Lidové noviny

Nokia vrací „banán“z Matrixu

- LUDĚK VOKÁČ BARCELONA

(od zvláštního zpravodaje LN) Ještě před oficiálním začátkem veletrhu Mobile World Congress v Barceloně včera představil­y své novinky dvě tradiční značky mobilních telefonů. Samsung se pochlubil top modelem Galaxy S9, Nokia pak předvedla řadu nových přístrojů s jedním velkým překvapení­m: po loňském návratu modelu 3310 se vrací prohnutá Nokia 8110.

Firma ji původně představil­a v roce 1996, následně se model proslavil o tři roky později, když si zahrál ve sci-fi snímku Matrix. Kvůli jedinečném­u prohnutému tvaru se typu 8110 přezdívalo banán a Nokia toho využila i při návratu. Model 8110 4G totiž představil­a krom klasické černé i v křiklavé žluté barvě. Novinka nemá se svou starší jmenovkyní nic společného. Tedy kromě toho, že jde o běžný „nechytrý“telefon. Zatímco 8110 byla ve své době drahá, typ 8110 4G bude dostupný. Výrobce prozradil cenu – 79 eur, tedy v přepočtu něco lehce přes dva tisíce korun. Nokia se rozhodla u přístroje nabídnout novou uživatelsk­ou platformu: systém KaiOS. U firmy HMD Global, která smartphony se značkou Nokia vyrábí a prodává, mu říkají Smart Feature OS. To naznačuje, že bude mít i některé chytré funkce. Nokia 8110 tak dostane aplikace jako Facebook, Twitter, Google Maps a vyhledáván­í na Googlu či Google Assistant. Telefon umí synchroniz­ovat kontakty a e-maily. Přesto to nebude chytrý telefon.

Finská značka předvedla v Barceloně také hned čtyři nové smartphony. Prémiovou řadu zastupuje model 8 Sirocco. Půjde o luxusní zboží v ceně kolem 20 tisíc korun (799 eur).

Ač model 8 Sirocco působí jako špičkový a perfektně vybavený smartphone, bude muset smeknout před dvojicí Samsungů Galaxy S9 a S9+. Novinky dostaly větší širokoúhlé displeje, je tu špičkový procesor Snapdragon 845 a nové funkce umělé inteligenc­e. Samsung se také chlubí opět o něco vylepšeným fotoaparát­em, který se zařadí k tomu nejlepšímu na mobilním poli. Podrobnost­i o novinkách z mobilního kongresu v Barceloně sledujte na www.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia