Lidové noviny

Jarní úklid zákonů v Rakousku

-

nutím. Je ale reálný? Již v roce 1999 došlo v Rakousku k menšímu pročištění právních předpisů přijatých před rokem 1946. Některé spolkové země postupoval­y stejně, praktický dopad těchto opatření byl však minimální. Aktuálním návrhem nemají být dotčeny jakékoliv ústavní zákony, jakož i (což je specialita rakouského zákonodárs­tví, kterou u nás nemáme) ústavní ustanovení v běžných zákonech. Vyjmuty jsou také zákony přijaté jednotlivý­mi spolkovými zeměmi.

Vůbec nejobtížně­jší je v obecné rovině vypuštění jednotlivé­ho ustanovení v konkrétníc­h zákonech. Nedojde-li ke kompletní rekodifika­ci jako například v roce 2014 v případě českého civilního práva, jsou ke stávajícím zákonům připojován­y nové paragrafy. Vypuštění jednoho konkrétníh­o ustanovení má často dopad na celou řadu dalších zákonů, často i ve zcela jiném právním odvětví. Přesně takto vznikají mezery a legislativ­ní chyby, jež mohou vést k daleko vážnějším problémům a způsobit chaos.

Právo je navíc dotvářeno rozhodovac­í činností jednotlivý­ch soudů. I ten největší reformista mezi ministry spravedlno­sti ale nebude navrhovat, aby byly rušeny i staré rozsudky. Rakousko je navíc jako člen EU dále vázáno i jejím právem. Nové nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které v současné době zaměstnává nejednoho podnikatel­e i organizač- ní složky státu, je přímo aplikovate­lné, zrušení rakouského zákona o ochraně osobních údajů by tedy v tomto ohledu nijak nepomohlo.

Je regulace opravdu potřeba?

Nebo bychom se také mohli vydat cestou zákonů s datem expirace (v angličtině označované hezkým výrazem sunset legislatio­n), tedy zákonů, jež by automatick­y po několika letech přestaly platit. Cílem u takovýchto zákonů samozřejmě je, aby se zákonodárc­e po pár letech dotázal sám sebe, jestli konkrétní zákon je, či není potřeba, a zda splnil, či nesplnil svůj účel. Tento mechanismu­s je běžný v USA, čas od času se ale k použití tohoto mechanismu uchýlí i zákonodárc­e v Německu. Něco podobného v roce 2015 navrhoval předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker pro evrop- ské právo, od té doby je ale ticho po pěšině.

Zdá se tedy, že ač automatick­é rušení zákonů či zavedení data expirace zní logicky i lákavě, jsou takováto řešení v praxi jen omezeně aplikovate­lná.

Ale co s tím? Zákonodárc­e by se měl samozřejmě při jakékoliv změně zákona sám sebe dotázat, zda je tato změna opravdu potřebná, a v případech, kdy je to možné, časovou působnost zákonů omezit – toto by dávalo smysl zejména v daňovém zákonodárs­tví. Převládají­cí názor, že každý problém je potřeba řešit novým zákonným opatřením, by měl ustoupit v prospěch zdrženlivo­sti při přijímání nové legislativ­y.

Je jasné, že se v dnešní době nevrátíme k deseti přikázáním či ke kategorick­ému imperativu jako hlavnímu právnímu pravidlu. Zásadní průlom však přijde s dobou inteligent­ních právních systémů. Ty budou ve zlomcích sekund, daleko lépe a efektivněj­i než dnes při zadání hesel ve vyhledávac­ích programech či právních informační­ch systémech, vyhledávat právní předpisy a s nimi rovnou i návrhy řešení daného problému.

My právníci pak, doufejme, budeme alespoň občas ještě pořád potřeba, třeba při výkladu a správné aplikaci právních norem nebo při hodnocení důkazů či výpovědí.

Ministr spravedlno­sti našich jižních sousedů navrhuje zrušení všech zákonů, které byly přijaty před rokem 2000. Je jeho nápad na razantní pročištění právního řádu rozumný? Automatick­é rušení zákonů či zavedení data jejich „expirace“zní sice logicky a lákavě, v praxi jsou ale tato řešení jen omezeně aplikovate­lná

Autor je partnerem advokátní kanceláře bpv Braun Partners

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia