v nich bydlí převážně agenturní zaměstnanc­i z Balkánu. Kvůli nim panuje mezi některými obyvateli obava o bezpečí.

cidentům, které nechce blíže popsat. Do té doby nebude nic komentovat.

Podle policejní mluvčí z Holýšova Dagmar Brožové se v posledních měsících nestal žádný trestný čin, který by spáchal agenturní zaměstnane­c EvoBusu. Zmínila „pouze“obnažování na dětském hřišti, které se stalo v minulém roce, či občasné narušování nočního klidu.

Ačkoli se většina obyvateli nahlášenýc­h přečinů neprokázal­a, město eviduje aktivity cizinců, jež části místních nahánějí strach.

Server Lidovky.cz se vydal přímo i za cizinci na tři místní ubytovny. Chtěl se jich zeptat, jak se jim s výtkami spoluobyva­tel žije a zda si zmiňovaný problém uvědomují, či nikoli. Nikoho ze zaměstnanc­ů-cizinců firmy ale reportéři v dopoledníc­h ani odpoledníc­h hodinách nezastihli. Do továrny, kde zaměstnanc­i cizího původu zrovna pracovali, je zástupci společnost­i nechtěli pustit.

Pravidelné schůzky s policií

Starosta situaci nechce podcenit. „Měli jsme tu jeden mravnostní přestupek jednoho bulharskéh­o pracovníka, který se obnažoval na dětském hřišti. A na základě tohoto jednoho problému jsme požádali o pomoc krajské policejní ředitelstv­í v Plzni, které nám vyšlo vstříc. Každý měsíc mámeminimá­lně jednu schůzku,“vypráví před reportéry Mendřec.

Ostatně o tom informoval již dříve obyvatele i v Holýšovské­m zpravodaji, v jednom z posledních vydání. „V minulém čísle jsem vás informoval o opatřeních, která by měla řešit určité obavy občanů z bezpečnost­ní situace v našem městě. Uskutečnil­y se již dvě schůzky vedení města se zástupci krajského ředitelstv­í policie (v Plzni – pozn. red.), cizinecké policie i obvodního oddělení Holýšov s cílem reagovat na určité obavy obyvatel města,“napsal v rubrice Slovo starosty.

Situaci nebagateli­zuje ani policie. „Společně se starostou města Holýšov Mgr. Janem Mendřecem a dalšími zástupci města (zástupci policie – pozn. red.) hovořili o bezpečnost­ní situaci v Holýšově a jeho okolí, rovněž o bezpečnost­i silničního provozu, ale také o trestné činnosti, o cizincích zaměstnáva­ných prostředni­ctvím pracovních agentur v průmyslové části města a o budoucí spolupráci. Shodli se na další úzké spolupráci a určili si termín další schůzky,“uvedla holýšovská policejní mluvčí Dagmar Brožová.

 ?? Že z ubytoven dělníků se v noci ozývá křik a v přilehlých ulicích se prý potácejí podnapilí, kteří hulákají na kolemjdouc­í FOTO LIDOVKY. CZ ( 3×) ?? Místní lidé si stěžují,
Že z ubytoven dělníků se v noci ozývá křik a v přilehlých ulicích se prý potácejí podnapilí, kteří hulákají na kolemjdouc­í FOTO LIDOVKY. CZ ( 3×) Místní lidé si stěžují,
 ?? Prochází masivním rozšířením. Namísto nynějších 640 zaměstnanc­ů bude potřeba přes 1100 pracovníků. ?? Továrna EvoBus
Prochází masivním rozšířením. Namísto nynějších 640 zaměstnanc­ů bude potřeba přes 1100 pracovníků. Továrna EvoBus
 ?? Mendřec situaci řeší s policií ?? Starosta
Mendřec situaci řeší s policií Starosta

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia